NEFERTİTİ BÜSTÜ: BÜYÜKELÇİ Mİ YOKSA REHİNE Mİ?
Mısırlı bir arkeolog, bir asırdan fazla bir süre önce Berlin'e gönderilen Kraliçe Nefertiti'nin ikonik büstünün iade edilmesini talep etti. Kraliçe Nefertiti'nin 3.370 yıllık büstü 1913'ten beri Berlin'de bulunuyor.
02 Kasım 2024 Cumartesi 11:00
BERLIN - Mısırlı bir arkeolog, bir asırdan fazla bir süre önce Berlin'e gönderilen Kraliçe Nefertiti'nin ikonik büstünün iade edilmesini talep etti. Alman yetkililer heykelin yerinde kalacağı konusunda ısrar ediyor. Nefertiti'nin Mısır'dan yasadışı olarak çıkarıldığı kanıtlanmadığı takdirde Berlin'de kalması muhtemel
Tahmini değeri 400 milyon avro (433 milyon dolar) olup Mısır antikalarının tacındaki bir mücevherdir. Yine de Kraliçe Nefertiti'nin 3.370 yıllık bir büstü 1913'ten beri Berlin'dedir.
Artık onun evine dönmesi yönünde baskı artıyor.
Mısır'ın eski Eski Eserler Bakanı Zahi Havass , 2011 yılında Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan protesto gösterilerinden önce Nefertiti'nin iadesi için lobi faaliyetlerine başlamıştı.
Hawass, bu eylül ayında Almanya'nın, şu anda Berlin'deki Neues Müzesi'nde sergilenen ünlü Kraliçe Nefertiti büstünü iade etmesi için bir imza kampanyası başlattı.
Dilekçede, "Tarihi ve estetik değeriyle tarihte eşi benzeri olmayan bu büst artık Almanya'da bulunuyor, ancak artık Mısır'a dönmesinin zamanı geldi. Nefertiti büstü, Büyükelçi mi yoksa rehine mi?" ifadeleri yer aldı.
Boyalı kireçtaşı büstü 1912 yılında bir Alman arkeoloji ekibi tarafından keşfedilmiş ve bir yıl sonra Avrupa'ya gönderilmişti.
Nefertiti, uzun sürgün yılları boyunca Alman başkentinde önemli bir turistik çekim merkezi ve halkın bilincinin bir parçası haline geldi.
MÖ 1345'te yapıldığı düşünülen büst, aynı zamanda Mısır'ın şehre elçisi olarak da anılıyor. Ancak Mısırlı arkeolog Monica Hanna bu anlatıyı sorguluyor.
DW'ye konuşan bir yetkili, "Büyükelçilik diplomatik bir alışverişi gerektirir" dedi ve Mısır'ın karşılığında "(Prusya hükümdarı) Büyük Frederick'in tacı veya Albrecht Dürer'in bir tablosu" gibi önemli bir şey alıp almadığını sordu.
"Sanırım öyle olmadı," dedi Hanna. "Bir büyükelçiyi bir şekilde gönderirseniz, o bir rehinedir."
Arkeolog, kamuoyuna "Mısır arkeolojisinin sömürgeciliğinin sona erdirilmesi" çağrısında bulundu. Nefertiti'nin geri gönderilmesi girişiminin direnişe yol açtığını, çünkü "sömürgecilik altında alınan birçok farklı nesnenin iadesinin önünü açacak bir emsal teşkil edeceğini" savunuyor.
Hawass'ın dilekçesinde ayrıca Fransa ve İngiltere'de bulunan Mısır antikaları olan Rosetta Taşı ve Dendera Zodyak'ının iade edilmesi çağrısı da yer alıyor.
Londra'daki British Museum'da sergilenen Rosetta Taşı, hiyeroglif yazısının sırlarını çözmenin anahtarı olarak hizmet eden, üzerinde birçok dil ve yazıt bulunan eski bir Mısır taşıdır.
Dendera Zodyağı, MÖ 1. yüzyılın ortalarına tarihlenen Mısır'daki bir tapınaktan alınan dev bir taş diyagramdır ve şu anda Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunmaktadır.
Berlin Müzesi, iade için hiçbir gerekçe olmadığını söylüyor
Berlin'deki müze koleksiyonlarını denetleyen Prusya Kültür Mirası Vakfı , koleksiyonlarında Benin Bronzları gibi çalıntı sömürge sanat eserlerinin varlığını kabul etti ; bunların bir kısmı 2022'de Almanya'dan Nijerya'ya iade edildi .
Mısır, Nefertiti Büstünü Almanya'dan geri istiyor
Ancak aynı vakıf, Nefertiti büstünün, Nefertiti'nin kocası olan Firavun Akhenaten döneminde kısa ömürlü başkent olan Amarna şehrinin kalıntıları arasında ortaya çıkarıldıktan sonra Mısır'dan yasal olarak elde edildiğine inanıyor. O öldükten sonra, Nil Nehri'nin doğu kıyısında bulunan şehir, MÖ 1335'te terk edildi.
"Nefertiti'nin büstü, Mısır Eski Eserler İdaresi tarafından yetkilendirilen bir kazı sırasında bulundu," dedi Prusya Kültür Mirası Vakfı sözcüsü Stefan Müchler. "Berlin'e, o zamanlar alışılmış olan, çok daha fazla nesneyi kapsayan bir bulgunun bölünmesi temelinde geldi."
DW'ye yaptığı yazılı açıklamada, "Büst yasal yollardan ülke dışına çıkarılmış olup, Mısır hükümetinin herhangi bir iade talebi bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.
Müchler, Alman pamuk ve tekstil kralı James Simon'un sağladığı finansman karşılığında, yaklaşık 10.000 bulunan eserin Mısır makamları tarafından yarı yarıya paylaşılmasını öngören bir anlaşmaya atıfta bulunuyor.
Alman sanat uzmanları, Mısır hükümetinden bir temsilcinin eserlerin yarısını seçtiğini, büstün de aralarında bulunduğu diğer yarısının Almanya'ya götürüldüğünü ve büstün birkaç yıl sonra Neues Müzesi'nde sergilendiğini söyledi.
Arkeolog büstün 'açıkça çalındığını' söyledi
Bazıları olayların bu şekilde çerçevelenmesine itiraz ediyor. Hawass, Nefertiti büstünün "1913'te Almanlar tarafından Mısır'dan küstahça çalındığını, Mısır'dan 'istisnai' arkeolojik buluntuların çıkarılmasını yasadışı ilan eden yasalara rağmen saklandığını ve ülkeden kaçırıldığını" yazıyor.
Arkeolog , ilk kazıyı yöneten Alman Mısırbilimci Ludwig Borchard'ın, Nefertiti'yi sahte iddialarla ülke dışına çıkardığını iddia ediyor.
Kültürel iade tartışmalarını aktaran Returning Heritage adlı çevrimiçi kaynağa göre, "o dönemde Mısır devleti, ülkeden ayrılmak için çok önemli olduğunu düşündüğü tüm nesneler üzerinde veto hakkına sahipti." Ancak Borchard'ın büstün "önemini yanlış yansıtmış" olması da mümkündü, diye belirtti rapor yazarı Lewis McNaught.
Nefertiti heykelinin kaldırılması, Tutankhamun'un mezarının 1922'de keşfedilmesinden önce gerçekleşti . McNaught raporunda, bu önemli keşfin Mısır'ı "yabancı kazıcılara büyük keşifleri eve götürmeleri için verilen" tüm hakları kaldırmaya yönelttiğini belirtti.
Uzman, Hawass'ın Nefertiti'yi geri getirme kampanyasında başarılı olmasının "çok düşük bir ihtimal" olduğuna inanıyor , ta ki kendisi veya Mısır yetkilileri "kasıtlı bir aldatmaca olduğuna dair yeni kanıtlar" ortaya çıkana kadar.
DW'ye konuşan uzman, "Bu dönemde yapılan kazılarda elde edilen ganimetlerin nasıl paylaşıldığı çoğu zaman (her zaman olmasa da) bir gizemle örtülüdür" dedi.
- 38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecekİtalya, Fransa, Almanya ve Japonya'dan gelen turistler, 30 Kasım 2024'ten 31 Aralık 2025'e kadar Çin'e vizesiz girebilecek.23 Kasım 2024 Cumartesi 15:00TURİZM
- Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdiTarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri ile dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ağırlandığı Kapadokya'daki yer altı şehirlerini bu yılın 10 ayında 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi.23 Kasım 2024 Cumartesi 14:00TURİZM
- Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyorTürkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, "Böyle giderse yarın parkurlarımız açık olacaktır. Sezonun erken açılacağını düşünüyoruz" dedi.23 Kasım 2024 Cumartesi 13:00TURİZM
- Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacakZeytinleri toplayarak zeytinyağı haline getiren Mudanya Belediyesi, kendi markasını yaratmak için çalışmalara başladı.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:00YEME İÇME
- Pasaport bedeli gelirden çok arttıPasaport defter ve harç ücretlerine her yıl YDO bazında fiyat artışı yapılıyor. Yıl sonuna doğru zam gelmesinden önce pasaport değişimleri için alınan randevular yoğunlaşıyor.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:00GÜNDEM
- SPK'dan Akfen'e şartlı onay!Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık 17 şirketin sermaye artırımı başvurularını karara bağladı23 Kasım 2024 Cumartesi 10:00KURUMSAL
- Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlamaTürkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularını 2015 yılında yüzde 3,9 oranında reddeden Avrupa ülkeleri, geçtiğimiz yıl bu oranı yüzde 16,1'e kadar yükseltti. 23 Kasım 2024 Cumartesi 09:00GÜNDEM
- Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi olduMövenpick Bursa oteli İncili Gastronomi Ödülleri’nde "4 İnci" kategorisinde ödüle layık görülerek Bursa’daki seçkin gastronomi noktalarından biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.22 Kasım 2024 Cuma 11:25KONAKLAMA
- EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul ettiEasyJetwash'ın sahibi, EasyJet markasının sahibi olan firma ile yaşadığı ticari marka anlaşmazlığının ardından tazminat ödemeyi ve marka adını değiştirmeyi kabul etti.22 Kasım 2024 Cuma 10:14ULAŞTIRMA
- İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezasıİspanya Tüketici Hakları Bakanlığı,Vueling, Norwegian ve Volotea'ya yaptırım uyguladı. Bakanlık, el bagajı için ekstra ücret alınması ve çocuklara koltuk ayrılması gibi uygulamaların yasaklanacağını bildirdi.22 Kasım 2024 Cuma 09:00ULAŞTIRMA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.