22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

SAĞLIKTA MULTİKÜLTÜREL YAKLAŞIM VE HİZMET KONFERANSI

Tümay Mercan

12 Kasım 2023 Pazar 20:37

Sağlık turizmi kendi içinde dinamik bir şekilde devam ediyor. Uluslararası hasta birimlerinde çok kültürlülüğü yönetmek, yabancı hastaya yönelik hizmetin geliştirilmesi, dünyada en iyiler arasında olmak, yapılanlar ve yapılamayanlar ile hareketli, iç içe çok halkalı, ülke ve kurum olarak iyi yönetilmesi gereken bir sektör.

Sağlık turizmi ile ilgili etkinlikleri haberim olduğu taktirde takip ediyorum. Fakültemde “Sağlık Turizmi “ Sağlık İletimi”, “ Marka Yönetimi”, Sürdürülebilirlik Yönetimi” Tıp fakültesinde “ Hasta Ve Hasta Yakını İletişimi Yönetimi” ve “Kişilerarası İletişim yönetimi” vb. dersleri verdiğim, sağlık kurumlarıyla ve ilgili kurumlarla yıllardır bu konularda eğitim çalışması yaptığım, çeşitli kongrelerde ve etkinliklerde konuşmacı olarak alana katkı vermeye çalıştığım ve yazarak paylaştığım için kendimi şanslı hissediyorum.

liv,-tumay-mercan.jpgYıllardır sağlık turizmi çalışmalarını “ Kocaeli sağlık turizmi Derneği Başkanı “ sıfatı ile de takip eden biri olarak elbette Liv Hospital’ın düzenlediği, “Sağlıkta Multikültürel Yaklaşım Ve Hizmet Konferansı” daveti ilgimi çekti. Çok da iyi oldu. A’dan Z’ye hizmet dinamikleri ve hastane ortamlarında çoklu kültürel yaklaşım ele alındı.

Etkinliğe sağlık sektörünün önde gelen isimleri ve markalarının temsilcileri, sağlık sektöründeki önemli kuruluşların yöneticileri, STK’lar, uluslararası düzeydeki acente temsilcileri, konsolosluklar ve farklı ülkelerin sağlık bakanlıklarından temsilciler katıldı.

liv,-tumay-mercan-001.jpgLiv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti’ nin titizliği ve düşünülen tüm detaylar etkinliğin mükemmelliğini hissettiriyordu. Emeği geçenleri kutlarım.

Etkinlikte sadece panel yoktu. Farklı ülke kültürlerini temsil eden, geleneksel kıyafetler giyen misafirler ve Liv Hospital çalışanları renkli görüntüler sergiledi, geleneksel ülke mutfaklarından lezzetli örnekler veridi. Her şeyi ile tam “çok kültürlü ortam” vardı. Ortamda sağlık turizminin dinamizmi tam olarak fark ediliyor ve hissediliyordu.

liv,-tumay-mercan-002.jpgAÇILIŞ KONUŞMALARI

Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti açılış konuşmasında “Türk sağlık sektörünün ve Türk hekimlerinin başarısı artık dünyada parmakla gösteriliyor. Ülkemizde sağlık turizmi son yıllarda ivme kazanmış durumda. Bu bağlamda çok kültürlü hizmet verme yolculuğunda önemli bir yerdeyiz. Türk hekimlerinin uzmanlığı, tıbbi güncel teknolojiler, misafir ve otelcilik hizmetindeki mükemmelliyetçi yaklaşım ve kişiye odaklı tedavi planlamalarıyla ülkemiz ve ülkemizdeki hastanecilik anlayışı her geçen gün daha da gelişiyor.” dedi.

liv,-tumay-mercan-003.jpgÜlkemizde sağlık sektöründeki multikültürel yapının diğer ülkelere örnek niteliğinde olduğunun altını çizen OHSAD Genel Başkanı Reşat Bahad: Türkiye’nin sağlık sektörünün multikültürel çalışma alt yapısıyla örnek alındığını, ülke olarak uluslararası hasta kabulünde beşinci sırada olduğumuzu, sektör olarak, farklı ülke kültürlerinden çalışan yabancı ekipleri de barındıran hastaneler olarak, çoklu kurum kültürünü yapılandırmayı geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Sağlık turizmi hizmeti veren hastanelerde yönetim, misafir hizmetleri, hasta bakım hizmetleri, iletişim ve hekimlik süreçlerinin uluslararası düzeyde ortak bir dille pratiğe dönüşmesinin ele alındığı ve 25 panelistin yer aldığı toplantı yoğun bir katılımla, verimli geçti.

liv,-tumay-mercan-004.jpgPANEL KONULARI

1-Multikültürel İnsan Kaynakları Yönetimi,
2-Farklı Kültürlerden Gelen Hastalara Sunulan Tıbbi Hizmetlerde Dikkat Edilmesi Gereken Konular,
-Farklı Ülkelerden Gelen Hastalarımızın Yaşadığı Misafir Deneyimi,
4-Uluslararası Sağlık Hizmetleri Pazarlamasında İnovasyon olmak üzere dört oturumla gerçekleştirilen panellerde sektöre ışık tutacak tıbbi hizmetlerin sunumundan, otelcilik hizmetlerine, hasta bakım hizmetlerinden, tüm destek hizmetlerine kadar her alanda çok kültürlü misafirlere hizmet edebilmeyi sağlayabilmek adına neler yapılabileceği konuşuldu.

ÇOK KÜLTÜRLÜLÜĞÜ YÖNETMEK

Castrol Başkan Yardımcısı Ömer Dormen, Castrol Dubai’ye ilk gittiğinde 15 ülkeden 60 kişi ile çok kültürlü ortamda liderlik deneyimini samimiyetle paylaşırken, iyi bir orkestra şefi olmayı, güvenin ve çalışanlara ayna tutmanın önemini anlattı.

Ömer Dormen’i dinlerken aklıma Türkiye’de büyük çoğunluğu Türklerden oluşan şirketlerde yönetilemeyen, işinden bezdirilen ve yönetimce hep şikayetçi olunan personel geldi. Bu konuyu ve Ömer Dormen’in önerilerini başka bir zaman ayrıca yazacağım.

AFRİKA KITASI SAĞLIK TURİZM PAZAR ARAŞTIRMA RAPORU

(THTC) Kurucu Başkanı Emin Çakmak ise sağlık turizminde % 75 olması gerekeni başardığımızı % 25 henüz başarılamadığını belirtti. Başarılamayanın, doktorun hastanın bulunduğu ülkeye gitmesi, hastanın kültürel ortamını görmesi, hasta gelmeden onu tanımak gerektiği ve kurum hafızası olduğunu belirtti.

Emin Çakmak ayrıca 7 uluslararası araştırma firması ve İngiltere’ de yerleştik bir koordinatör ajansla birlikte 2 yıl da tamamlanan 3500 sayfa 3 cilt olarak, her ülke için 80-120 sayfa ayrılan 51 Ülke Afrika Kıtası Sağlık Turizm Pazar Araştırma Raporu’ nun tamamlandığını ve raporu edinmek isteyenlerin kendisine ulaşabileceklerini belirtti.

PANELLERDEN NOTLAR

Panellerde neler konuşulduğuna gelince; aldığım notların bazıları;

-Sağlık turizminde sadece hastane hekim değil, diğer hizmet ve satın alma unsurlarını da dikkate almak ve bir bütün halinde görmek, ( Örneğin, bilişim, otelcilik, sağlık endüstrisi)

- Hastanın ihtiyacını anlamak, öğrenen organizasyon olmak ve iyi liderlik şart.

- Sağlık turizminde eğitim sürekli olmak zorunda.

-Açık iletişim olmalı ve herkesin fikrini söyleyebileceği ortam oluşturulmalı.

-Ortak kurum kültürü, beklentileri bilme, hedefe odaklanmak başarı getiriyor.

- Ekip hasta için bütünsel çalışmayı bilmeli.

- İyi uygulamalar gözlemlenmeli.

- Hastada güven oluşturmalı.

-Hasta doğru branşa ve doktora yönlendirilmeli.

-Tedavi süreci hastaya tam anlatılmalı.

- Hastaya zaman ayırmalı.

-Hastanelerin aylık raporlaması olmalı.

- Devlet komplikasyon sigortası oluşturmalı, hastaneler buna katkıda bulunmalı.

-Hastayı tanımalı, misafir odaklı bakım olmalı.

- Tercüman konusu çok önemli.

-Teknolojiyi hastaya doğru yansıtmalı.

-Sağlık turizmi alanında dijitalden doğru faydalanmalı.

- Tanıtımda tüketici davranışını önemsemeli.

Sözün özü; Liv Hospital ekibine, emeği geçenlere bu verimli toplantı için teşekkürler. Bu toplantı ve sağlık turizmi ile yazacak çok şey var. Bu işin ticaretini yapmayan objektif bakan biri olarak zaman zaman yazacağım. Beni takip edin. Sağlıkla kalın.