27 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • Ankara-2°C
  • Antalya8°C

OSMANLI ARŞİVLERİNE BİNA

İstanbul’un 4 ayrı bölgesinde bulunan Osmanlı arşiv ünitelerini tek bir çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, yıl sonunda hizmete girecek.

Osmanlı arşivlerine bina

28 Ocak 2011 Cuma 11:30

ANKARA- Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapımına başlanan, İstanbul"un 4 ayrı bölgesinde bulunan Osmanlı arşiv ünitelerini tek bir çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, yıl sonunda hizmete girecek.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 165 milyon liralık yatırım bedeli olan projenin tamamlanmasıyla birlikte "38 ülkenin hafızasının güvenceye alınacağını" belirtti. 
Strasbourg"da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu"na hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün "soykırım var diyorsanız ortak komisyon kuralım, karşılıklı olarak arşivlerimizi açalım" önerisiyle gündeme gelen Osmanlı arşivleri, bundan böyle TOKİ tarafından yapılan Milli Arşiv Sitesi"nde muhafaza edilecek. Yerli ve yabancı araştırmacıların her türlü bilgiye kolay erişimini sağlayacak şekilde tasarlanan arşiv binası, TOKİ"nin yoğun çabası sayesinde resmi teslim tarihinden bir yıl erken tamamlanarak yıl sonuna hizmete girecek.
TOKİ-Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Kağıthane"de yapımına başlanan arşiv binası tamamlandığında, Osmanlı arşivleri tek bir merkezde toplanmış olacak. Türkiye"nin bulunduğu bölgede yaşanan tüm ihtilaflarda referans olarak gösterilen Osmanlı arşivleri, TOKİ tarafından yapılan yeni binada, hiçbir bozulmaya uğramadan binlerce yıl muhafaza edilebilecek.

NÜKLEER SİLAH BİLE ZARAR VEREMEYECEK-

Milli Arşiv Sitesi hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 9 hektarlık arazi üzerine inşa edilen binada, modern arşivciliğin gerektirdiği tüm ayrıntıları düşündüklerini belirtti.
Cendere vadisinin arka bölümündeki kayalık alanın oyulmasıyla elde edilen bölgede inşa edilen binanın deprem ve sel başta olmak üzere her türlü doğal afete karşı dayanıklı olarak tasarlandığını ifade eden Bayraktar, muhafaza altına alınacak belgelerin nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılardan en iyi şekilde korunacağını kaydetti.
Olası bir yangın sırasında arşivdeki belgelere zarar vermeyen gazlı ve basınçlı köpük kullanılacağını belirten Bayraktar, şöyle dedi: "Arşiv binasında yangına dayanıklı camlar kullanacağız. Dış cepheye Osmanlı mimarisini andıran çizgiler kazandıracağız. Milli Arşiv Sitesi kapsamında, 350 kişilik araştırma salonu, arşiv birimleri, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, hasar gören eserlerin kurtarıldığı restorasyon ünitesi, yayın ve tanıtım hizmetleri ünitesi, 2 bin kişilik kongre merkezi ve sosyal tesisler, idari binalar, konferans ve sergi salonları, misafirhane ile kapalı otoparklar yapacağız." Osmanlı arşivlerinin önemini çok iyi bildiklerini ifade eden Bayraktar, belgelerin konulacağı raflardan iklimlendirme sistemlerine, nem ve ısı düzeyini sabit tutan sistemlerden belgelerin çalınmasını önleyen sistemlere kadar her türlü ayrıntıyı düşündüklerini kaydetti. Bayraktar, 165 milyon liralık yatırım bedeli olan projenin tamamlanmasıyla birlikte 38 ülkenin hafızasının güvenceye alınacağını bildirdi.

100 MİLYON BELGE BULUNACAK-
Dünyanın en büyük tarih arşivi olma özelliğini taşıyan Osmanlı arşivinde, 370 bin civarında defter, 100 milyon civarında da belge bulunacak. Osmanlı coğrafyasında yaklaşık 40"a yakın devletin tarihine ait bilgi ve belgelerin Osmanlı arşivinde olması nedeniyle bu devletlerin tarihçileri, kendi tarihlerini yazmak için Osmanlı arşivine geliyor. O nedenle Osmanlı arşivi yurt dışındaki akademisyen ve tarihçiler tarafından çok iyi bilinen bir arşiv olma özelliği taşıyor.
Site içinde yer alacak müzede, İngiliz ve Amerikan arşivlerinde olduğu gibi özel malzemelerin birer örneği sergilenecek.
Vatandaşlar, araştırmacılar ve öğrenciler müzeye geldiklerinde, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan "Fatih"in Bosna fermanını", "Karlofça anlaşmasını", "Baltalimanı sözleşmesini" ve diğer devletlerle yapılan ve öğrencilerin tarih dersinde okuduğu anlaşmaların birer nüshasını görecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA