23 Aralık 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara7°C
  • Antalya15°C

PERVANELİ UÇAKLARLA BÖLGESEL HAVACILIK

Musa Alioğlu

27 Temmuz 2010 Salı 11:21

Dünyaya bir eser bırakmak ve bir şeyler  yapabilmek için önce azminizin olması lazım. Eğer azimli ve de kararlı iseniz her işi başarabilirsiniz. Ama tüm bunlara rağmen, içinizdeki bu azme ve sevgiye birilerinin destek olması ve sizi engellememesi lazım. Bu desteğin kimden ve nasıl geleceğini de bilmek lazım. İşte böyle bir destekten ve bu destek rüzgarını arkasına alan bir adamdan bahsetmek istiyorum.

 

Adamın adı Yalçın Ayaslı. Kendisini Türk kamuoyu çok fazla tanımıyor. Bir iki konu hariç gazetelere haber bile olmamış. Çünkü o Amerika'da yaşıyor. Yalçın Ayaslı bir 68'li ve o bir ODTÜ'lü. Yani  o efsane kuşaktan birisi. Kendisini hiç görmedim, hakkında söylenenlere kulak kabarttım ve ortaya böyle bir yazı yazma zorunluluğu çıktı.

 

62 yaşındaki Yalçın Ayaslı, ODTÜ Elektronik Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve master için gittiği ABD’de elektronik ve elektrik alanında faaliyet gösteren Hitit Microwave şirketini kurmuş. ODTܒde öğretim üyeliği yapan Dr. Yalçın Ayaslı, 2000 yılında merkezi Amerika’da olan Türk Kültür Vakfı’nı da hayata geçirmiş. 

 

Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa megawatt boyutunda dev rüzgar türibinleri üretecek olan Model Enerji’nin kurucu ortaklarından. 1985 yılında kurduğu teknoloji şirketi Hittite Microwave'i hızla büyüten ve bugün Nasdaq Borsası'nda işlem gören 1.1 milyar dolarlık şirket haline getiren Yalçın Ayaslı, 2009 yılında Net Holding'in İstanbul'daki Bazaar 54 mağazasını 18 milyon dolara alarak ilk kez gazetelere haber olmuş.

 

Dünyanın finans merkezi olan Wall Street'te "Dahi Türk " olarak tanınan Yalçın Bey'in Boeing ve NASA'ya patent satarak zengin olduğunu ve halen 2-3 milyon dolarlık bir servetin sahibi olduğunu söylüyorlar. Böyle bir insanın, havacılık konusunda yazılar yazılan bu köşeye konu olmasının nedeni ise Türkiye'de yıllardan beri beklenen bir atılımı gerçekleştirmesidir.

 

Türkiye tarihinde en fazla oyu olarak iktidara gelen Ak Parti'nin bir çok konuda iyi şeyler yaptığını söylemek abartı olmaz. Bunlardan biri de bizim ilgi alanımıza giren sivil havacılık sektörüdür. Üç aylık seçim dönemi hariç 7 yıldan bu yana Ulaştırma Bakanlığı yapan Sayın Binali Yıldırım'ın ufku, vizyonu bu sektörü gerçek anlamda şaha kaldırmıştır.

 

Sayın Bakan'ın bu ileri görüşlü ve pragmatik yaklaşımları sektörün önünü açmış ve Türkiye havacılıkta bölgenin lider ülkesi olmuştur. Bakanlığının bir çok genel müdürlüğü içinde Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru'nun yeri ayrı olsa gerek. Çünkü sayın bakanın "hayalim" dediği bölgesel taşımacılığı detaylandıran, araştıran ve izin vererek  hayata geçmesini sağlayan ekibin başında Sayın Arıduru vardır.

 

Havayolunu "Halkın yolu" yapacağız diyerek,  uçak yolculuğunu "imtiyaz" değil , "ihtiyaç" haline getiren anlayışı hayata geçirerek  insanların hayır duasını alan Bakan Yıldırım'ın  bir başka konuda dua almasına şahit olduk. İşte bu dua alma işini gerçekleştiren özel sektörün bir girişiminden bahsetmek isterim.

 

Yalçın Ayaslı, sadece bir hobi olarak baksa da Türk halkının uygarlığın bu güzel hizmetinden yararlanması olarak gördüğümüz bölgesel hava taşımacılığı yapacak şirketi Borajet geçen hafta faaliyete geçti. Yani, benim param var, bana ne bunlardan demeden elini taşın altına sokan bu adamı spotların önüne çıkarıp, kutlamak gerek.

 

Borajet'in getirdiği ATR- 72 tipi 66 kişilik pervaneli uçaklar Türkiye için yeni uçaklar. 30 yıl önce THY'nin kullandığı Dash-7 'ler gibi. İstanbul-Ankara-Tokat uçuşuna katıldığım bu uçakların güvenli olduğu kesin. Kalkışta biraz gürültü yapıyor gibi, ama öyle de değil.Tokat halkını temsil eden her partiden milletvekilleri ve alanda bekleyen halk, memnuniyetini dile getirip bu işe öncülük edenlere teşekkür ediyordu.

 

Sivil havaclığın gelişimine büyük katkı olarak gördüğüm bu yatırıma izin veren, fikirleriyle destekleyen Sayın Bakan Binali Yıldırım, SHGM Genel Müdürü Sayın Dr. Ali Arıduru ve onun ekibine, uçuş için altyapıda hazırlık yapan DHMİ Genel Müdürü Sayın Orhan Birdal ve ekibine ve hiç düşünmeden üç uçağa 30 Milyon Euro peşin para sayan ve dördüncüsünü de getirecek Çılgın Türkler'den biri olan Yalçın Bey'e böyle bir yatırım için para harcadığı için, risk aldığı için hepimiz teşekkür etmeliyiz. İyi uçuşlar Borajet... İyi uçuşlar Türkiye.