RUSYA, YAPTIRIMLARI DELEREK UÇAK PARÇALARINI NASIL TEDARİK EDİYOR?
Rus araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana Boeing ve Airbus uçakları için yaklaşık 190 milyon dolar değerinde parça satın aldı.
15 Eylül 2023 Cuma 08:00
MOSKOVA- Rus araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana Boeing ve Airbus uçakları için yaklaşık 190 milyon dolar değerinde parça satın aldı. Rus araştırmacılar, Boeing ve Airbus için orijinal alt onaylı parçaların, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Türkiye merkezli şirketlerden satın alındığını öne sürdü.
Ukrainska Pravda'nın aktardığına göre, gümrük verilerini inceleyen araştırmacılar, Mart 2022'den Mart 2023'e kadar Rusya'nın Boeing ve Airbus için 180 milyon dolardan fazla orijinal yedek parça ithal ettiğini ortaya çıkardı.
BAE merkezli Ats Heavy Equipment & Machinery Rusya'ya en çok parça satan şirket oldu. Sadece bir yıl içinde 40 milyon dolardan fazla değerde 700'den fazla teslimat yaptı.
Boeing ve Airbus yedek parçalarının çoğu, Aeroflot'un yanı sıra Rossiya ve Pobeda'yı da bünyesinde barındıran Aeroflot Group'a gitti.
Rusya'ya en çok uçak parçası satan firmalar (1)
GRİFFON
Aynı zamanda, tedarikçi yabancı olabileceği ancak sahiplerinin Rus vatandaşı olduğu kaydedildi. Örneğin, BAE merkezli Griffon şirketi Rusya'ya parça tedariğinde ilk 10'da yer alıyor. Bu tedarikçinin sahiplerinin ise Irina Gorokhovskaya ve Ilya Rysyev adında Rus vatandaşları olduğu belirtildi.
Griffon'un Genel Mmüdürü Andrei Ulyashev, başlangıçta şirketin Rusya'ya Batılı yedek parça satmadığını, çünkü "bu tür ödemelere banka tarafından izin verilmediğini" söyledi, ancak araştırmacılar kendisine teslimatların bir listesini gönderdiğinde yorum yapmayı reddetti.
MAX JET SERVİCE
Moldova merkezli Max Jet Service ve Litvanya merkezli Right Direction Aero şirketi de tedarikçiler arasında yer alıyor.
Moldovalı Max Jet Service şirketinin de savaşın başından beri Rusya'ya Boeing ve Airbus için uçak parçaları gönderdiği ifade edildi.
Max Jet Service'in kurucusunun Rus vatandaşı Sergey Ranga olduğu kaydedildi.
Fotoğraf: Rusya'ya en çok uçak parçası satan firmalar (2)
RİGHT DİRECTİON
Right Direction Aero'nun yöneticisi ve sahibi Pavel Chalapov, Rus charter havayolu şirketi I-Fly'a hiçbir şey satmadığını açıkladı. Araştırmacılar tarafından Chalapov'a teslimatlar ile ilgili bir liste gönderildi. Chalapov, bu parçaların I-Fly'a değil, Kırgız şirketi Cargoline'a satıldığını kaydetti.
Gümrük verileri, Right Direction Aero'nun Cargoline adına I-Fly'a parça sattığını göstermektedir. Görünüşe göre, belge üzerinde yedek parçalar Kırgızistan'a, ancak gerçekte Rusya'ya gidiyordu.
Chalapov, parçaları Kırgızistan'a sattığını ve Cargoline'ın sahibi ve genel müdürü Azamat Alkadyrov'dan parçaların Rusya'ya yeniden ihraç edilemeyeceğine dair kişisel garanti aldığını belirterek, "Gördüğüm kadarıyla Cargoline bizi karanlıkta bıraktı, bizi kandırdı ve görünüşe göre sahte belgeler düzenledi" dedi.
Gümrük kayıtları, Right Direction Aero'nun Kırgızistan'daki Cargoline'ın Rusya'daki I-Fly'a teslimat için yedek parça satın aldığı tek şirket olmadığını gösteriyor.
Fotoğraf: Rusya'ya en çok uçak parçası satan firmalar (3)
APRAM AEROSPACE
Çekya merkezli Apram Aerospace, I-Fly ve diğer Rus şirketlerine hem savaş öncesinde hem de savaş sırasında uçak parçaları tedarik ettiği belirtildi. 2012'de kurulan Apram Aerospace'in sahipleri Çek vatandaşları Alena Simeckova ve Milan Kochan olduğu biliniyor.
Rusya'daki uçak parçalarının ana alıcılarından biri de Moskova merkezli Protektor şirketidir. Protektor, Rus havayolları UTair, Pobeda, S7 ve diğerlerine yeniden satmak üzere Boeing için yedek parça satın aldı.
Protector'un sahibi ve CEO'su 25 yaşındaki Ekaterina Provotorova'nın, havacılıkla ilişkisi hakkında hiçbir şey bilinmediği kaydedildi. Ancak, eşi Pavel Provotorov'un Rusline Havayolları için çalıştığı ve Fastair International (ABD yaptırımları altında) ile kargo gümrükleme ve ekipman, makine, gemi ve uçak ticareti ile uğraşan Kannam'ın ortak sahibi olduğu belirtildi.
Gümrük kayıtlarına göre Protector'a Boeing parçaları sağlayan başlıca 3 BAE şirketinin Trade One Middle East, Desert Sun Supply ve Griffon olduğu açıklandı.
- WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyorExcel London'da (5-7 Kasım) düzenlenecek olan World Travel Market’in 44’cü etkinliğine 40.000'den fazla seyahat profesyoneli katılacak .04 Kasım 2024 Pazartesi 19:00MICE
- ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafayaAmerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yarınki başkanlık seçimlerine saatler kala Demokrat Parti’nin adayı Kamala Harris’le Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump yüzde 48,5’la aynı oranda oya sahip görünüyor.04 Kasım 2024 Pazartesi 18:17GÜNDEM
- Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeriThe Guardian gazetesi yazarları Laura Coffey, Kerry Walker, Mary Novakovich , Emma Thomson , Mike MacEacheran en iyi altı kış dağ tatili yerini gezdi ve yazdı.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:00TURİZM
- Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkelerAraştırmaya göre Hindistan, “yolları otomobillerden motosikletlere, rikşalardan hatta hayvanlara kadar her şeyin paylaştığı öngörülemeyen trafik koşullarıyla” tanınıyor.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:00ULAŞTIRMA
- 2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyorExpedia ve Booking.com’un trend raporları, tatilcilerin daha az bilinen ve çok daha az kalabalık olan yerlere daha sakin seyahatler yapmayı tercih ettiğini gösteriyor.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:00TURİZM
- Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.Yeni pasaport, kimlik, sürücü belgesi, yurt dışı çıkış harcı, IMEI kayıt ücreti, trafik cezaları, MTV fiyatları yeniden değerleme ile arttı.,04 Kasım 2024 Pazartesi 13:00GÜNDEM
- Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendiRize'nin Ardeşen ilçesinde "5. Atmaca Güzellik ve Beceri" yarışması düzenlendi. Kırmızı, beyaz, siyah ve sarı kategorilerde 25 şahinin yer aldığı yarışmada, jüri kuşları tüy rengi ve baş yapısına göre değerlendirdi,04 Kasım 2024 Pazartesi 12:00MICE
- Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala daBakan Ersoy ile Antalya’da sohbet ediyoruz: “2018 itibariyle turizmde yeni bir strateji devreye alındı. Bu stratejinin iki önemli konusu vardı, birincisi artık sadece nicelikle değil, niteliği de önceleyen projeler gerçekleştirmeye başladık.04 Kasım 2024 Pazartesi 11:00TURİZM
- Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyorÖnümüzdeki 50 yıl ve daha uzun bir süre boyunca hükümetlerin ve işletmelerin kaderini belirleyecek olan daha az kesin, daha karmaşık bir güç dengesiyle karşı karşıyayız.04 Kasım 2024 Pazartesi 10:00GÜNDEM
- Küresel ticaretin en dinamik 14’üncü şehri İstanbulDünyanın insan kaynağı zengin 8’inci şehri İstanbul, Kearney Küresel Şehirler Endeksi’nde 6 basamak yükselerek 19’uncu oldu04 Kasım 2024 Pazartesi 09:00GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.