20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

PİLOTLAR İÇİN YAPAY ZEKALI OKSİJEN MASKESİ GELİŞTİRİLDİ

Pilotları için artırılmış gerçeklik kullanılan, yeni teknoloji ürünü oksijen maskesi FAA tarafından STC sertifika sürecinde bulunuyor

Pilotlar için yapay zekalı oksijen maskesi geliştirildi

21 Kasım 2023 Salı 08:00

STONERIDGE - KALİFORNİYA / DRİPPİNG SPRİNGS- TEKSAS / ABD – Amerikan havacılık teknoloji şirketi Klatt Works ve havacılık danışmanlık şirketi L2 Aviation dumanla dolu kokpitlerde pilotların yön bulmasına ve görmelerine yardımcı olmak için baş üstü ekranı oksijen maskesiyle birleştiren, yapay zekalı SAVED sistemi adı verilen yeni bir oksijen maskesi geliştirdi. SAVED sistemi, pilotun gördüklerini kaydeden ve baş üstü gösterge ekranında görsel referanslar sağlayan, inişe yardımcı olan ve kritik uçuş bilgilerini görüntüleyen artırılmış gerçeklik kullanılan bir kamera içeriyor. SAVED sistemi halen FAA ile sertifikasyon sürecindedir ve şirketler bunu Boeing, Airbus, Gulfstream ve McDonnell Douglas modelleri de dahil olmak üzere geniş bir uçak yelpazesinde kullanılmak üzere sertifikalandırmayı planlıyor.

pilotlara-oksijen-maskesi,-united-airlines.jpgAmerika Birleşik Devletleri merkezli iki şirket, pilotlar için devrim niteliğinde teknoloji yaratmak üzere bir araya geldi. Dripping Springs, Texas merkezli L2 Aviation ve Pleasanton, California merkezli Klatt Works, yeni geliştirdikleri oksijen maskelerini tanıttı. Yeni teknoloji, baş üstü ekranı oksijen maskesiyle birleştiriyor ve kabinin dumanla dolması durumunda pilotların kokpitte ve uçak kontrollerinde gezinmesine yardımcı olmak için artırılmış gerçeklikten yararlanıyor.



YENI GELIŞTIRILEN TEKNOLOJI

Klatt Works ve L2 Aviation, yeni maskelerine Duman Güvenceli Görüşü Geliştirilmiş Ekran anlamına gelen SAVED sistemi adını verdi. Spesifik olarak, SAVED sistemi hem gerekli oksijen sistemini hem de bir görsel ekranı içeriyor.

Maskenin burnuna yerleştirilen bir kamera, pilotun veya yardımcı pilotun gördüklerini kaydediyor. Video Amplifier Splitter (VAS), videoyu sisteme kaydeder. Sistem daha sonra mürettebat üyelerine yardımcı olmak için maske üzerindeki baş üstü ekranında semboloji sağlar . Ekran, mürettebat üyelerine uçağın inişine yardımcı olacak görsel referanslar sağlıyor ve ayrıca kritik uçuş bilgilerini de görüntüleyebiliyor.

pilotlara-oksijen-maskesi,-united-airlines-001.jpgArtırılmış gerçeklik HUD ile birleştirilmiş oksijen maskesi

SAVED sistemi büyük olasılıkla kokpitte duman çıkması durumunda pilotlar ve yardımcı pilotlar tarafından kullanılacaktır. Kokpitin dumanla dolması durumunda uçuş mürettebatı gösterge panelini, kontrolleri ve hatta ön camın dışını net bir şekilde göremeyecektir. Maske, mürettebat üyelerinin kokpitte gezinmesine ve hatta baş üstü ekranıyla uçağı indirmesine olanak tanıyacak. Maskenin diğer özellikleri arasında 60 fps ve 720p görüntü ekranı, ayarlanabilir parlaklık, çift yedekli güç ve değişiklik yapılmadan çeşitli standart maskelere entegre olma yeteneği yer alıyor.

pilotlara-oksijen-maskesi,-united-airlines-002.jpg
L2 Aviation'ın Operasyon Direktörü Tony Bailey, yeni teknoloji hakkında şunları söyledi: "Klatt Works SAVED sistemi, kokpite benzersiz bir güvenlik seviyesi getiriyor ve sistemin küresel uçak endüstrisinde kullanım için onaylanmasına yardımcı olacak ekibin bir parçası olmaktan daha fazla gurur duyamazdık."

SERTIFIKASYON SÜRECI

Klatt Works ve L2 Aviation bu proje için ortaklık kurdu ve 20 Kasım'da şirketler bir Mutabakat Anlaşması (MOU) duyurdu. Bu, yeni teknolojinin sertifikasyon çerçevesini ve sürecini belirler. SAVED sistemi şu anda Federal Havacılık İdaresi (FAA) ile Tamamlayıcı Tip Sertifikası (STC) sertifikasyon sürecindedir.

Klatt Works Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Nate Klatt, yeni teknoloji ve L2 Aviation ile ortaklık hakkında şunları söyledi: "L2, uçak ürünleri belgelendirme endüstrisinde liderdir ve SAVED sistemimizi, daha önce AIN'de duyurulduğu gibi FedEx'in Boeing 757, 767 ve 777 uçak filosunun ötesinde ek uçaklara entegre etmek için daha iyi bir ortak isteyemezdik. L2'nin uzmanlığı ve devrim niteliğindeki görüş görüntüleme sistemimiz, daha önce çok az üründe olduğu gibi, kritik görüş koşullarında uçuş güvenliğini artıracak."

İki şirket, SAVED sistemini geniş bir uçak yelpazesinde sertifikalandırmak istiyor. Şu anda Boeing 777, 767, 757 ve McDonnell Douglas MD-11'de STF sertifikasyon uçuş testleri planlanıyor. Airbus A320 ve A330, Gulfstream G550 ve G650'nin yanı sıra diğer birçok ticari, ticari ve askeri uçak için başka sertifikasyon çalışmaları da planlanıyor .

Kaynak: Klatt Works
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA