19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

PLAJLARDA YAVRU CARETTALAR AHŞAP YÜRÜME YOLU ARASINA GİRİYOR!

DEKAFOK Başkanı Seher Akyıl, Caretta carettaların yumurtadan çıkma dönemi olduğuna dikkat çekerek denize ulaşmada plajlarda ahşap yollarda yavru carettaların olabileceğinin bildirdi.

Plajlarda yavru carettalar ahşap yürüme yolu arasına giriyor!

06 Ağustos 2023 Pazar 11:30

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Deniz Kaplumbağaları Fokları ve Kum Zambakları (DEKAFOK) Kıyı Koruma Derneği Başkanı Seher Akyol, Ahşap yürüme yolunun altında sıkışan caretta yavrularını duyarlı vatandaşlar çıkardığını bildirdi. DEKAFOK Başkanı Seher Akyıl, Caretta carettaların yumurtadan çıkma dönemi olduğuna dikkat çekerek denize ulaşmada plajlarda ahşap yollarda yavru carettaların olabileceğinin bildirdi.
Geçmiş yıllarda bazı otellerin plaja ulaşmada kullandıkları ahşap yolların tatalarına sıkışmasına bağlı yavru carette caretta ölümlerinin olduğunun altını çizen DEKAFOK Başkanı Seher Akyol, yavruların yumurtadan çıkıp kıyıya denize ulaşmada yönlerini kaybetmeleri için bölgede otellerin ışıklarının çoğu zaman yavruların yönelerini kaybetmelerine neden olabileceğini söylüyor.

deniz-kaplumbagalari.jpgBaşkan Seher Akyol, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün Araştırma İzinleri kapsamında; DEKAFOK Kıyı Koruma Derneği olarak Prof. Dr. M. Cengiz Deval’ın yürütücülüğünde Prof. Dr. Hakan Sert ve Prof. Dr. Ertan Taşkavak'ın katılımlarıyla gerçekleşen Manavgat Irmağı’ndan Side Antik Kenti’ne kadar olan 9 bin 300 metrelik sahil bandında araştırma projemizi ve koruma/kollama faaliyetlerimizi devam ettirdiklerini söyledi.

deniz-kaplumbagalari-.jpgEkolojik Araştırmalar Derneği(EKAD)ise; Manavgat Irmağı’ndan Alara Çayı’na kadar olan 16 km’lik uzunluğundaki Kızılot bölgesinde ÖÇK’de (Özel Çevre Koruma Bölgesi), Öğr. Gör. Dr. Ali Fuat CANBOLAT’ın yürütücülüğünde koruma/kollama faaliyetlerini gerçekleştirdiği nin altını çizen Seher AKYOL, ''EKAD’ın sorumluluğunda olan alan aynı zamanda bakanlıkça resmi “Kaplumbağa Yumurtlama Kumsalı” olarak tanımlanmıştır. Yukarıdaki bilgilerden anlaşıldığı üzere, Manavgat sahillerinde şu anda koruma çalışmaları yürüten iki farklı dernek mevcuttur. Tarım Orman Bakanlığı araştırma izinleri kapsamında, her kurum tahsisli ve izin sahibi olduğu alanlarda çalışmalar yapabilir. DEKAFOK olarak bizler; Mendirek - Side sahili arasında kısıtlı imkanlarımızla, gönüllülerin ve halkın desteği sayesinde sorumlu olduğumuz kıyı bandında 7/24 esasına dayanarak, aksatmadan araştırma ve gözlemlerimizi eksiksiz olarak sürdürmekteyiz. Kızılot’da meydana gelen elem verici olumsuzluklardan maalesef bizlerde çok üzüntü duymaktayız ve çalışmalarımızı yürüttüğümüz alanın dışında kalan bölgelerden yardım isteyenlere ancak sözlü olarak yardımcı olabilmekteyiz. Kızılot sahilinde belediyenin desteğiyle çalışan EKAD (Ekolojik Araştırma Derneği) elemanlarına, varsa sahildeki görevlilerine veya yetkili mercilerle (belediye, kaymakamlık, Doğa Koruma Milli Parklar, Jandarma gibi iletişim kurulması gerekmektedir. Ekolojik Araştırma Derneği’ne (EKAD) internet adreslerinden ulaşmaya çalışabilirsiniz. !'' ifadesinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA