24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara2°C
  • Antalya10°C

NAZLI MEYVE: AMASYA ELMASI

İnce kabuğu, hoş kokusu, lezzeti ile dünyaya nam salan Amasya elması, nazı ile üreticisini yoruyor, içeriği ile insanlara şifa dağıtıyor

Nazlı meyve:  Amasya elması

27 Eylül 2008 Cumartesi 20:00

AMASYA - Türkiye'de sadece Amasya'nın bir bölgesinde yetişen 'Amasya elması', yetiştirilmesi bakamından en nazlı meyveler içerisinde ilk sırayı alırken, ince kabuklu, hoş kokusu ve sulu lezzeti ile yiyenlerin tadı damağında kalıyor.
Amasya denilince akla ilk olarak onun adı gelirken, Amasya adıyla bütünleşen misket elması özelliğini yine Amasya'nın coğrafi yapısında alıyor. Misketin yetişmesi için tam aradığı ortam olan Amasya Vadisi'nde boğazın esintisi elmaya ayrı bir tat veriyor. Kokusunu da bu esintiden alan Amasya elmasının yetiştiği ağacın en büyük özelliklerinden birisi ise bir yıl meyve verirse diğer yıl vermemesi. Bir yüzü kırmızı, diğer yüzü ise sarı ila yeşilimsi bir renk taşıyan Amasya elması, ince kabuklu, hoş kokulu oluyor. Sert ve dayanıklı olan elma, uzun süre saklanmaya elverişli. İki türü olan Amasya elmasının küçük ve tatlı olanına 'misket elması', iri ve aşılı olanına ise 'kabak elması' deniliyor. Nazlı bir bitki olan elma ağacı 8 ila 10 yaşından önce ürün vermiyor.



Uzmanlara göre günde bir elma tüketilmesi sağlık açısından çok faydalı. Amasya Valiliği'nin yaptırdığı araştırmalara göre, elma içerdiği zengin potasyum sayesinde kan basıncını düzenliyor, adalenin kasılmalarını önlüyor, sinirsel uyaranların iletimini kolaylaştırıp kalp ve böbrek gibi hayati organların çalışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca elmanın kolesterol düşürücü etkisi de bulunduğu bilinirken, posa, potasyum ve antioksidan içeren öğeler açısından da zengin bir meyve. Kabuğunda da vücuda son derece yararlı maddeler bulunan elmanın kabuğuyla tüketilmesi tavsiye edilirken, yetiştirilirken ilaçlandığı için yenmeden önce kabuğunun çok iyi yıkanması gerektiği, elma suyu yerine elmanın kendisini yemenin diş sağlığı için yararlı olduğu, zira ısırarak elma yemenin dişler için çok uygun bir egzersiz olduğu bildirildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA