20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

OKUL TURLARI SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİN YAPI TAŞIDIR

Okul turlarının pandemine öğrencilerin kaybettiği zamanın telafisi için mutlaka başlaması gerektiğini belirten turizmciler “Akıbetinde Türk turizmi sektörden ümidini kesmiş olan insan kaynağını kaybedecektir” dediler

Okul turları sürdürülebilir turizmin yapı taşıdır

15 Aralık 2021 Çarşamba 09:00

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Okul turlarının pandemine öğrencilerin kaybettiği zamanın telafisi için mutlaka başlaması gerektiğini belirten turizmciler “Türkiye’de sürdürülebilir turizmin sağlanması için okul turları önemli bir yapı taşıdır” dediler.
Türkiye’nin döviz girdisinin yüzde 15’ini sağlayan ve personel istihdamının %20sini sağlayan turizm sektörü içinde okul turları ile yapılan eğitim turizminin vazgeçilmez olduğunu söyleyen turizmciler “Turizmde paydaşlar için stratejik adımlar atılmaz ise turizm sektörü küçülmeye gidecek ve akıbetinde sektörden ümidini kesmiş olan insan kaynağını kaybedecektir” şeklinde konuştular.

okul-turlari.jpegOKUL TURLARI KIŞ TURİZMİNİN ‘CAN SUYU’ DUR
Okul turlarının yasaklanması ile kış turizminin yüzde 70-80’ini oluşturan ve ‘can damarı’ olan kayak merkezlerinde öğrenci yoğunluğu adeta dibe çaktı. Kayak merkezlerinde öğrenci varlığı yüzde 30’lara düştü. Bu rakam pandemi nedeniyle iki yıldanberi büyük sıkıntı çeken kayak merkezi tesisleri başta olmak üzere kayak turizmine hizmet verenlerin büyük darbe vurdu.

okul-turlari-001.jpegFATİH CANSIZOĞLU: KIŞ TURİZMİNİN YÜZDE 45'İ ÖĞRENCİLER
Yıllardanberi öğrencileri yurtiçi ve yurtdışında önemli merkezlere götürerek eğitim sektörüne büyük katkı sağlayan Tatil Bahçesi.com Seyahat Acentesi sahibi Fatih Cansızoğlu "Uludağ, Kartalkaya, Erciyes, Palandöken, Sarıkamış, Ilgaz, Davraz gibi popüler kayak merkezlerinin en önemli müşterisi öğrencilerdir. Türkiye’de okul turlarının yasaklanması seyahat acenteleri, oteller, rehberler, restoranlar ile transfer sağlayan otobüs, havayollarını büyük kayba uğrattı.  Türkiye'de 75 gün olan kış turizminde tesislerin 45 gününü öğrenciler kapatıyor” dedi.

okul-turlari-002.jpegYÜZYÜZE EĞİTİM BAŞLADI, OKUL TURLARI DA BAŞLAMALI
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla uzun bir aradan sonra öğrenciler okula dönerken, yeni öğretim döneminde okullarda toplantı, çalıştay, sempozyum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma veya eğitim gezileri gibi etkinliklerin sürdürülmesine izin çıkmamıştı.
Bu durumdan en çok etkilenen eğitim turizmi yapan turizmciler oldu. Yaklaşık iki yıldır öğrencilere eğitim gezileri yapamayan seyahat acenteleri, turizm taşımacılığı yapan şirketler, öğrenci ağırlayan oteller ve kültürel yapımızı sunan tesisler başta olmak üzere geniş bir kesim yasaktan ekonomik açıdan olumsuz etkilendi.

okul-turlari.jpgÖĞRENCİLERİN EĞİTİM İMKAN ELLERİNDEN ALINIYOR
Okul turlarının sadece kayak merkezlerine yönelik yapılmadığını belirten Fatih Cansızoğlu,i Antalya, Kapadokya, Antalya, Çanakkale başta olmak üzere Türkiye’nin 7 bölgesine ‘yerinde eğitim’ için öğretmenler eşliğinde turlar yaptıklarını belirterek “Yüzyüze eğitim başladı, ancak okul turları başlamadı. Öğrencilerin pandemide kaybettikleri zamanı ve eğitimi yeniden kazanmaları için okul turlarının başlaması gerekiyor. Okul turları istatistiklerine bakıldığında Örneğin, Antalya’daki oteller Nisan-Mayıs arasınd okulların kamp alanı gibi çalışıyor. Herbirinde en az 200-300 öğrenci sınavlara hazırlık için kalıyor' dedi.

okul-turlari-001.jpgEKİM-HAZİRAN ARASI ‘YERİNDE EĞİTİM’ ZAMANI
Öğrenciler pandemide internet üzerinden yaptıkları çalışmalarla yeterli eğitim alamazken, “yerinde eğitim” amaçlı okul turlarının da yasaklanması eğitim turizmi yapan seyahat acentelerini zor durumda bıraktığını anlatan Canrsızoğlu şöyle devam etti:
"Ekim ayında başlayan kültürel okul geziler Haziran ayında öğrenim süreci başlayana kadar turizm sektörünün ‘can suyu’ olarak görülüyor ve turizmde çalışan yaklaşık 56 sektöre katkı sağlıyor. Böyle bir dönemde okul gezileri ile öğrencinin eğitimden uzak kalmayarak, yerinde eğitim ile sosyal, kültürel gelişmesi sağlanıyor. Eğitim döneminde ise müfredat programına uygun yapılan okul turları ile bilgilerini pekiştirme imkanı buluyorlar."

okul-turlari-002.jpgONLİNE EĞİTİM YETERLİ OLMADI
Pandemiye uygun tüm koşulları yerine getirdiklerini belirten eğitim turizmi yapan seyahat acenteleri, dünyanın bir çok ülkesi öğrencilere yönelik eğitim amaçlı okul turlarını sürdürdüğünü belirttiler
Okullarda pandemi nedeyle eğitimden geri kalan öğrencileri yetiştirmeye çalışan eğitimciler ise ders konularını yerinde işleyerek, öğrencilerin bilgilerini pekiştirmek için okul turlarına ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar.
Eğitimciler, acentelerin talebine katılarak şöyle konuştular: “Yurt içinde ve yurtdışında tarihi, kültürel yerler ve müzelerde turlar yaparak öğrencilere yerinde eğitim imkanı veren okul turlarının yeniden hayata geçirilmesi şarttır. Öğrencilere öncelikli olarak yurdumuzun tarihi ve kültürel değerlerini tanıtarak ‘yerinde eğitim’ kavramıyla onları geleceğe hazırlıyorduk. Okul turlarının yasaklanması, eğitime vurulan bir darbedir

okul-turlari-003.jpgOKUL TURLARI
Okulların açılması ile birlikte yapılması gereken okul turları örnekleri ise şöyle sıralandı:
Sonbahar’da 29 Ekim ile 10 Kasım etkinlikleri çerçevesinde Ankara turlarını başını çektiği tarihi kültürel motivasyon içeren geziler Ekim Kasım dönemini kapsıyor.

7-17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen Şeb-i Aruz etkinlikleri kapsamında öğrenciler, Konya Kapadokya programları ile tarihi bağ kurup Mevlana’nın felsefesini içselleştirıyor. Kapadokya’nın coğrafi zenginliklerine keşfetme fırsatı yakalıyor...

Aralık ve Mart dönemi arasındaki kayak merkezleri ve milli parklar önemli bir cazibe merkezi oluşturuyor...

Mart - Nisan aylarında 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlaması ile başlayan yurt içi ve yurtdışı aktivitelere katılımlar yapılıyor. Bu dönemde Ege, Akdeniz, Gap, Karadeniz, Marmara başta olmak üzere tüm bölgeler en yoğun dönemi yaşıyor Bu dönemlerde aynı zamanda sınavlara hazırlık için kamp programlarına katılan öğrencilere sınavlar öncesi motivasyon sağlanıyor.
okul-turlari-004.jpgokul-turlari-005.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA