24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara3°C
  • Antalya9°C

OHRİ GÖLÜ KIYILARI OTEL VE BETON YAPILARIN İŞGALİ ALTINDA

Avrupa'nın en eski gölü olan Ohri gölü tehlike altında. Kıyıları otel ve beton yapıların işgali nedeniyle gölün suları gittikçe kirleniyor.

Ohri Gölü kıyıları otel ve beton yapıların işgali altında

07 Temmuz 2021 Çarşamba 09:38

OHRİ -  Avrupa’nın en eski gölü olarak bilinen Ohri gölü, Makedonya’nın güneybatısında Arnavutluk sınırına yakın bir yerde konumlanıyor. 1,3 milyon yaşındaki göl, 1980 yılından bu yana, biyoçeşitliliği ve tarihi kalıntıları nedeniyle UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde bulunuyor.

Ancak, göl günümüzde azgın bir şehirleşme tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. Bütün kıyıları otellerin ya da yeni beton yapıların işgali altında bulunuyor ve gölün suları gittikçe kirleniyor.

ohri-golu--nikola-pascali,-001.jpgDalgıç ve arkeolog Nikola Pascali, “15 yıldır anlatmaya çalışıyorum. Hangi kurumun kapısından içeri girdimse aldığım cevap “paramız yok” oldu. Hep anlatmaya çalıştım ki bu para sorunu değil, eyleme geçme sorunu” diyerek görüşünü dile getiriyor.  Nikola Pascali, yıllardır, kıyılarda kalan çöpleri toplamak için geziler düzenliyor ve yetkili makamları, bölgenin biyoçeşitliliğini ve özellikle azalan alabalık popülasyonu için yeterli çabayı göstermemekle suçluyor.

ohri-golu-.jpgUNESCO’nun bu ay, gölü “tehdit altındaki yerler” listesine alması söz konusu. Ohri Belediyesi, son aylarda, böyle bir karar alınmaması için gölün kıyısında bulunan ve çevreye uymadığı düşünülen yaklaşık on bar ve lokantayı yıktı.

Ohri Belediye Başkanı Konstantin Georgieski, “UNESCO’nun listesine girmek, kültürel mirasımız ve doğa varlıklarımız açısından bizim için çok önemli. Dünyada sadece 39 yer, bu ayrıcalığa sahip. Ohri de bunlardan biri” diyor.

Ancak göl kıyısında kurulu tesislerin sahipleri, böyle bir kararı anlaşılmaz buluyor. Onlara göre, Ohri turistleri ağırlamaya ve Ohri sakinlerine istihdam yaratmaya devam etmeli.

Gölün kıyısında lokanta işleten Dimitar Pendoski de “Kimse UNESCO’ya karşı çıkmıyor ve herkes biliyor ki UNESCO’nun Ohri’yi dünya kültür mirası listesine alması hem bölgenin hem de Makedonya’nın gelişmesine katkı sağlıyor. Ama sorun çıkaran ile kimin sorun çıkarmadığını birbirinden ayırabilmeliyiz” diyor.

Yerel makamlar ise Ohri’de farklı bir turizm türünü savunuyor ve “vur patlasıncı, çal oynasıncı” turistlerden ziyade daha kalıcı, daha kültürel ve aileye daha dönük bir turizmi destekliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA