19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

PROF DR. ALANYALI: YENİ BULGULARLA SİDE'NİN TARİHİ 900 YIL GERİYE GİDİYOR

Prof Dr. Alanyalı: Bilim dünyasının gözü şu anda Side’de Athena ve Apollon Tapınağı’nın arkasında, MÖ 7. yüzyıla kadar giden tapınaklar bulduk. Bu da Side’nin tarihini 900 yıl daha geriye götürüyor.

Prof Dr. Alanyalı: Yeni bulgularla Side'nin tarihi 900 yıl geriye gidiyor

10 Temmuz 2021 Cumartesi 13:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya
- Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof Dr. Feriştah Alanyalı ise, Side Antik Kentinde 2009’dan 2019 yılına kadar heyet üyesi, 2019 yılından bu yana da kazı başkanı olarak görev yaptığını söyledi. 
Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Side’nin Avrupa’da en iyi araştırılmış antik kentlerden biri olduğunu belirtti. İlk kazı çalışmasının Türkiye'de metodik sistem alan araştırmalarının öncüsü Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in 1947 başladığını belirten Alanyalı, gelinen noktada Side Antik Kenti kazıları ile ilgili tarihi bir uzlaşma olduğunu,Side’nin hem turizm bölgesi, hem antik kent hem de modern yerleşim yeri olduğu için diğer antik kentlerden ayrıştığını kaydetti. Prof. Dr. Alanyalı, ''Yeni bulgularla Side'nin tarihi 900 yıl geriye gidiyor. Side'de antik dünyadaki antik kentler arasında ayıran en önemli özelliğin bir antik kent içinde modern yaşamın devam etmesi ve turizmle iç içe olması.'' dedi.

prof-dr.-feristah-ve-huseyin-alanyali.jpgHalihazırda  özel mülkiyetteki 200 parselin 76’sında kazı yaptıklarını ve kazılara devam edeceklerini ifade eden Feriştah Alanyalı, kazılarda gelinen son nokta ile ilgili şu bilgileri verdi:

prof-dr.-feristah-ve-huseyin-alanyali-001.jpgSide’de çok ciddi kazı çalışması yapıldı

Sahip olduğu tarihi eserler nedeniyle 1960'lı yıllarda Side, Türkiye ve dünyada bilinmeye başlıyor. Bunun sayesinde Side, küçük bir turizm lokasyonu olarak görülmeye başlanıyor. İlk turizm hareketinde Barut Ailesi öncü oluyor. Side’deki özellikler başka bir antik kentte yok. Antik kent, modern yaşam ve turizm var bu antik kentte. Side’de 60’lı yıllarda turizm büyük bir sıçrama yapıyor. Bakanlık bir planlama yapıyor. Bir Turizm Planlama Yarışması düzenleniyor. Çok değerli planlamacılar buraya geliyor. Kazananlar da öncelikle Antik Side Koruma Planlaması yapılması gerektiğini söylüyor ve bu gerçekleşiyor. Yapılan planlama ile birlikte Side bugünlere geliyor. Side’de çok ciddi bir kazı çalışması yapıldı. Ortaya çıkarılan değerler herkesi memnun etti.

prof-dr.-feristah-ve-huseyin-alanyali-002.jpgYENİ BULGULARLA SİDE'NİN TARİHİ 900 YIL GERİYE GİDİYOR

‘’2019 yılından bu yana yaptığımız kazılarla kent planını ortaya çıkardık. Bilim dünyasının gözü şu anda Side’de Athena ve Apollon Tapınağı’nın arkasında, MÖ 7. yüzyıla kadar giden tapınaklar bulduk. Bu da Side’nin tarihini 900 yıl daha geriye götürüyor. Side’nin kendine özgü bir alfabesi var. Selçuklu dönemine ait izler de ilk defa bu kazılarda ortaya çıkarıldı. Yeni bir kutsal alan daha bulduk: Aphrodite Kutsal Alanı. Bir tapınağımız ve bir altarımız var artık.’’

prof-dr.-feristah-ve-huseyin-alanyali-003.jpg

prof-dr.-feristah-alanyali.jpg

prof-dr.-feristah-alanyali-001.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA