24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara3°C
  • Antalya16°C

REHBERLERDEN ÖNEMLİ MAHKEME

Turist rehberleri facebook'ta grup kurup,imece usulü para toplayıp bakanlıkça rehberlere zorunlu uygulanan hizmet içi paralı seminerleri mahkemeye verdi

Rehberlerden önemli mahkeme

16 Ocak 2011 Pazar 10:30

İSTANBUL- Kültür ve Turizm Bakanlığı"nca rehberlere zorunlu uygulanan hizmet içi seminerleri mahkemeye düştü. Turist rehberleri facebook'ta grup kurup, mahkeme masraflarını imece yaparak, seminerlerin bedelsiz olması için idare mahkemeye başvuru yaptılar. Mahkeme ilgili kurumlardan görüş istedi.

DEVLET SADECE KENDİ MEMURLARINA ZORUNLU EĞİTİM VERİR
Facebook'da "Hizmetiçi seminerleri sömürüsüne son" adıyla yayınlanan grupta turist rehberleri devletin hizmet içi adıyla kendi memurlarına yönelik zorunlu eğitim yapabileceğini, rehberlerin devletin memuru veya işçisi değilse, serbest veya bir seyahat acentesinde çalışan olarak mesleğini yaparak gelir sağladığını belirtiliyor. Zorunlu olarak yıllardır süren bu durum şikayet konusu oluyordu.

HİÇBİR MESLEK GRUBUNDA YOK
Devlet, hiç bir meslek grubunu bedelli zorunlu eğitime tabi tutmazken, turist rehberlerine yönelik bu eğitim'in bedelli oluşu ise anlaşılır, değildir. internet çağındayız, mesleki bilgisini geliştirme ihtiyaçı olan her rehber ne yapması gereğini bilir.

Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği / Madde 32

Profesyonel turist rehberleri, her yıl, biri Bakanlık tarafından belirlenen zorunlu konularda olmak üzere en az üç konuda hizmet içi eğitim seminerine katılmak zorundadırlar. Bakanlık, en geç Aralık ayı sonuna kadar meslek kuruluşlarının da görüşlerini alarak, bir sonraki yılın 1 Kasım - 31 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek en az sekiz seminerin konusunu, zamanını, hangi illerde yapılacağını ve uygulanacak seminer ücretlerini tespit eder.
Gerek gördüğü durumlarda, Bakanlığın denetim ve gözetiminde; meslek kuruluşları, üniversiteler, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütülmek üzere; seminerin yapılacağı il müdürlüğünün yetki ve sorumluluğunda hizmet içi eğitim seminerlerinin ve rehberlere yönelik Bakanlık onayı ile uygun görülen diğer eğitimlerin düzenlenmesine de izin verebilir. Hizmet içi eğitim seminerlerine katılamayan rehberlerden mazeretleri kabul edilenler için 15 Şubat - 31 Mart tarihleri arasında telafi semineri düzenlenebilir. Bunun dışında hizmet içi eğitim seminerlerine ek veya telafi şeklinde hizmet içi eğitim semineri düzenlenemez. Seminerleri düzenleyen kuruluşlar, katılımcı sayılarına göre uygun mekânları tespit eder ve gerekli duyuruları yapar.

Ancak, hizmet içi eğitim seminerlerine katılamayanların;
a) Tam teşekküllü hastaneden alınmış, çalışmasına engel durumunun olduğuna dair sağlık kurulu raporu ile belgelenen sağlık durumu,
b) Yurtdışında sürdürülen doktora, yüksek lisans (master) ve Milli Eğitim Bakanlığınca burslu olarak lisans eğitimi amacıyla gitmeleri,
c) Kendisinin veya eşinin kamu görevi dolayısıyla yurtdışında bulunmaları,
d) Yurtdışında ikamet tescili için o ülke tarafından yurtdışına çıkma tahdidi konulanların bu durumu belgelemeleri halinde geçerli olmak üzere yurtdışında en fazla bir yıl süre ile ikamet zorunluluğu,
e) Doğal afetler,
f) Askerlik,
g) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca yurtdışında görevlendirilmeleri, nedenleriyle oluşan mazeretlerinin ilgili kuruluşlardan veya noterden tasdikli tercüme edilmiş belgelerinin asılları ile seminerlere katılmak için müracaat ettiklerini belgelemeleri zorunludur. b ve c bentlerindeki mazeret sahiplerinden seminerlere katılmak için müracaatını belgelemesi zorunlu değildir.
Mazeretlerini bildirenlerin durumları, Bakanlıkça oluşturulacak Mazeret Komisyonunun her yılın Aralık ayının 20'sine kadar Kasım -Aralık ayları içinde ve Nisan ayının 20'sine kadar Mart-Nisan ayları içinde yapacağı toplantılarda incelenerek karara bağlanır. Sonuçlar ilgili il müdürlükleri ile meslek kuruluşlarına bildirilir. Mazeretleri bu madde uyarınca kabul edilenler dışında herhangi bir nedenle zorunlu hizmet içi eğitim seminerlerine katılmayan rehberlerin yıllık vizesi yapılmaz.

Madde 35 - Turist rehberleri, her yıl 1 Ocak - 30 Nisan tarihleri arasında rehberlik kimlik kartlarını bağlı oldukları il müdürlüklerine vize ettirmek zorundadırlar. Vize süreleri ile vize yaptırma tarihleri gerekli görüldüğü hallerde Bakanlıkça uzatılabilir. Rehberler, vize yaptırmadıkları yıl rehberlik mesleğini icra edemezler.
Ancak, rehberlik belgesi almaya hak kazanan rehberler, rehberlik belgelerini aldıkları ilk yıl için vizeden muaftırlar. Yıl sonunda yapılacak olan ve takip eden yılın vizesine esas hizmet içi eğitim seminerlerine katılırlar.

Vize talebinde bulunan rehberler, vizelerini yaptırabilmeleri için;
a) Savcılıktan son üç ay içinde alınmış sabıka kaydı belgesini,
b) Bir önceki yılda düzenlenen en az üç hizmet içi eğitim seminerine katıldığına ilişkin belgeyi, il müdürlüklerine teslim ederler.
Turist rehberinin çalışma ruhsatıyla ilişkili söz konusu zorunlu ve bedelli uygulama nedeniyle, seminerleri alamayan pekçok rehber çalışma ruhsatı alamayıp, mağdur duruma düşmüş veya ilgili yönetmelik gereği 2 yıl üst üste vize alamamış ise rehberlik ruhsatını kayıp etmiştir.

Facebook'da HİZMETİÇİ SEMİNERLERİ SÖMÜRÜSÜNE SON! adıyla oluşturulan grup sayfasında şu açıklama yer alıyor.

16/4/2003 tarihli ve 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 13 üncü maddesinin (m) bendine dayanılarak hazırlanan ve 25.11.2005 tarihli 26004 sayılı resmi gazetede yayımlanan profesyonel turist rehberleri yönetmeliği demektedir ki;Madde 32 — Profesyonel turist rehberleri, her yıl, biri Bakanlık tarafından belirlenen zorunlu konularda olmak üzere en az üç konuda hizmet içi eğitim seminerine katılmak zorundadırlar.

Bakanlık, en az sekiz seminerin konusunu, zamanını, hangi illerde yapılacağını ve uygulanacak seminer ücretlerini tespit eder.

Durum böyle olunca, Vize ile ilişkilendirilen zorunlu hizmet içi seminerleriyle, anayasal güvence altında olan rehberlerin çalışma hakkına kısıtlama getirildiği gibi, her yıl yürütülen bu seminerleri almayan rehberler mesleğini yapamaz veya hiç yapamama durumuna getirilmektedir.

REHBERLER MAĞDUR EDİLİYOR
2000 yılında ilk uygulamaya konulurken, Profesyonel Turist Rehberlerinin mesleki bilgilerini geliştirmek, mesleğin etkinliğini artırmak, ülke tanıtımına katkı sağlamak ve olumlu imaj yaratmak amacı ile her yıl düzenlenen ve katılma zorunluluğu bulunan hizmet içi eğitim seminerleri artık belirlenen hedefleriyle örtüşmemektedir. Her yıl bir önceki yıldan farklı uygulama esaslarıyla rehberlerin bu seminerlere katılımlarında büyük hoşnutsuzluklara sebep olunmakta, rehberleri mağdur etmektedir.
Seminer konularının belirlenmesi ve seminerlerin içeriği ve uygulanma biçimi, rehberlerin seminer konuları çerçevesinde mesleki bilgi ihtiyaçlarına göre tesbit edilmelidir.

Diğer önemli bir husus, rehberler devletin memuru değildir, devlet ruhsat verme konusunda yetki sahibidir. Mesleğin özelliği nedeniyle, ruhsatla ilişkilendirerek bir eğitim uygulanacaksa, hizmet içi seminerleri adıyla yapılamaz yapılacaksa, bedelsiz olmalı ve farklı yöntemleri de değerlendirerek yıl içerisine yayılmış bir takvimle düzenlenmelidir.

Dolayısıyla, Hizmet içi eğitim seminerleri adıyla yürütülen bu uygulama kaldırılmalı yada bir başka isim altında bedelsiz yapılmalı ve rehberlerin çalışma koşulları da dikkate alınarak, daha esnek bir uygulamayla, tüm yıla yayılarak düzenlenmelidir. denilmektedir.

HİZMETİÇİ SEMİNERLERİ SÖMÜRÜSÜNE SON ...!

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA