19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

ORMANLAR, SU KAYNAKLARI VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KORUNMADAN TURİZM OLMAZ

TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan: Alternatif turizmde ayrıcalıklı destinasyonu Side-Manavgat, Bunda en etkili faktör zengin su kaynaklarına bağlıdır.

Ormanlar, su kaynakları ve biyolojik çeşitlilik korunmadan turizm olmaz

16 Ağustos 2021 Pazartesi 18:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
 Antalya Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, çevre, temiz su kaynakları, bitki çeşitliliği, flora ve ormanları koruma dan sürdürülebilir turizmden söz edilemez'' dedi.  
Yeni tip Corona Virüsü(Covid 19)  korunma tedbirlerine bağlı tatil amaçlı ülkeler arası seyahat kısıtlaması nedeni ile 18 aydır zor durumda olan Antalya turizminin 10 gün süren Manavgat orman yangının turizm sektörünün sıkıntılarını arrtırdığını belirten TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, Türkiye'ye gelen turistin yüzde 16'sını ağırlayan Antalya'ya gelen 20 milyon yerli ve yabancı turistin üçte birini ağırlayan Side- Manavgat  turizm destinasyonunun ''turizm kentinin'' alternatif turizminde  tek ilçesi olduğunu söyledi.

tisoyab-baskani-huseyin-aydogan,.JPG tisoyab-baskani-huseyin-aydogan,-001.JPG

Turizmci Hüseyin Aydoğan, ''Antalya turizminde alternatif turizmde  ayrıcalıklı destinasyonu  Side-Manavgat, Bunda en etkili faktör zengin su kaynaklarına bağlı Manavgat, Naras ve Oymapınar barajları , şehrin ortasından geçen Manavgat Irmağı, dünyada çok nadir görülen tatlı su ile deniz suyunun karışması nedeni ile titremesine bağlı Titreyengöl ve deniz suyunun Dünya Çevre Koruma Vakfı(FEE) kriterlerine uygun olması nedeni ile deniz, kum ve güneş turizminde Akdeniz Çanağı ülkeleri İspanya, Yunanistan, Portekiz, Güney Fransa ve İtalya gibi ülkelerde kabul gören turizm destinasyonu olduğuna olduğuna dikkat çeken Hüseyin Aydoğan; Orman, temiz, çevre, biyolojik zenginlik, flora ve temiz su kaynakları olmadan ve korunmadan sürdürülebilir turizm den söz etmek imkansızdır.'' ifadesinde bulundu.

ormanlar,-su-kaynaklari-.JPG Hüseyin Aydoğan sözlerini şöyle tamamladı:''  Buna en iyi örnek; Türkiye'de en fazla mavi bayraklı plaj Manavgat'ta var. 10 gün süren Manavgat Orman yangını başta Manavgat ve Oymapınar Barajı bölge köylerinde yanan ormanlık alanı ile yerleşim alanlarının yanması eko, doğa sporları ve alternatif turizmde birçok turizm etkinliğini etkileyecek.

ormanlar,-su-kaynaklari--001.JPGMesela dünya oryantiring tarihinde ilk defa oryantiring yarışları dünya şampiyonası geçtiğimiz yıllarda Oymapınarda bulunan Lyrbe ile Beşkonak Köprülü Kanyon çevresinde Altınkaya(Zerk) köyünde bulunan Selge Antik Kentte yapıldı. Bu şampiyona Uluslararası Oryantiring Federasyonu(IOF) tarafından oryantiring tarihine geçti. İskandinavyalı turistler; 7'de 77'ye Manavgat'ın tarihi doğal ve ormanlık zenginliğine büyülendikleri için Norveçli, İsveçli, Finlandiyalı ve Danimarkalı takımlar bölgemize tatile geliyor hemde sporlarını yapıyor.Yine Alman bisiklet takımları dağ ve yol bisikleti antrenmanları Titreyengöl-Oymapınar arasında pedal çevirerek yapıyor. Yine trekking, Nordic Walking( çift asa ile yürüme),  Ultra maraton, at safari, antik kent yürüyüşleri, ATV quart , jeep safari,  kano, rafting ve köy turları çok zengin orman zenginliğimiz olduğu için bölgemiz başta Alman, Batı ve Kuzey Avrupa ülkeleri için cazibe merkezi oldu.

ormanlar,-su-kaynaklari--002.JPGFakat 10 gün süren orman yangını 70 bin hektar ormanlık alan yanması 38 köyde meydana gelen yangınla 3 bin 400 yerleşim yerinin yanması biz turizmcileri derin üzüntüye gark etti. Yüreğimiz kan damlıyor. Yanan yerlerin yapılaşmaya açılmasına karşıyız. Betonlaşmanın olduğu yerde alternatif turizm ve turizm çeşitliliği olmaz. Yanan yerlerin yeşillendirerek yeniden eko, botanik ve doğa sporları turizmine hizmet vermesini istiyoruz. Turizm sektöründen 52 kalemiş kolu geli kapısı sağlıyor.  Orman yoksa, su yoksa, temiz bir çevre yoksa turizmde yok demektir.''

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA