20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya23°C

OSLO HAVALİMANI'NDA DÜNYANIN EN BÜYÜK ROBOTU

Robot potansiyel olarak uçakların buzunu çözme, yıkama, motor yıkama ve teknik inceleme için mevcut manuel ve zaman alıcı süreçlerin yerini alabilir.

Oslo Havalimanı'nda dünyanın en büyük robotu

18 Nisan 2023 Salı 04:24

OSLO - Norveç'te geliştirilen yeşil teknoloji ve yapay zeka, MSG Aviation'ın dünyanın en büyük robotu gelecek yıl kullanıma hazır olduğunda Avinor Oslo Havalimanı'na (OSL) inecek.

Robot potansiyel olarak uçakların buzunu çözme, yıkama, motor yıkama ve teknik inceleme için mevcut manuel ve zaman alıcı süreçlerin yerini alabilir. Havayolları için bu, daha düşük maliyetler ve daha düşük karbon emisyonları anlamına gelir.

Birkaç yıl süren test ve geliştirme çalışmalarının ardından Avinor Oslo Havalimanı ile birlikte yürütülen bir ön projenin ardından, Norveçli şirket MSG Aviation dünyanın en büyük robotunu inşa etmeye başlayacak. Avinor, Norveç'in en büyük ve devlete ait havalimanı işletmecisidir.

msg-aviation,-oslo,-robot-001.pngRobot, tek koridorlu ve çift koridorlu uçaklardan kar ve buzu temizliyor, gövde ve motorları temizliyor, ayrıca uçakların teknik incelemelerini yapıyor. Bu, MSG Aviation'ın tescilli yapay zeka yazılımı sayesinde mümkündür.

OSL ile ön proje tamamlandı ve robot inşa edilmeye hazır. Ön projede, robot kullanımının OSL'deki operasyona ve trafik akışına nasıl uyarlanması gerektiğinin, özellikle de birçok uçağın buzunun çözülmesi gereken yoğun saatlerde, haritalanması çok önemliydi.

MSG Aviation'ın CEO'su ve ana hissedarı, “Artık OSL'de uçakların buzunu çözme, yıkama, motor yıkama ve teknik muayenesi için özel olarak inşa edilmiş dünyanın en büyük ve ilk robotunun inşasına başlayabileceğimizi duyurmaktan çok memnunuz” dedi. , Ove Troen .

“OSL ile birlikte, güvenli ve verimli operasyonlar sağlayan en iyi çözümü bulduk.

“Yeni teknolojiyi kullanarak daha hızlı, daha iyi, daha çevre dostu ve daha uygun maliyetli hale getirebilecekken, havayollarının manuel, zaman alıcı ve pahalı süreçlere devam etmesi için hiçbir neden yok.

"Yakıttan tasarruf ederken ve emisyonları azaltırken, havayollarının verimliliklerini ve zamanında performanslarını artırmalarına katkıda bulunabiliriz".

msg-aviation,-oslo,-robot-002.png

MSG Aviation, havalimanındaki alanı üç yıllığına Avinor'dan ödünç alıyor.

“Avinor ve Oslo Havalimanı için yeni teknolojileri keşfetmek ve inovasyon doğrultusunda sürekli gelişmek çok önemli. Oslo Havalimanı Teknoloji ve Altyapı Direktörü Ole Petter Storstad, “Sektörümüzde her şey havalimanlarımızın güvenli ve istikrarlı bir şekilde işletilmesiyle ilgili ve daha verimli kış operasyonlarının sağlanması elbette çok önemli” dedi.

Şimdi başlatılacak olan pilot projenin Avinor'un kolaylaştırmak istediği bir fırsat olduğunun altını çizdi.

“Yenilikçi teknolojiye büyük yatırımlar yapan ve havacılık endüstrisi operasyonlarının bazı bölümlerinde yerleşik rutinlere meydan okuyan Norveçli şirket MSG Aviation ile işbirliği yapmak bizim için verilmişti. Bu heyecan verici ve ileride bu projede işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

İnovasyon Norveç yeşil teknolojiyi destekliyor

İnovasyon Norveç, MSG Aviation'ı mali fonlarla desteklemiştir ve bu tür girişimciliğin çok önemli olduğuna inanmaktadır.

“Karbonsuz bir geleceğe doğru ilerlerken değişim ve yenilik çok önemlidir. Yeni, yeşil teknolojinin geliştirilmesi, Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için önemlidir. MSG Aviation, havacılık için yalnızca Norveç'te değil, uluslararası düzeyde emisyonları azaltmaya yardımcı olacak akıllı ve yeşil çözümler geliştiriyor. İnovasyon Norveç, MSG Aviation gibi girişimci işletmelere inanmakta ve bunları desteklemektedir. Bu nedenle, şimdi Oslo Havalimanı'nda inşa edilecek olan dünyanın en büyük robotunu geliştirmek için fon sağladık” dedi.

Temiz uçak, emisyonları ve maliyetleri azaltır

Uçağın düzenli olarak dış tarafının yıkanması, daha az hava direnci sağlar ve sonuç olarak yakıt tüketimini yaklaşık yüzde iki oranında azaltır. Uçağı düzenli olarak temizleyerek, gövde aşınma ve yıpranmaya daha az maruz kalır ve bu da bakım maliyetlerinin düşmesine neden olur.

“Başka bir deyişle, dünyanın her yerindeki havayollarının bu hizmetlere ihtiyacı var, ancak ihtiyaçları biraz farklı. Burada kuzeyde, buz çözme ve düzenli yıkamaya bariz bir ihtiyaç varken, dünyanın uçakların çöl üzerinde uçtuğu diğer bölgelerinde, gövde ve motorlardaki kumun düzenli olarak temizlenmesine bariz bir ihtiyaç var. dedi Trøen.

MSG Aviation, Widerøe ve Norwegian havayolları ile uçakların yıkanması, buzunun çözülmesi ve teknik muayenesi ile ilgili bir niyet mektubu imzaladı. Widerøe Yer Hizmetleri, OSL'de robotun operatörü olmak için bir anlaşma imzaladı. Yer hizmetcisi Menzies de şirketle bir niyet mektubu imzaladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA