20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

RİXOS HOTELS ZİNCİRİ İSTANBUL'UN HALİÇ LİMAN İHALESİNİ KAZANDI

İstanbul Haliç'teki (Haliç) tersanelerin özelleştirilmesi için en yüksek teklifi 1,35 milyar dolar artı vergi sundu -Operat-transfer (YİD) model ile aldı.

Rixos Hotels zinciri İstanbul'un Haliç liman ihalesini kazandı

13 Mayıs 2013 Pazartesi 19:09

İSTANBUL -Sembol-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik ortak girişimi - Rixos Hotels zincirinin sahip olduğu tüm şirketler - yapının ardından İstanbul Haliç'teki (Haliç) tersanelerin özelleştirilmesi için en yüksek teklifi 1,35 milyar dolar artı vergi sundu -Operat-transfer (YİD) model ile aldı.

Sembol-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik ortak girişiminin ilk teklifi, diğer rakip Cengiz-Taca-Galeri İnşaat ortak girişimi olarak 1,14 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 862,6 milyon dolar teklif verdi. Müzayedenin 20 turunun sonunda Sembol-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik ortak girişimi, diğer konsorsiyumun 1,33 milyar dolar sunduğu için teklifini 1,35 milyar dolara çıkardı. Cengiz-Taca-Galeri İnşaat ortak girişimi 21. turda ihaleden çekildi ve Sembol-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik ortak girişimi ihalenin galibi oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı teklifi onaylarsa ihale sonuçlandırılır.

rixos-hotels-.jpgRixos Hotels zincirinin sahibi Fettah Tamince, ihale sonrasında yaklaşık 1 milyar Türk Lirası (yaklaşık 521 milyon $) değerinde ek bir yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Haliç liman projesi ile yılda 1 milyon turist çekmeyi hedefliyorlar. Rixos Hotels'in projeye katılacağından emin olmadığını söyledi.

20-25% özkaynak sermayesi

Tamince, zaten finansman üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yüzde 20 ile 25 arasında özsermayeye sahip olduklarını belirterek, bunun ekonomik koşullara bağlı olarak değişebileceğini de sözlerine ekledi.

Haliç'teki Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin özelleştirilmesi projesi, iki yat limanı, her biri 400 odalı iki beş yıldızlı otel - 1000 kişilik büyük bir cami ve 230.000 civarında alışveriş merkezi ve parkları içeriyor.

Kazanan konsorsiyum, YİD modelini takiben dört yıl içinde turizm kompleksini inşa edecek ve 49 yıl işletme haklarına sahip olacak.Tamince projeyi zamanında tamamlamayı beklediklerini söyledi.

Haliç liman ihalesinde Tamince, İstanbul'un üçüncü havaalanını inşa etme hakkını kazanan konsorsiyumun bir parçası olan Cengiz ve bazı Rixos Otellerinin yüklenicisi Taca'nın ortak girişimi ile yarıştı.

Haliç, Galataport'un özelleştirilmesinin yakın zamanda yapıldığı Karaköy'e yakın. Doğuş Holding, Galataport olarak bilinen İstanbul Salıpazarı Liman Bölgesi'nin 702 milyon dolarlık teklifi ile özelleştirilmesinde en yüksek teklifi 30 yıl boyunca liman bölgesi işletme hakkını kazandı.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA