23 Kasım 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara12°C
  • Antalya16°C

ÖZYEĞİN, FİBA SİGORTA'YI SATTI

Hüsnü Özyeğin, piyasalarda ‘muhafazakâr’ olarak tanınan Japon yatırımcıları Türkiye’ye çekti. Fiba Sigorta 485 milyon liraya NKSJ’nin oldu

Özyeğin, Fiba Sigorta'yı sattı

17 Haziran 2010 Perşembe 09:40

İSTANBUL- Avrupa sallanıyor. Dünya krizin yayılmasından endişe ediyor. Yabancı yatırımlar yavaşladı. Bu ortamda işadamı Hüsnü Özyeğin, piyasalarda "muhafazakâr" olarak tanınan Japon yatırımcıları Türkiye"ye çekti. Fiba Sigorta 485 milyon liraya NKSJ"nin oldu
Finansbank gibi sıfırdan kurduğu şirketleri milyar dolarlık büyüklüklere ulaştırdıktan sonra kârlı satışlara imza atmasıyla tanınan Türkiye"nin yatırım gurusu Hüsnü Özyeğin şapkadan yine tavşan çıkardı. Fiba Grubu"nun Başkanı Hüsnü Özyeğin 9 yıl önce kurduğu Fiba Sigorta"yı dünyada yabancı yatırımların durduğu bir dönemde tam 485 milyon TL bedelle Japon NKSJ"ye sattı.
Bu satıştan Fiba Sigorta"nın üst ve orta düzey yöneticileri de 29.1 milyon TL alacak. Yönetim bilimi danışmanlarına ders verecek düzeydeki motivasyon teknikleriyle tanınan Özyeğin, Fiba Sigorta"daki hisselerinin yüzde 6"sını 20 üst ve orta düzey yöneticisiyle paylaşıyordu.
Peki Japon alıcı nereden çıktı? Özyeğin"e göre, büyümesi neredeyse durma noktasına gelen Japonlar, yabancı ülkelerde fırsat aramaya başladı. Türkiye"ye de yatırım yapmak isterken karşılarına Fiba Sigorta çıktı.

Japonlar fırsat arıyor
Fiba Sigorta için en iyi fiyatı ve kapsamı Japonların verdiğini anlatan Hüsnü Özyeğin Milliyet"e satın alma sürecini anlattı: “Satış görüşmeleri için Morgan Stanley ile anlaştık. En iyi teklifi Japonlar sundu.”
Son 4 yılda Türkiye"ye giren yabancı sermayenin yüzde 10"unu kendilerinin aracılık ettiğini anlatan Özyeğin şöyle devam etti: “Japonya 1990"lardan bu yana büyümüyor. Reel olarak nüfusu da azalıyor, dolayısıyla Japon firmaları ekonomileri büyüyen ülkelere yöneldi. NKSJ Holding inc."in iştiraki olan Sompo Insurance inc. en büyük yurtdışı satın almasını Fiba Sigorta"yı alarak yaptı.”
Fiba Sigorta"nın sadece 9 yaşında olduğuna dikkat çeken Özyeğin şöyle devam etti: “Gerek sermaye kârlılığı gerekse büyüme oranlarıyla sektörde bir numara. Japonlar bu değeri hem Türkiye"ye hem Fiba Sigorta"nın yöneticilerine biçtiler. Bu şirketin en önemli özelliği yöneticilerin aynı zamanda ortak da olmaları. Yüzde 6 küsur hisse üst düzey ve orta düzey yöneticilere ait. Yabancı sermaye dolaşımı azalmışken, muhafazakar olarak bilinen Japonların Türkiye"nin geleceğine güvenini bu dönemde göstermesi Türk ekonomisi için çok önemli bir gösterge oldu.”

Banka ve enerjiye gidecek
3.5 yıl önce Finansbank"ı 2.7 milyar dolara Yunanlılara satan Özyeğin satıştan gelen kaynağı ne yapacak? Millenium Bank"ı alarak bankacılığa geri dönen Özyeğin bankacılık ve enerji yatırımlarını büyüteceğini söyledi.
Yönetim aynen devam edecek
Japonların Fiba Sigorta için el sıkışmasından sonra yönetimin aynen devam etmesini istediklerini öğrenildi. Fiba Sigorta için Japon şirketi NKSJ Holdings"in uluslararası yatırımlardan sorumlu başkanı Takeshi Oiwa Türkiye"ye geldi. Taraflar holding merkezinde el sıkışıp satışı sonlandırırken kutlama Cemile Sultan Korusu"ndaki yemekle yapıldı.

Japonya"nın 3"üncü büyüğü
NKSJ, Japonya"nın hayat sigortaları hariç en büyük 3. sigortacısı. Japonya"da hayat sigortası alanı dışındaki sigorta şirketleri daha çok yangın, denizcilik ve otomobil sigortası işiyle uğraşıyor. Ancak ülkenin yaşlanan ve azalan nüfusu nedeniyle sigorta şirketlerinin kârları da giderek düşüyor. Bu yıl nisan ayında rakip Sompo Japan ve Nipponkoa Sigorta"nın birleşmesiyle oluşan NKSJ, ülke dışı satın almalarla büyümek amacıyla önümüzdeki 3 yıl için 2.2 milyar dolarlık bir bütçe ayırmıştı. Şirket, Fiba Sigorta"ya 307 milyon dolar vererek bu paranın 7"de birini harcamış oldu. Şirket yetkilileri Türkiye pazarından umutlu. Geçen yılki net geliri 594 milyon dolar olan NKSJ, iki hafta önce de Singapurlu Tenet Sigorta"yı satın aldı.

Anlaşma ekimde bitiyor
Japon şirketi NKSJ Holdings anlaşmanın ekim ayında tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Fiba grubunun bir iştiraki olan Fiba Sigorta, Finans Sigorta adıyla 6 Mayıs 2002"de kuruldu. 2006 yılında Fiba grubu iştiraklerinden Finansbank"ın Yunan NBG Grubu"na satılması nedeniyle 1 Kasım 2007 tarihinden itibaren Fiba Sigorta adını aldı.
Hayat dışı alanda faaliyet gösteren ve Nisan 2010 itibariyle toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.14 artarak 106.4 milyon lira olan Fiba Sigorta, yüzde 2.63"lük pazar payıyla sektörde 11"inci sırada yer alıyor.
Yabancıların ilgisinin sürdüğü sektörde prim üretiminin yüzde 70"inin yabancı ve yabancı ortaklı şirketler tarafından yapıldığı belirtiliyor.

20 yönetici yatırımını 10"a katladı
Fiba Sigorta kurulurken Hüsnü Özyeğin 20 kadar yöneticisine indirimle hisse verdi. 20 yönetici toplamda 3.7 milyon TL civarında bir ödemeyle şirketin yüzde 10 hissesini aldı. Süreç içinde Özyeğin yöneticilerinin talebi üzerine hisselerin bir bölümünü geri alıp ödeme yaptı. Mevcut durumda yüzde 6"ya gerileyen hisselerin önemli bölümü Genel Müdür Recai Dalaş"ın yanı sıra, Muhsin Varol, Şenol Ortaç, Mustafa Orhan ve Bülent Alanya gibi üst düzey yöneticiler de bulunuyor.
Yöneticilerde bulunan hisselerin dağılımı yüzde 0.15 ila yüzde 2.8 arasında değişirken toplam 20 yöneticide bulunan hisseler satıştan 29.1 milyon TL pay alacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA