22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

QANTAS'A KARTEL CEZASI

ABD mahkemelerinde rakipleriyle anlaşarak kargo taşımacılığında kartel oluşturmaktan yargılanan Qantas, 69.4 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Qantas'a kartel cezası

15 Aralık 2007 Cumartesi 10:00

WASHİNGTON- ABD mahkemelerinde 2000 yılından bu yana rakipleriyle anlaşarak uluslararası kargo taşımacılığında kartel oluşturmaktan yargılanan Avustralya Havayolları, Qantas, ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşarak 69.4 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Cezanın Qantas'ın beklediğinden daha fazla olduğu kaydediliyor.

Amerikan Adalet Bakanlığı, kartel suçlamasıyla 30'dan fazla havayolu şirketini inceliyordu. ABD Adalet Bakanlığı Qantas'ı "2000 yılı Ocak ayı ile 2006 yılı Şubat ayı arasında rekabeti ortadan kaldırmak için rakipleri ile anlaşarak fiyat belirlemek yoluyla komplo kurmakla" suçluyordu. Qantas yaptığının yanlış olduğunu kabul edip hiçbir şart ileri sürmeden özür diledi

Qantas ile bakanlık arasındaki anlaşmayı mahkemenin de onaylaması gerekiyor. Bakanlığın Qantas'ı kartel oluşturmakla suçladığı dönemde Qantas ABD ile Avustralya arasında kargo taşıyan en büyük şirketti. Qantas, kargo taşımacılığından 683.7 milyon dolar kazanç elde etti.

British Airways ve Korea Airlines, Ağustos ayında aynı suçtan 300 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. Kartel soruşturmasının tamamlanmasının iki yılı bulacağı kaydediliyor.

 

SON DAKİKA