20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

PANDEMİ YÜZÜNDEN MONTENEGRO AİRLİNES GÖKLERE VEDA ETTİ

Karadağ'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Montenegro Airlines son uçuşunu yaparak gökyüzü serüvenini bitirdi.

Pandemi yüzünden Montenegro Airlines göklere veda etti

26 Aralık 2020 Cumartesi 14:00

PODGORICA / KARADAĞ - Karadağ'ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Montenegro Airlines koronavirüs salgını etkisi, likidite ve şirket içi anlaşmazlıklar sonucunda son uçuşunu yaparak 26 yıllık gökyüzü serüvenini bitirdi. Karadağ hükümeti tarafından alınan kararla geçmiş dönemde birikmiş borçları nedeniyle zor günler geçiren havayolu şirketinin kapatılmasına karar verildi. 
Karadağ Havayolları , Covid-19 salgınının damgasını vurduğu bir yılın ardından çözümün tükendiği görülerek hükümet olarak faaliyetlerine son verdi. Böylece Slovenya'daki Adria Airways'den on dört ay sonra, Karadağ ulusal şirketi de iflas başvurusunda bulundu.

montenegro-airlines.jpg

SALGIN, LİKİDİTE VE ŞİRKET İÇİ İLİŞKİLERDEN BATTI
Sermaye Yatırımları Bakanı Mladen Bayanic, 24 Aralık 2020'de düzenlediği basın toplantısında operasyonun bitiş tarihini netleştirmedi. EX-YUaviation'a göre bakanın mesajı açıktı: “Avrupalı ​​şirketler ve danışmanlarla temaslardan sonra, ancak sonunda sonucuna vardık. Yasal olan Karadağ Havayolları lehine tek bir karar verilemez . Karadağ Havayolları'nın durumu hem likidite hem de şirket içi ilişkiler açısından çok kötü. Yönetim kurulu ile liderlik arasındaki ilişkiyi öğrenmek bir şok oldu.”

karadag-004.jpgÇALIŞANLAR YENİ HAVAYOLUNA
Maliye Bakanı Milojka Spaiç, iflas eden havayolu yerine yeni bir ulusal havayolu şirketinin kamuya açık bir başlangıç​​sermayesiyle “bir an önce ” kurulacağı umuduyla önümüzdeki yaz sezonundan itibaren uçuşa başlayacağını açıkladı. Montenegrin Havayolları'nın kapanmasıyla işsiz kalan bazı çalışanlarI yeni havayollarına alabileceklerini belirten Bakan, , çalışma grubunun ekonomik model için analiz yapacağını sözlerine ekledi.
Bakan "Yeni havayolunun ve gelecekteki ticari faaliyetlerinin kalıcı olmasını ve ülkemizin çıkarlarına hizmet etmesini sağlayacağız" dedi

CİRO YÜZDE 80 DÜŞTÜ, MAAŞLAR ÖDENMEDİ
Podgorica havaalanında bulunan Montenegro Airlines’ın internet sitesinde rezervasyonun açık olduğu ve uçuş planında Paris-CDG ve Lyon dahil 19 alan gösteriliyor . Havayolunun mali durumuyla ilgili zor durum birkaç aydır biliyordu. Batışa sadece salgın krizinin engel olmadığı ve havayolunun son dokuz ayda cirosunu % 80'ini kaybettiği belirtildi. Üç aydır maaşların ödenmemesi, ödeme bekleyen çalışanların veya tedarikçilerin beklenmedik istifaları olduğuna dair söylentiler vardı.


1994'TE KURULDU
Alınan karar doğrultusunda 2021 yılının sonuna kadar yeni bir havayolu şirketi kurulacak.
Karadağ Sermaye Yatırımları Bakanı Mladen Bojaniç, bayrak taşıyıcısının kapatılmasının 50 milyon avroya mal olacağını ve yeni bir oluşumun dokuz ay süreceğini söyledi. Montenegro Airlines, 24 Ekim 1994 tarihinde Yugoslavya Federal Cumhuriyeti döneminde kurulmuştu. Şirketin geçtiğimiz yıl sonunda açıklanan rakamlara göre 6 uçağı ve 372 çalışanı bulunuyordu.
1994 yılında açılan havayolu, on yılın başında zaten iki özelleştirme girişimine konu olmuştu. Filosunda beklenen 116 koltuktan beş Embraer 195'inden yalnızca üçü ve ayrılışı planlanmış olan 102 koltuktan 100 Fokker bulunuyor.


montenegro-airlines-001.jpg

Kaynak: Variety, Aviation24
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA