RUSYA, BM GÜVENLİK KONSEYİ BAŞKANLIĞINI DEVRALDI
Moskova'nın kısa pozisyonunu konseyin gündemini etkilemek, belirli konulara öncelik vermek ya da öncelik vermemek ve ülke içindeki Ruslara meşru bir dünya lideri gibi görünmek için kullanabileceğini söylüyor.

03 Nisan 2023 Pazartesi 15:00
NEW YORK - Rusya , Nisan ayı başkanlığını doldurarak bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki en üst pozisyona geri döndü ve güvenlik yetkilileri, Kremlin'in dönüşümlü koltukta otururken etkisini nasıl kullanacağından endişe ediyor . Başkanlık, konseydeki 15 üye ülke arasında her ay değişir. Dolayısıyla Rusya'nın koltukta kalma süresi kısa olacaktır. Ancak yetkililer , Moskova'nın kısa pozisyonunu konseyin gündemini etkilemek, belirli konulara öncelik vermek ya da öncelik vermemek ve ülke içindeki Ruslara meşru bir dünya lideri gibi görünmek için kullanabileceğini söylüyor.
Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, 24 Şubat 2023'te Ukrayna konulu üst düzey bir Güvenlik Konseyi toplantısına katıldı.
BM AJANSI, ETİK ÇERÇEVEYİ UYGULAMA ÇAĞRISI
Fox News Digital'e konuşan Jonathan Wachtel, "Mutlu bir ay olmayacak" dedi.
Wachtel, Trump yönetimi sırasında ABD daimi temsilcisine ve Birleşmiş Milletler dış politika ve küresel iletişim misyonuna danışmanlık yaptı.
Wachtel, artan nükleer savaş riskine ve giderek artan gerginliğe atıfta bulunarak, "Rusya geçen Şubat ayında cumhurbaşkanlığını üstlendi. İşte o zaman, Ukrayna'da işgal başladı. Ve işte, bir yıl sonra, savaşın muhtemelen en tehlikeli noktasındayız"dedi.
KİEV "GÜVENLIK KONSEYI'NI MOSKOVA YÖNETECEK. BU IYI DEĞIL."
Kremlin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş amacına ilişkin defalarca yanlış açıklamalar yapan, Kiev yönetimini Nazizmle suçlayan ve nükleer enerjiyle ilgili tehlikeli söylemler yürüten Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un başkanlık edeceği Nisan ayı gündemi için şimdiden bir toplantı belirledi .
Batı'ya karşı tırmanış.
Bazıları, Rusya'nın en son cumhurbaşkanlığını yaptığında, Ukrayna ile ilgili niyetleri söz konusu olduğunda konumunu dünyayı yanıltmak için kullandığını ve ardından Kiev'in doğu Ukrayna'da suiistimal ettiğini iddia ederek işgalini haklı çıkarmaya çalıştığını öne sürdü.
Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ortasında New York City'deki BM genel merkezinde 5 Nisan 2022'de Güvenlik Konseyi'ne hitap ediyor.
Rusya'nın söylemi, işgalinin ardından BM Güvenlik Konseyi üyelerini veya bir bütün olarak uluslararası toplumu ikna etmek için çok az şey yapmış olsa da, Kremlin'in propaganda kullanımı , Kiev'e karşı yürüttüğü ölümcül savaş için geniş destek aldığı anlaşılan ülkesinde başarılı oldu.
Rusya uzmanı ve eski bir Savunma İstihbarat Teşkilatı istihbarat görevlisi Rebekah Koffler, Fox News Digital'e "Putin, Rusya'nın yeni konumunu, Rusya'nın yalnızca büyük bir güç değil, aynı zamanda ahlaki açıdan da yüksek bir zemine sahip olduğu anlatısını ilerletmek için hem yerel hem de uluslararası propagandayı ilerletmek için kullanacak" dedi.
Ancak, en önemlisi, Koffler, en yüksek uluslararası koltuğa oturan Rusya'nın bir dünya düzeni duygusunu korumaya çalışan uluslar için "kötü görüş" sunduğuna dikkat çekti.
Genel Sekreter Antonio Guterres, Rusya Büyükelçisi Vassily Nebenzia ile 24 Şubat 2023'te BM genel merkezinde Ukrayna konulu Güvenlik Konseyi toplantısının başlamasından önce konuştu.
UKRAYNA, BELARUS HAKKINDA PUTİN İÇİN ACİL TOPLANTI İSTEDİ
Koffler, şunları söyledi: "Aslında Rusya'nın yeni konumu, BM Güvenlik Konseyi veya genel olarak BM nezdindeki güç dengesini değiştirmeyecek. Ancak görünüm Batı için korkunç. Bir ülkeniz var - lideri tutuklama emrine tabi.Uluslararası Ceza Mahkemesi- birincil görevi uluslararası ilişkileri düzenlemek ve uluslararası hukuku desteklemek olan en iyi küresel organizasyonu yönetmek. Bu gelişme, mevcut uluslararası sistem içinde adalet ve misyon açısından bir kopukluk olduğunu gösteriyor."
Ukrayna, bazı Batılı akademisyenlerle birlikte, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde yasal olarak geçerli bir sandalyeye sahip olup olmadığını bile sorguladı. Çünkü organ İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulduğunda Rusya değil, Sovyetler Birliği daimi üye olarak listelendi.
Wachtel, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ve Moskova'nın Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi olarak devam eden gücünün Ukrayna gibi eski SSCB devletlerini pek memnun etmediğini belirtti.Güvenlik Konseyi, 7 Mart 2023'te New York'taki BM merkezinde kadın, barış ve güvenlik konulu bir toplantı yaptı.
Sovyetler Birliği büyükelçisi Güvenlik Konseyi başkanı Rus diplomat Jacob Malik, Ağustos 1950'de bir BM toplantısında şunlan anlatt:
"Sovyetler Birliği, gerçekte Moskova'da merkezi bir güç tarafından yönetilen bir ülkeydi ve Baltıklardan Orta Asya üzerinden Kafkasya'ya kadar uzanan 15 cumhuriyetten oluşan bir kolektif vardı. Dolayısıyla Sovyetler Birliği'nin Rusya Federasyonu'na dönüşmesi, Sovyetler Birliği'nden ayrılan diğer 15 bağımsız ülke için sorunlu. Bunlar, bu bağımsız ülkelerin sormaya her türlü hakkı olan meşru sorular. Çünkü Moskova artık bunları temsil etmiyor."
Güvenlik Konseyi başkanı Rus diplomat Jacob Malik, Ağustos 1950'de bir BM toplantısısını yönetiyor
BM, UKRAYNA ÇATIŞMASINDA SAVAŞ SUÇLARI İDDİALARINI KINIYOR
Benzer şekilde Çin'e karşı iddialar da ortaya atıldı. Halen Tayvan merkezli hükümet olan Çin Cumhuriyeti (ÇHC) daimi üye olarak yer alıyor. 1970'lerin başında Pekin'i devralan Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) bu iddiaların muhatabı olmadığı belirtiliyor.
Rusya, Nisan ayında BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürütecek.
RUSYA'NıN DAIMI ÜYE OLARAK VETO YETKISI VARDıR
Wachtel, şöyle devam etti: "Bu, onlarca yıldır statüko oldu ve jeopolitik güçleri ve tarihi mirasları göz önüne alındığında Pekin ve Moskova'nın konseydeki varlığını ortadan kaldırmaya çalışmak, dünya düzenini anlamlandırmayı ve ilerleme kaydetmeyi çok zorlaştırır. Amerikalılar ve Batılı liberal demokrasiler, dünyada insanlığa faydalı olan ve otokratik rejimlerin gücünü sınırlamaya yardımcı olan bir temsil görmeyi ne kadar sevseler de, bu gerçekçi değildir. Orijinal üye devletlerin kalıcı olması amaçlandığından, Güvenlik Konseyi'nden daimi bir üyeyi çıkarmak için herhangi bir prosedür yoktur. Bir ülke oylamayla BM'den çıkarılabilirken, Rusya'nın daimi üye olarak veto yetkisi bu yolu boşa çıkaracaktır.”
ESTONYA, HAREKETI KıNADı
Halen BM Güvenlik Konseyi'nde yer almayan ancak Rusya'nın saldırganlığından kaynaklanan artan tehditlerle karşı karşıya olan Estonya, Cuma günü hareketi kınadı ve bunun "utanç verici, aşağılayıcı ve BM'nin güvenilirliği ve etkili işleyişi için tehlikeli" olduğunu belirterek “Buça katliamının yıldönümünde,Rusya başkanlığı devralacak BM Güvenlik Konseyi mi? UCM'den sürekli tutuklama emri bulunan bir suçlunun, birincil amacı uluslararası barış ve güvenliği korumak olan bir organı yönetmede yeri olmamalıdır. Rusya'nın uluslararası diplomasinin birincil mekanını alay konusu ve dezenformasyon platformuna dönüştürme girişimlerine karşı koymak bu organın sorumlu üyelerine kalmıştır."
Havalimanlarında yeni dönem: Şikayetler internetten yapılacakUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Yolcular tüm talep ve şikayetlerini sadece KDM-ERP sistemi üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirecek" dedi.31 Mart 2025 Pazartesi 10:00ULAŞTIRMA
Alman turist: Türkiye'yi halen ziyaret edebilir miyim?Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, "Gösteriler ve polis şiddeti haftalardır devam ediyor: Türkiye'yi halen ziyaret edebilir miyim" başlığıyla bir haber derledi.31 Mart 2025 Pazartesi 09:00TURİZM
Meksika yemeği Nacho'dan esinlenen JetZero uçağıJetZero'nun "karma kanatlı" uçağını üreten şirket, Delta Air Lines ile gösteri uçağını geliştirmeye yardımcı olmak için ortaklık kurduğunu duyurdu.29 Mart 2025 Cumartesi 22:00ULAŞTIRMA
İstanbul'da yaşamanın maliyeti yüzde 54,47 arttıİPA, şubat ayına ilişkin "İstanbul'da Yaşam Maliyeti" raporuna göre, İstanbul'da yaşamanın maliyeti bir önceki yılın aynı ayına göre 54,47 oranında arttı.29 Mart 2025 Cumartesi 21:00GÜNDEM
Toplu taşımada klima zorunlu olacakİstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), yaz aylarında otobüslerde klima kullanımını zorunlu hale getirdi.29 Mart 2025 Cumartesi 20:00ULAŞTIRMA
Trabzon turizmine 100 milyon TL’lik dağ kızağı projesiTrabzon’un Yomra ilçesinde 100 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilecek dağ kızağı projesi, Karadeniz Bölgesi’nin en uzun parkuruna ev sahipliği yapacak.29 Mart 2025 Cumartesi 19:00TURİZM
Berlin'de "ikinci sınıf" Alman vatandaşlığı planıAlmanya'daki koalisyon hükümeti müzakerelerinde Türkiye ile ilişkiler için nasıl bir yol belirlendi? "İkinci sınıf Alman vatandaşlığı" tartışmasının gerisinde ne yatıyor?29 Mart 2025 Cumartesi 18:00GÜNDEM
2025'te 'Dünyanın En İyi' kahvecisi belli olduDünya çapında en iyi kafeleri sıralayan Londra merkezli bir Coffee Expert adlı web sitesi yeni bir liste ile en iyi kahve dükkanının hangisi olduğunu ortaya koydu. Avustralya şehri, ezeli rakibi Melbourne'ü geride bırakarak zirveye oturdu.29 Mart 2025 Cumartesi 17:00YEME İÇME
Havayolları powerbank kullanımını neden yasaklıyor?Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, Ocak ayında kalkışı bekleyen bir Air Busan uçağında çıkan yangının muhtemel kaynağının lityum pilli taşınabilir bir powerbank olduğunu açıkladı.29 Mart 2025 Cumartesi 16:00ULAŞTIRMA
Büyükanne Li Dongju bisikletle dünyayı geziyor50'li yaşlarının sonlarında ve 60'lı yaşlarının başlarında, Li Dongju geç başlamasına rağmen, şimdiye kadar üç kıtada 12 ülkeyi tek başına bisikletle dolaştı. Hedefi ise en az 100 ülkeyi pedal çevirerek gezmek.29 Mart 2025 Cumartesi 15:00TURİZM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.