22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C
  • Antalya20°C

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: CAN KAYBIMIZ 425 BULDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bugün 69 kişi ile toplam can kaybımız 425 buldu. 25 ilde can kaybımız yok, 56 ilde hayatını kaybeden vakalarımız var. İzmir'de 27 kişi hayatını kaybetti” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Can kaybımız 425 buldu

03 Nisan 2020 Cuma 19:25

ANKARA - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada “Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı. 2786 pozitif vaka tespit edildi. Bugün 69 kişi ile toplam can kaybımız 425 buldu. 25 ilde can kaybımız yok, 56 ilde hayatını kaybeden vakalarımız var. İzmir'de 27 kişi hayatını kaybetti” dedi.
Toplam test sayısının 141 bin 716, toplam vaka sayısının 20 bin 921, yoğun bakım hasta sayısının bin 251, entübe hasta sayısının 867, iyileşen hasta sayısının 484 olduğu belirtildi.

saglik-bakani-fahrettin-koca-002.pngBakan Koca şöyle konuştu: “Koronavirüsle mücadelemizde bilinç daha da pekişti. Koronavirüsün ne kadar hızlı yayıldığını anlamıştık. Daha detaylı ele almak istiyorum.

stat.pngVirüs taşıyan yani ilk taşıyıcı yayılıma kaynaklık edecek birçok kişinin varlığına yol açtı. Taşıyıcı görmeyen birçok kişi zincirleme bulaşma ile hayatını kaybetti. Bu örneği göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. Büyüklerimizi uyarıyorum evden çıkmayın.

Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasını durdurmaktır. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Kendimiz riskten izole edelim yuvamız en büyük gücümüzdür.”

Koca’nın açıklamalarından satır başları;

Virüsü taşıyan kişiler izole edilmeseydi, virüsün ne kadar yayılacağını tahmin edin.

Açıkladığımız son verileri hatırlayalım, eğer onlar da tespit edilmeseydi onlar da dışarda olacaktı ve virüs yayılmaya devam edecekti.

60 yaş üstündeki ölümler bizi üzüyor. Buradan bir kez daha uyarıda bulunuyorum, lütfen dikkat edelim.

Virüsle mücadelede alınacak yeni tedbirler var. Bilim Kurulumuz hareketliliğin daha da azaltılması yönünde karar aldı.

Bu karaları Cumhurbaşkanımız açıklayacaktır.

Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı. 2786 pozitif vaka daha tespit edildi. 20 bin 921 toplam vaka. 69 hastamızı kaybettik.

Nüfusa göre en riskli illerimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Konya’dır. 20 yaşından itibaren daha yoğun görüldüğü, erkeklerin kadınlara göre görülme oranının daha yüksel olduğunu söylemek istiyorum.

EN ÇOK CAN KAYBI İSTANBUL’DA

Gençlerim hastalığı ya hissetmemekte yada hafif geçirdiğini daha önce ifade etmiştim. 25 ilde can kaybı yok, 56 ilde hayatını kaybeden vakalar var. En yüksek 217 İstanbul, 27 İzmir, 14 Ankara ve Konya takip ediyor.

İstanbul’da bir kişinin hastalığı bulaştırdığı kişi sayısı 16.

Vefat edenlerin illere göre dağılımı:

25 ilde can kaybımızın olmadığını 56 ilimizde hayatını kaybeden vakalarımızın olduğunu görmüş oluyoruz.

Vefat eden hastalarımızın yaşlarına baktığımızda 50 yaş üzeri vefat sayısının giderek daha fazla artmış olduğunu özellikle erkek oranının daha yüksek olduğunu görmüş oluyoruz.

60 yaş üstünün çok kritik olduğu yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 64.4’ünü oluşturuyor. Hayatını kaybeden hastaların da yüzde 80’e yakınını da 60 yaşın üzerinde olduğunu görüyoruz.

Hastaneye ihtiyaç duymaksızın evde takip edebildiğimiz hastaların oranı ise yüzde 86.7’si 60 yaşın altında. Genç de olsa KOAH hastasıysa aynı oranda yaşlı gibi bir risk oluşturduğunu görüyoruz.

SOKAK HAREKETLERİ BEKLENEN DÜZEYE İNMEDİ

Şehirler arası hareketliliği daha fazla kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç var. Başta İstanbul olmak üzere sokak hareketliliği beklenen düzeye inmedi.

Belirti vermeyen taşıyıcılar olan gençlerimizin de riski daha fazla arttırdığı ortadadır.

İstanbul'da 12 bin 231, İzmir'de 1105, Ankara'da 860, Konya'da 601, Kocaeli'de 500 vaka var. 

50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük. Hayatını kaybedenlerin yüzde 78,7'sini 60 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor.

Her geçen gün risk taşıyan vaka sayısının arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz. Maske takmanın doğru olabileceği, özellikle kalabalık ortamlarda yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulu'nun da önerisi.

İstanbul’da 1 kişi 16 kişiye virüsü bulaştırıyor.  Normalde bulaşıcı hastalıklarla ilgili nasıl gömülüyor ise koronavirüsten vefat eden kişilerin de aynı şekilde gömülmesi gerekiyor.

(Hayatını kaybeden sağlık çalışanları) Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu.

Bilim Kurulu’nun bugün üst düzeyde daha tedbirleri sıklaştıran bir önerisi oldu. Cumhurbaşkanımıza sunduk bununla ilgili açıklama bugün yapılmış olur.

Çin’den gelen ilaç ile ilgili daha önceki çalışmalar yoğun bakımdaki hastalar için daha uygun olacağı yönündeydi ama bizim gördüğümüz iki gün önce alınan kararla ilgili entübe hastalarla ilgili tercih ettik. Bu ilacın yoğun bakım dönemi öncesi faydasının daha fazla olduğunu gördük. Onunla ilgili ilaç algoritması değiştirilmiş oldu.

Koronavirüsün havada kaldığı ile ilgili araştırmanın detaylarını bilmiyoruz kapsamlı çalışmalar yok. Bulaşıcılık çok yüksek. Organları direkt etkileyen bir özelliğini şu ana kadar bilmiyoruz. Baka sayısının artmasıyla birlikte yapılacak analizlerle bunu söylemek mümkün. 

Testi özellikle semptomu olan hastalar için yapılması gerektiği ile ilgili bir algoritmamız var. Herkesin test yaptırma talebiyle bunun doğru olmadığını biliyoruz. Bu ortamda da şu an pozitif olan kişiler olabilir. Virüsü taşıyan kişiler potansiyel olarak her zaman olabilir. Konuyla ilgili arkadaşlar testlerini yaptırıyor. 1 bilim insanımızın pozitif olduğunu söyleyebilirim.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA