20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

ORMANLARI VE DOĞAYI KORUMAK YÖRÜK ÇADIRINDAN GEÇİYOR

Yörük Türkmen Meclisi’nden Ömer Şahin Manavgat orman yangınında doğanın ve ormanların bekçisinin Yörükler olduğunun net bir şekilde görüldüğünü kaydetti

Ormanları ve doğayı korumak yörük çadırından geçiyor

12 Aralık 2021 Pazar 09:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MURATPAŞA/ANTALYA -
Antalya'nın Aksu ilçesi Kent Konseyi “Aksu Yörük Türkmen Meclisi Başkan yardımcısı Ömer Şahin , ormanları, yeşili, doğal su kaynaklarını bitki çeşitliliğini, endemik bitki türlerini ve doğayı korumanın yolunun Yörük Çadırından geçtiğini söyledi.

yoruk-turkmen-meclisi-006.jpgMuratpaşa Belediyesi'nin düzenlediği Yörük Çalıştayı'nda açıklama yapan Aksu Yörük Türkmen Meclisi Yardımcısı Ömer Şahin, 12 gün süren Manavgat orman yangınında doğanın ve ormanların bekçisinin Yörükler olduğunun net bir şekilde görüldüğünü kaydetti.

10 yıl önce dönemin Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun ormanlık alanlara dikilen fidanlara zarar verdiği gerekçesiyle kıl keçisini kesimini teşvik etmesini büyük bir talihsizlik olarak gördüklerini belirten Ömer Şahin, ''Yörükler, göçebeliğin getirdiği kadim dostları kıl keçileri ormanlara zarar vermez. Bizzat korur. Kıl keçisi yerine İsviçre'nin süt verimi yüksek diye Saanen keçisi ön plana sürüldü. Fakat Saanen keçisi keçisi Alp Dağları iklim yapısına uygun bir keçi türü.

yoruk-turkmen-meclisi-005.jpgToroslara göre göre keçi türü değil.Kıl keçisi korunmadan Antalya'da Mersin de, Adana da orman doğa korunmaz. Ormanların korunması için orman köylerine ve göçebe yörüklerine verilmeli. Yörük ormanlık alanın sorumluluğu kendisine verilirse o bölgeye tanımadığı hiç kimseyi katmaz. Yine eko turizm alanları ve botanik turizminin yolu Yörüklerden geçiyor. Manavgat Orman yangını ormanlık alanda yerleşim yerlerine sıçrayarak 38 köyde çok büyük oranda 3 bin 300 ev ve ahır yanmasına neden olmuştur. ekoturizm ve sağlıklı beslenme temiz gıda kapsamında Toroslar'da Bal ormanı sayısı arttırılmalı. İnsanlar doğdukları yerde duyarlarsa aynı zamanda kırsaldan şehre göçün önü engellenir. '' dedi.

yoruk-turkmen-meclisi--002.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA