23 Ocak 2025
  • İstanbul11°C
  • Ankara5°C
  • Antalya15°C

SAFRANBOLU’DA LEYLA GENCER FESTİVALİ’NE DOĞRU

Doğan Satmış

18 Şubat 2021 Perşembe 10:14

Safranbolu ve Leyla Gencer birbirlerine çok yakışan iki simge.

Leyla Gencer, Safranbolu’nun Yörük Köyü’nden çıkan ve dünyaca ün yapan bir opera sanatçısıydı. Yörük Köyü’ndeki evleri, harabe halinde ama hala duruyor.

Safranbolu ise tarihi kesimi ile tam bir açık hava müzesi halinde. Avrupa’da görünce hayran olduğumuz, tek taşına dokunulmamış tarihi kentlerden hiçbir farkı yok. Onlar gibi yüzlerce yıllık tarihi binalarla dolu ve ayrıcalıklı olarak Osmanlı, Türk, İslam, Anadolu özellikleri taşıyor. Biz tarihi yerleri koruyamadığımız için, Avrupa’daki sayısız tarihi kentin varlığına karşın Safranbolu nadide bir örnek.

Naçizane, bu iki simge ismi bir araya getirip, bir açık hava müzesi olan Safranbolu’da yaz aylarında Leyla Gencer anısına bir müzik festivali düzenlenmesini önermiştim. Safranbolulular da zaten böyle bir arayış içindelerdi. Bu fikirle, Safranboluluların bu heyecanı bir araya gelince, bazı girişimler netleşmeye başladı.

Öncelikle BRTV Yönetim Kurumu Başkanı arkadaşım Mehmet Çetinkaya bu fikre çok sarıldı. Hiç bitmeyen gazetecilik heyecanıyla Leyla Gencer ve Safranbolu sevdalısı tüm isimleri bir araya getirmek için harekete geçti. Ayrıca Karabük, Bartın, Kastamonu, Zonguldak çevresinde ve Almanya’da çok izlenen BRTV’de buna ilişkin programlar yaptırdı. Safranbolulular da işe sarıldı.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu konuda ne yapabileceğimizi konuştuğumuz bir ortam yarattı. Ayrıca BRTV’de düşünceye ne kadar sıcak baktığını anlattı.

Mehmet Çetinkaya, ayrıca Leyla Gencer’le ilgili ‘Tutkunun Romanı’ adlı bir kitabı bulunan ve ayrıca Gencer’le ilgili belgeseller çekmiş olan gazeteci Zeynep Oral’la görüştü. Leyla Gencer deyince bu konuda bir otorite olan Zeynep Oral düşünceye tam destek verdi.

Mehmet Çetinkaya, Leyla Gencer’in kuzeyi modacı Cemil İpekçi ile konuştu. Cemil İpekçi fikre tam destek verdi ve böyle bir festivale, kendisinin de moda defilesi ile katkıda bulunacağını söyledi. Dünya Güzeli Azra Akın’ı, sadece 20 liralık bir elbise ile tüm dünyanın hayran kaldığı bir güzellikle kraliçesi yapacak kadar özgün bir modacı olan Cemil İpekçi’nin varlığı başlı başına bir şans.

Ve sonra da devreye Karabük Demir Çelik Fabrikaları Kardemir’i kurtararak, Türkiye ekonomisine kazandıran eski Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç’in eşi Sezer Güleç girdi. Karabük Üniversitesi’ne muhteşem bir kütüphane kazandırmasıyla ve bölgesindeki sosyal faaliyetleriyle çok tanınan Sezer Güleç bir vakıfla bu festivalin desteklenmesi önerisini beğendiğini söyledi.

Bence artık Leyla Gencer ve Safranbolu simgelerini bir araya getirmemek için hiçbir neden kalmadı.

Bu yaz Safranbolu’da Leyla Gencer Müzik Festivali’ni yapalım. Tarihi Safranbolu’nun her köşesinden müzik sesleri yükselsin. Tarihi devlet binasının avlusunda Cemil İpekçi defilesini gerçekleştirsin. Müzik Dergisi Andante’nin Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali Avrupa’daki festivaller yerine Safranbolu Leyla Gencer Festivali’ni tanıtan bir program hazırlasın, BRTV konserleri canlı yayınlasın.

Bize de Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’yi, gazeteci Zeynep Oral’ı, Kardemir’i kurtaran Güleç Ailesi’ni ve Mehmet Çetinkaya’yı alkışlamak düşsün.

Tabii ki en büyük alkış, Leyla Gencer’e, Yörük Köyü’ne ve Safranbolulara.

Yükleniyor...