20 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C
  • Antalya25°C

ORMANLARIN KORUNMASI KÖYLÜLERE VE YÖRÜKLERE VERİLMELİ

“Aksu Yörük Türkmen Meclisi” Başkan Yardımcısı Ömer Şahin, ormanların korunmasının orman köylüleri ve yörüklere verilmesi gerektiğini söyledi.

Ormanların korunması köylülere ve yörüklere verilmeli

08 Ağustos 2021 Pazar 15:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Antalya Aksu Kent Konseyi , “Aksu Yörük Türkmen Meclisi” Başkan Yardımcısı Ömer Şahin, ormanların korunmasının orman köylüleri ve Yörüklere verilmesi gerektiğini söyledi.
Manavgat yangınının ormandan yerleşim alanına sıçrayarak verdiği zarar bakımından  Cumhuriyet tarihininin en büyük  yangını olarak tarihe geçtiğini belirten  Aksu Yörük-Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Ömer Şahin,'' Ormanlar Yörüklerin 'kepeneğidir''. Yörük hiç kepeneğini yakarmı?, Elbette yakmaz, gözü gibi korur. Onun için Yörükler olarak Toroslardaki ormanların korunmasını Yörüklere verilmesi gerekir. '' dedi. 

yorukler-012.jpgTarım ve Orman Bakanlığı'nın ormanların korunması için Toroslarda Yörük hayatının varlığını sürdürmek için '' kıl keçisi '' yetiştiriciliğini teşvik ve desteklemesi gerektiğini vurgulayan Ömer Şahin, ''Kıl keçisi ormanlara zarar vermez. 10 yıl önce Bakanlık kıl keçilerinin ormanlara zarar verdiği iddiası ile kıl keçisi yerine ''Saanen'' keçisi teşviği yapıldı. Antalya'da kıl keçisi üretimi az kalsın yok oluyordu. Kıl keçisi ormanı ve ormanlık alanları tımar eder. Saanen keçisi Toroslara özgü bir keçi türü olmadığı için teşvik hayat bulmadı. Orman Yörüğün geçim kapısı olursa gözü gibi korur ve zarar vermek isteyenleri ormanlık alanları yaklaştırmaz. ''' dedi. 

 yorukler-007.jpg

yorukler-008.jpgManavgat yangınında 100 bin dekar ormanlık alan ile 37 köyünden büyük oranda zarar görmesine bağlı 2 bin 800 evin yanmasının  Antalyalıları derin üzüntüye gark ettiğinin altını çizen Ömer Şahin şu bilgileri verdi:'' 9 yıl önce meydana gelen Manavgat Orman yangını sonrası yanan ormanlık alanlar Yanan Ormanlık Alanların Rehabilitasyonu  Projesi(YARDOP) ile yeniden yeşillendirilmesi ve ağaçlandırma çalışmasının  hem yangına dayanıklı hen orman köylüsüne geçim kaynağı olacak olan kırsaldan şehre göçün önüne geçecek olan selvi, kavak, harnup keçiboynuzu), defne, badem, iğde, çitlembik ve selvi dikimi yapıldı. Çam reçinesi çok olan bir ağaç küçük bir yangında bir çam kozalağı 500 metre uzağa fırlayarak adeta ateş topuna dönüyor. İnsanların doğdukları yerde doyarak kırsaldan şehre göçün önüne geçmek için '' bal ormanı sayısı arttırılmalı.  Vatan savunması ormanı korumadan geçer. ''

yorukler-009.jpg
yorukler-011.jpg

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA