20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C
  • Antalya22°C

NOEL, İSA MESİH'İN DOĞUMUNUN KUTLANDIĞI GÜNDÜR

Dünyanın her yerinde 24 Aralık akşamından itibaren başlayarak kutlanan Noel dini bir bayram ve ticari bir olaydır.

Noel, İsa Mesih'in doğumunun kutlandığı gündür

24 Aralık 2022 Cumartesi 13:00

İSTANBUL- Hristiyan dünyası Noel 2023’e hazırlanırken 2022'ye veda etmeye başlayacak ve ara tatil sezonu başlıyor. Aynı zamanda, hepimizin yılın en eğlenceli günü olan yılbaşı yaşanır Dünyanın her yerinde kutlanan Noel dini bir bayram ve ticari bir olaydır. İnsanlar bayram ruhunu aile üyeleriyle bir araya gelerek, arkadaşlarını ziyaret ederek ve unutulmaz partilere katılarak kutlarlar. Festival kutlamaları, Noel arifesi adı verilen 24 Aralık akşamından itibaren başlar.

İnsanlar, evleri renkli ışıklar ve diğer bayram süsleriyle süsleyerek Noel'i kutlarlar. Evlerin içine bir Noel ağacı da getirilir ve süs eşyaları, kurdeleler, yanıp sönen ışıklar ve daha fazlasıyla süslenir. Dünyadaki Hristiyan topluluğu için önemli bir gün. Ancak Hristiyan olmayanlar tarafından da büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.


noel,-isa-.jpg

Noel’in tarihi

Noel terimi yakın zamanda ortaya çıkmıştır. 'İsa'nın gününde ayin' olarak tercüme edilir. Ancak, dünyadaki farklı ülkelerde festival için çeşitli isimler var. Almanya'da Yuletide, İspanyolca'da Navidad, İtalyanca'da Natale ve Fransızca'da Noël olarak anılır.

Yüzyıllar önce, ilk Avrupalılar kışların en karanlık günlerinde hem ışığı hem de doğumu kutladılar. Daha uzun günleri ve daha uzun güneş ışığı saatlerini dört gözle bekledikleri için kış gündönümünü kutladılar.

İsa Mesih'in Beytüllahim'de Meryem ve Yusuf'tan bir yönetici olarak doğduğuna inanılıyor. Ancak o zamanlar Gregoryen takvimi olmadığı için 25 Aralık'ta doğduğuna dair bir kanıt yoktur. İncil de kesin doğum tarihinden bahsetmez. İlk Hıristiyan Roma imparatoru olan İmparator Konstantin, 25 Aralık'ı Noel olarak ilan etti. Birkaç yıl sonra, Papa I. Julius da günün İsa'nın doğumu olarak kutlanacağını duyurdu.

Hristiyanlığın ilk yüzyıllarında, tüm insanlar için bir şehit olarak görüldüğü için, Mesih'in doğumunun kutlanmasına şiddetle karşı çıkıldı. Azizlerin ve şehitlerin şehadet günlerinde onurlandırılması gerektiğine yaygın olarak inanılıyordu. Ek olarak, Paskalya ana tatildi ve Noel değildi. Dördüncü yüzyılda, kilise yetkilileri nihayet İsa'nın doğumunu bir bayram olarak kabul etmeye karar verdiler.

noel,-isa--001.jpgNoel’in Önemi

Noel, Hristiyan topluluğu için büyük bir öneme sahiptir. Tanrı'nın, Oğlunu kendisini kurban etmesi için yeryüzüne gönderdiğine inanıyorlar. Tüm insanlığı kurtarmaya ve günahlarından arındırmaya geldi. Bu nedenle İsa Mesih'in çarmıha gerilmesi nihai kurbanı simgelemektedir.

Modern zamanlarda Noel, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve diğer ülkelerde Noel'in geleneksel hamisi olan ve çocuklara hediyeler getiren efsanevi Noel Baba figürü ile ilişkilendirilmeye başlandı. 4. Yüzyıl Azizi olan Aziz Nicholas ile ilgili geleneklere dayanmaktadır. Noel Baba'nın birçok yardımcı ciniyle Kuzey Kutbu'nda yaşadığına inanılıyor. Her yıl Noel arifesinde Noel Baba, dünyanın her yerindeki çocuklara hediyeler vermek için Kuzey Kutbu'ndan kızağına biner. Ve çocuklar hediyelerini açmak için sabah erkenden kalkarlar.
Ancak Aziz Nicholas’ın mezarı Antalya Demre’de bulunmaktadır. Son yıllarda Demre önemli bir dini ziyaret yeri haline geldi.

Noel'i kutlamak için insanlar Noel arifesinde kiliselerde gece yarısı ayinine katılırlar. Aileler ayrıca bu gün ayrıntılı bir Noel ziyafeti hazırlar. İnsanlar ayrıca kilisede ilahiler söylüyor. Festival yılın sonunu işaret ediyor ve iç ısıtan, kutsanmış ve neşeli olan her şeyi simgeliyor.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA