19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

RUSLAR VE UKRAYNALILAR ALANYA'DA BARIŞ VE SEVGİ İÇİNDE YAŞIYOR

Dünyada bilinen ilk 20 turizm destinasyonu dışında dünyanın 97 ülkesinden yerleşip yaşadığı bir şehir. Antalya'da en fazla yerleşik yabancının yaşadığı yer ise merkez ilçesi Konyaaltı dldu

Ruslar ve Ukraynalılar Alanya'da barış ve sevgi içinde yaşıyor

29 Kasım 2022 Salı 09:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Türkiye turizminin amiral gemisi olan Antalya yıllık 16 milyon yanabancı ve yaklaşık 5 milyon yerli turist ağırlayan dünyada bilinen ilk 20 turizm destinasyonu dışında dünyanın 97 ülkesinden yerleşip yaşadığı bir şehir. Antalya'da en fazla yerleşik yabancının yaşadığı yer ise merkez ilçesi Konyaaltı dldu. Konyaaltını ise ikinci sırada Alanya takip ediyor, üçüncü sırada ise merkez Muratpaşa ilçesi ve dördüncü sırada ise  Manavgat ilçesi ve tarihi turistik mahallesi Side yer alıyor.

ruslar,-ukraynalilar.jpgruslar,-ukraynalilar-001.jpg

Antalya'nın Alanya ilçesi tarihi kültürel zenginliği ve uzun asırlar Anadolu Selçuklu Devleti'ne kışlık başkenti yapması, doğal zenginliği ve klimal iklim yapısı  nedeniyle 2005 yılına kadar Alman ve Hollandalı  turistlerin yerleştiği yer oldu.

2008 yılından itibaren ise Alman turistlerin yerini Alanyada Ruslar almaya başladı.   233 bin nüfusa ulaşan ve yıllık yüzde 5,6 göç alarak büyüyen Alanya'da yerleşik yabancı sayısı 40 bini geçmiş durumda. Türkiye'de 922 ilçe arasında yıllık yüzde 5,6 ile 5,8 arasında göç alarak büyüyen 12 ilçe arasında Alanya ve Manavgat bulunuyor. Manavgat'ta 240 beş ve dört ve yıldızlı oteller olması nedeniyle 115 4/a sigortalı turizm çalışanı bulunuyor.

ruslar,-ukraynalilar-002.jpgRUSLAR KONYAALTINDAN SONRA EN FAZLA ALANYA'DA YAŞIYOR

Turizm kenti Alanya da 40 bin yerleşik yabancı yaşıyor. Bunun 17 binin Rus, 8 bini Rusça konuşan dilleri ülkeleri konuşanları, üçüncü sırada ise 4 bin 100 ile İranlılar , dördüncü sırada ise 3500 ile Iraklılar, beşinci sırada ise 3 bin 600 ile Ukraynalılar, altıncı sırada ise 3 bin 50 ile Almanlar , yedinci sırada ise 1030 ile Ürdünlüler ile 8 bin 600 ile diğer ülke milletleri yer alıyor.

Alanya'da yerleşik yabancı ve Rusların en fazla gayrimenkul aldığı yerler Mahmutlar, Avsallar, Kestel, Okurcalar, Türkler mahalleleri bulunuyor. 

       Alanya'nın Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Kırgızistan, Türkmenistan , Türki Cumhuriyetleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) tanıtımında  bulunan Alanya Arbat Home Gayrimenkul Danışmanlık Şirketi Sahibi  Asım Baştuğ, '' Rusya-Ukrayna savaşı sonrası başta Ruslar ve Ukraynalılar  olmak üzere yoğun bir yerleşim talebi oldu. Ruslarlarla ve Ukraynalılar Alanya ve Side de , Manavgat, Kemer'de  ve Konyaaltında kardeşce huzur ve barış içinde yaşıyor. Rus turistler ölmeden en büyük istediği şey Alanya'da Kleopatra Plajında denize girme ve yaşlanıncada Alanya da ev alarak yerleşmek .' dedi.     

Asım Baştuğ, yerleşmede Ruslar ve Ukraynalıların Antalya ve turistik ilçeleri yanı sıra Mersin merkez, Mezitli, Silifke, Aydıncık,Silifke Taşucu' ya taleplerinin arttığını sözlerine ekledi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA