31 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

PİSAGOR’UN ADASI SAMOS, TÜRKLERİ BEKLİYOR

Matematik, felsefe ve müzik dehası teoremin mucidi Pisagor’ur adası Samos (Sisam) Türk turizmcileri ve turistleri bekliyor.

Pisagor’un adası Samos, Türkleri bekliyor

19 Şubat 2020 Çarşamba 10:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TURKİYE TURİZM
İSTANBUL- Matematik, felsefe ve müzik dehası teoremin mucidi Pisagor’ur adası Samos (Sisam) Türk turizmcileri ve turistleri bekliyor. Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Georgia Soultanopoulou, Ekonomi ve Ticari Ateşe Apostolos Digbassanis, Turizm Müşaviri Marilena Seirli ve Samos Adası Belediye Başkanı Georgios Stantzos’un ev sahipliğinde İstiklal Caddesi’nde Sismanoglio Megaro’da “Pitagoras’ın Adası Samos” başlıklı tanıtım yapıldı.

pisagor’un-adasi-samos-001.jpg
samos-005.jpg
pisagor’un-adasi-samos.jpg

Tanıtım sırasında Samos Adası’nın ödüllü aşçısı Vaggelis Bilibas’ın yaptığı Samos’a özel lezzetler, Panatiotis Mpantounas’ın sunduğu Samos şarapları ikram edildi. Ayrıca konuklara Samos’un zeytinyağı ve balları armağan edildi.

pisagor’un-adasi-samos-002.jpg

DIGBASSANIS: SAMOS LEZZET ADASıDıR
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Ekonomi ve Ticari Ateşe Apostolos Digbassanis, Türkiye’ye en yakın ada Samos’un Pisagor’un adası olarak kültür birikimi yanında bal ve tatmlı şarap gibi doğal ürünleriyle bir lezzet adası olduğunu belirterek ziyaret edilmesi gereken özelliklere sahip bulunduğunu söyledi.

pisagor’un-adasi-samos-003.jpg

Samos Adası Belediye Başkanı Georgios Stantzos, Kuşadası ile Samos’un kardeş şehir olduğunu hatırlatarak “İki ülke halkının turizm için profesyonel işbirliği zamanıdır” diyerek Türk halkını Samos’a çağırdı.
Stantzos, komşu iki ülke halkının kültür, sosyal, tarihinin Samos’ta buluştuğunu belirterek “Turizm dünya halklarının hiçbir art niyet göstermeden buluştukları bir sektördür. Türkiye’nin turizmdeki bilgi ve deneyiminin paylaşılması için ortak strateji oluşturmak gerekiyor. Acentelerin Samos’a özel tur paketleri düzenlemelerini bekliyoruz. Aristarhos Samios Havalimanı uluslararası uçuşlara açıktır. Ayrıca 235 tekne kapsiteli marina bir çok Türk teknesini ağırlıyor.
Tatlı şarabımız, ödüllü sızma zeytinyağımız var. Orkide bütün dünyaya ihraç ediliyor. M.Ö. 4.000 yıllarına kadar uzanan geçmişi bulunan Samos’ta gezilecek çok yer vardır. UNESCO’nun Kültürel Miras listesinde bulunan Pithagorio, Hera Tapınağı, İraion önemlidir. Arkeoloji Müzesi, Kilise Müzesi, Şarap müzesi, Tabaklama Müzesi, gibi müzeler bulunuyor. Antik çağın 8’ci harikası denilen MÖ 522 yılında yapılan 1036 metrelik Efpalinio Hendeği, Heredot’un tabiriyle ‘iki kenarlı hendek’ Samos’un su ihtiyacı için yapılan tüneldir.”

pisagor’un-adasi-samos-004.jpg

pisagor’un-adasi-samos-005.jpg
pisagor’un-adasi-samos-006.jpg
samos-004.jpg
Daha sonra Samos Belediye Başkan Yardımcısı adanın detaylı tanıtımı yapıldı. Samos Yachting Services sahibi Tasos Nikolaidis, Aegean Airlines’ten Daniela Cioccoladelli ve Zeytinyağı firması Markou’dan Yannis Markou bilgiler verdi. Samos Adası'nın tanıtımına çok sayıda Türk seyahat acentesi ile turizm sektörünün temsilcileri katıldı.
pisagor’un-adasi-samos-013.jpg
pisagor’un-adasi-samos-014.jpg
Tel kadayıfa sarılı karides

pisagor’un-adasi-samos-015.jpg
pisagor’un-adasi-samos-016.jpg
samos-003.jpg
Karidesli lokma

samos.jpg
Fava

samos-001.jpg
samos-002.jpg

pisagor’un-adasi-samos-009.jpg

PISAGOR (PITAGORAS) HAKKINDA

Pisagor Samos’ta İ.Ö. 640 yılında doğmuştur ve İ.Ö. 504 yılında ölmüştür. Kendisinden bir iz bırakmadan ortadan kaybolması nedeniyle kimi kişiler Pitagoras’ın asla var olmadığını söylerler. Yunanistan’ın bir düşünce okulunun simgesiydi. Ancak Aristo, ondan söz etmez, sadece Pitagoras’çılardan söz eder. Bu belki Pitagoras’ın öğrencileri için koyduğu sessizlik kuralı olan “Arcanum Pythagoricum” nedeniyledir. Yaklaşık 40 yıllık bir yaşamdan sonra okul MÖ 5’ci yüzyılda tahrip edildi ve felsefesi yok oldu. Bu nedenle yazılı hiç bir şey olmadı. Kalan öğrenciler Pitagoras’ın doktirinini açıklamak istemediler. Sadece hocalarının öğretilerini babadan oğula geçirmeyi tercih ettiler.
Pisagor, M.Ö. 570 ve 475 yılları arasında Yunan adası Samos'ta yaşadı. Kendisini matematik ve felsefeye adadı. Pisagor olarak bilinen bir düşünce okulu kurdu.

PISAGOR TEOREMI
Pisagor isimli Yunan matematikçisi dik üçgenin kenar uzunlukları arasındaki ilişkiye ait çalışmalar yapmıştır. Çalışmalar sonunda elde ettiği sonuçlar da Pisagor Teoremi olarak matematikte yerini almıştır.

Hipotenüs dışında geriye kalan birbirine dik olan kenarlara da dik kenarlar diyoruz. Bir dik üçgende dik kenarların uzunluklarının karelerinin toplamı, hipotenüsün uzunluğunun karesine eşittir. Dik üçgenin kenar uzunlukları arasındaki bu ilişkiye Pisagor bağıntısı denir.

pisagor’un-adasi-samos-011.jpg
pisagor’un-adasi-samos-012.jpgPISAGOR’UN ADALET KUPASı VE MESAJI

Pisagor’un en önemli buluşlarından bir tanesi de Adalet Kupası’dır. Bu kupa, görünüşte tıpkı diğer kupalara benzer. Onu diğer kupalardan ayıran özellik ise kupanın ortasında yer alan bir kolon ve bu kolonda bulunan bir kanaldır. Su, bu kolonun yükseklik seviyesinin altına kadar doldurulduğunda, diğer normal kupalarda olduğu gibi durur. Fakat su bu kolonun yükseklik seviyesini geçerse ortadaki kolon ve içindeki kanal da su ile dolar ve ardından sifon (siphon) etkisi devreye girer. Böylece kupanın içinde bulunan suyun tamamı dökülmüş olur.

Adalet Kupasının bu ilginç özelliği adeta şu mesajı verir: “Aza kanaat getirmeyen çoğu bulamaz.” Bir diğer çıkarılacak ders de şu olabilir: “İnsan bazen yaşamın sundukları ile yetinmeyi bilmelidir, zira daha fazlasını arzularken elindekiler de kayıp gidebilir…”

DÖRT ELEMENT
Özellikle sayıların incelenmesine kendini adamıştı. Sayıya uyguladığı kavram bir uyum anlayışına yaklaşıyor. Düşüncesini dört elemente dayandırdı: Toprak, hava, ateş ve su. Sembolü beşgen ya da beş köşeli yıldızdı. Yunan düşünür, çok sayıda öğrenci aldığı okulunu kurmadan önce Mısır, Babil, Suriye, Fenike ve İran'da 30 yıl seyahat etti.

pisagor’un-adasi-samos-007.jpg

PİSAGOR VE MÜZİK
Filozof ve matematikçi Pisagor, müzik teorisini ve kozmik cisimlerin müzikal uyumunu bilimsel dayanağa oturtmuştur.

METEMPSIKOZ
Özellikle geometri alanında değerli matematiksel keşiflere ek olarak, kendini özellikle metempsikoz ile ilgili olan felsefi çalışmalara adadı. Bu terim Yunan kökenlidir, yani ruhun bir bedenden diğerine göçü anlamına gelir. Bu göçü sadece insan vücudunda kısıtlamaz, aynı zamanda ruhun hayvanlarda veya bitkilerde enkarne olma olasılığını da kabul eder. Pisagor teorisini, kısmen, çağdaş Spiritistler izler, ancak bu, bir aksilik olacağı için bitkilerde ve hayvanlarda insan ruhunun reenkarnasyonunu inkar ederler.

Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA