05 Ekim 2024
  • İstanbul28°C
  • Ankara26°C
  • Antalya29°C

NÜKLEER SANTRAL İLE AKDENİZ'DE DENİZ SICAKLIĞI +3 DERECE ARTACAK

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden Mersin Silifke'den Antalya Kaş kıyılarına kadar turizmin büyük zarar göreceğini söyledi.

Nükleer santral ile Akdeniz'de deniz sıcaklığı +3 derece artacak

30 Nisan 2022 Cumartesi 13:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi'ne 1025 dönüm üzerine  yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)'nin faaliyete geçtikten sonra suyunun denize dökülmesi nedeni ile deniz sıcaklığının üç derece artacağını öne sürdü.

deniz-sicakligi.jpgCHP Antalya Milletvekili Çetin osman Budak yaptığı açıklamada , Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Yanışlı  Mahallesi'nde Akkuyu mevkiinde inşa edilen   nükleer enerji santralinin enerji üretiminde su tahliyesini denize dökeceğini , bununda başta deniz florası olmak üzere Mersin Silifke'den Antalya Kaş kıyılarına kadar turizmin büyük zarar göreceğini kaydetti. Milletvekili Çetin Osman Budak, ''  NGS' de enerji üretimi sonrası su denize boşaltılacak , buda Akdeniz kıyılarında deniz suyu sıcaklığı nın üç derece artması demek.Böylesi bir durumda deniz florasında ne kadar  deniz bitkisi, balık türünün yok olması demektir. Yaz sezonunda deniz suyunun üç derece artmasında hiç bir turist denize girmez. Bunun anlamıda Akdeniz kıyılarında Aydıncıktan, Bozyazıya, Bozyazıdan  Anamur'a, Anamurdan Gazipaşa'ya, Gazipaşadan Alanya'ya , Alanya'dan Antalya'ya Antalya'da Kaş kıyıları sahil bandında turizmin bitmesi demektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 yılın turizm gelirlerinde 35 milyar dolar döviz girdisi bekliyor. Doğa , çevre , debiz suyu, deniz canlıları korunmadan sürdürülebilir turizmden söz edemeyiz. ' diye konuştu.Budak, dünyada başta Almanya olmak üzere nükleer enerji üreten 35 santrali kapattığını , bunun yerine yenilenebilir enerji yatırımlarına yöneldiğini kaydetti. Dünyada gelişmiş ülkelerin NGS'lerden vazgeçerken 20 milyar Dolar harcanarak  Akkuyu'ya nükleer enerji santrali kurmanın akıl karı olmadığının altını çizen Budak, Rusya'nın nükleer enerji  santrali yapımında sicilinin bozuk olduğunu Çernobil patlaması sonrası Karadeniz Bölgesi halkının çok büyük bedeller ödediğini sözlerine ekledi.  

deniz-sicakligi-001.jpg Akkuyu İnşaatı bittiğinde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak

Akkuyu sahası, imzalanan ikili devletler arası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport (ROSATOM a bağlı Atomenergoprom Nin alt şirketi) bedelsiz olarak teslim edilmiştir. Rus kamu şirketi buraya kendi bulacağı finansal kaynaklarla nükleer santral inşa edecektir. 1. ve 2. ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 70’i ile ünite 3. ve 4. ünitelerde üretilen elektriğin yüzde 30’unu her ünitenin devreye girmesinin ardından 15 yıl süresince Türkiye Cumhuriyeti tarafından 12.35 ABD senti/kWh tarifesiyle satın alınacaktır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, santralin 2023'te hizmete gireceğini söylemiştir. Her biri 1200 MW'lık dört üniteden oluşup toplam üretim kapasitesi 4800 MWe olacaktır. Akkuyu'nun tam olarak faaliyete geçmesinden 8 yıl sonra Türkiye'deki enerji tüketiminin %5,5’ini; alım garantisi süresinin dolduğunda %4'ünü, tahmini ekonomik yaşamının sonu olan 2082'de ise %1,8'ini karşılayacağı tahmin edilmektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA