22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara11°C
  • Antalya15°C

SAĞLIK TURİZMİ İVMEYİ ARTIRIYOR

Tümay Mercan

28 Eylül 2021 Salı 22:25

Sağlık turizmi 2018 ve 1019 da iyi bir dönem yaşadı. Pandemi başlangıcında duraklama olduysa da uçuşların başlaması ve diğer önlemlerin hafiflemesi ile yeniden ivmeyi yükseltiyor. Bu hızla 2019 rakamlarını da geçecektir.

Pandemi döneminde sektör elbette boş durmadı. Neler yapıldığı ise, geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’daki diğer paydaşlar ve 10. Yılını kutlayan BUSAT’ın öncülüğünde “Pandemi Sonrası Sağlık Turizmi Vizyonu” konulu toplantıda konuşuldu.

Toplantıya Sağlık Bakanı Yardımcısı Halil Eldemir, Bursa Milletvekilleri Efkan Ala ve Mustafa Esgin, USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bürokratları, TÜRSAB yönetimi, sektör temsilcileri ve STK’ları katıldı.

tumay-mercan-001.jpgKocaeli Sağlık Turizmi Derneği olarak toplantıya biz de katıldık. Bu başarılı toplantı için bütün emeği geçenleri kutlarım. Hem bilgi alışverişi, hem dostlar buluşması oldu. Değerli katılımcılar açılış konuşmalarında ve panellerde konuyla ilgili önemli bilgi ve görüşlerini sundular.

SAĞLIK TURİZMİ ACENTE SAYISI ARTTI

Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir “pandemiden önce Türkiye’de 761 sağlık tesisi, 87 aracı kuruluşa yetki belgesi verilmişken pandeminin başladığı 2020 yılında 315 sağlık tesisi ve 76 aracı kuruluş da yetki belgesi almış. 2021 yılında ise 262 sağlık tesisi ve 76 aracı kuruluş uluslararası sağlık turizmi yetkisi belgesi almıştır. Bugün itibarıyla ülke genelinde 1298 sağlık tesisimiz ve 234 aracı kuruluşumuz sağlık turizmi hizmeti sunmaya yetkilidir.” dedi.

Pandemi öncesi sağlık turizmine uzak bakan turizm acenteleri ve bu konuyu verimli gören diğer girişimciler sağlık turizmi alanına yatırım yapmaya başladılar. Verimli çalışmalar yapılırsa ülkemiz için gerçekten iyi sonuçlar çıkar.

PAYLAŞIM, PAYDAŞLIK, TANITIM

Sağlık turizmi alanında tedavi konusunda A’dan Z’ye başarılı çalışmaları ülke olarak yapabiliyoruz. Süreç açısından eksiklerimiz var mı? Var. THTC Başkanı Emin Çakmak ‘ın panelde belirttiği gibi, paylaşım ve tanıtım çalışmalarının daha iyi olması gerek.

Sağlık turizminde üst başlık Türkiye olmak zorunda ve bu işi yapan aktörlerin hata yapma lüksü yok.

Sağlık turizmi dernekleri 10 yıl önce ilk kurulduğunda sektörün gelişimine yönelik konuşulan sorunlar ve çözüm önerilerinin bazılarının ilgili kurumlarca yerine getirilmiş olması da ayrıca memnuniyet verici. STK’ların gücünü de gösteriyor. Çokça emek ve zaman verildi bu çalışmalara.

Sağlık turizmi STK’ları konunun hem kendi şehirlerinde hem de Türkiye gündeminde kalmasını sağladı, ortak çalışma ve raporların ilgili kurumlara iletilmesi ile bu gün gelinen nokta ortak aklın ve birlikten doğan gücün sonucudur.

Yeter mi? Yetmez. Hala yapacak çok işimiz var. Konuyla ilgili değerlendiremediğimiz kaynaklar var.

Bunlar da önerilerimle birlikte başka bir yazının konusu olacak.

DOĞRU STRATEJİ İLE DÜNYA LİDERLİĞİ HAYAL DEĞİL

Sektörün birlik ve beraberlik ruhunu sürdürmesi ve yurt içi ve dışında yapılan etkinliklere hep birlikte katılması gerekiyor. Herkes “en büyük benim, kimseye ihtiyacım yok “ durumuna gelirse kendi pastamızı kendimiz küçültmüş oluruz. Mart 2022’de Hestorex fuar ve B2B leri var. Sektörün büyüklüğünü, paylaşımını, gayretini, ortak aklı orada göreceğiz.

10 yılı aşkın süredir bu alana birçok kişi emek verdi. Kimisi bıraktı, kimisi devam ediyor. Üst başlığımızın Türkiye Sağlık Turizmi olduğunu unutmadan bu çalışmaları sürdürmek ve şehir ayrımı yapmamak gerekiyor.

Sağlık turizminde dünya ile yarışmak zorundayız. Rakibimiz başka ülkeler. Türkiye’nin A şehri, B şehriyle rakip olmaz. Bizler birlikte hareket edip dünyadaki rakipler için strateji geliştirmek zorundayız. Sağlık turizmi yapan, yapabilecek olan olan şehirlerin bu konuda birlikte hareket etmesi ve şehir ayrımı yapılmadan yaklaşılması, “Türkiye Sağlık Turizmi Kapasitesi’ nin değerlendirilmesi gerekiyor.

Üstelik bu konuları 10 senenin sonunda hala medikal turizm için konuşuyoruz. Termal turizm hala ilgiye muhtaç ve önünde uzun bir süreç var gibi duruyor. Bu süreci kısaltmamız gerek. Doğru strateji, süreç yönetimi ve paydaşlık ile dünya liderliği hayal değil.

İlgili kurumların sektör STK ‘ları ile birlikte çalışmasında ve önemsemesinde fayda var. Her STK kendi bölgesinin dinamiklerini biliyor.

Sözün Özü; Türkiye Sağlık Turizmi üst başlığımızda yapacak çok işimiz, çözeceğimiz çok detay, yaşamamız gereken birlik, beraberlik öykümüz var. Haydi yeni bir döneme doğru bütün paydaşlar birlik ve beraberliğimizi sürdürelim. Güzelim ülkemizin buna ihtiyacı var.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN /KOU İletişim Fak./ Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği Başkanı/ Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: @Tumaymercan /Facebook:Tümay Mercan/ İnstagram: mercantumay