10 Ocak 2025
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya18°C

MÜSLÜMAN SEYAHAT PAZARI BÜYÜYOR, AMA ASIL İHTİYAÇ NEDİR?

İngiltere merkezli bir çevrimiçi seyahat rezervasyon sitesi olan HalalBooking.com, 2022 yılına kadar 1 milyar dolar değerinde bir değere ulaşmanın yolunda olduğunu açıkladı.

Müslüman seyahat pazarı büyüyor, ama asıl ihtiyaç nedir?

07 Eylül 2019 Cumartesi 09:00

LONDRA- Güneydoğu Asya'nın, 2020 yılına kadar 18 milyondan fazla Müslüman ziyaretçiyi ağırlayacağı ileri sürüldü. Helal turizm veya İslami kurallara uygun turizm, dünyanın değerlerine uygun ürün ve hizmetler arayan 1,8 milyar Müslümana hitap eden genişleyen bir küresel eğilim olarak ortaya çıktı.. Bu piyasayı ele geçirmek isteyen teknoloji şirketleri de artıyor. İngiltere merkezli bir çevrimiçi seyahat rezervasyon sitesi olan HalalBooking.com, 2022 yılına kadar 1 milyar dolar değerinde bir değere ulaşmanın yolunda olduğunu açıkladı.
Öte yandan Mastercard’ın Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi raporuna göre Müslüman 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye her sene Müslüman turistlerin öncelikl t alırken Müslüman turistler konaklamada seçim yaparken de dijital özellikleri dikkat raporunun 2018 sonuçlarına göre ise; İstanbul, Avrupa yatılı ziyaretçi sayısı sıralama dünyada ise bir basamak yükselerek 9. sıraya çıktı

musluman-seyahat-pazari-.jpg

TÜRKİYE ULAŞIM KOLAYLIĞIYLA ÖNE ÇIKIYOR
Müslümanların Seyahat Tercihleri endeksinde Türkiye genel sıralamada 4. sırada yer alıyor ancak havayolu bağlantılarının bulunması, ulaşım kolaylığı ve vizesiz ulaşım imkanları açısından en üst sırada olduğu dikkat çekiyor. Türkiye’yi sırasıyla Malezya, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar takip ediyor.

İLETİŞİMDE GELİŞMELİ
Raporda Türkiye; İran, Mısır ve Endonezya ile birlikte “dijitalleşmenin giderek arttığı gelişen ekonomiler” olarak tanımlanan kümede yer alıyor. Türkiye’nin de yer aldığı bu kümenin dijital altyapılarını yaygınlaştırmaları gerektiği vurgulanırken, iş dünyasının bu pazarları orta ve uzun vadeli olarak değerlendirebileceği belirtiliyor. Türkiye iletişimin kolaylığı, dijital görünürlük ve Müslüman turistlerin ihtiyaçlarına destek olma kriterlerinde ilk 10 ülke arasında yer almıyor. Raporda Türkiye için belirtilen geliştirme alanlarının ise iletişim, ibadet mekanları, havaalanı ve konaklama imkanları ve yeme içme olduğu görülüyor.

İSTANBUL BİR SIRA YÜKSELDİ
Mastercard tarafından yayınlanan Hedef Şehirler Endeksi raporunun 2018 sonuçlarına göre ise; İstanbul, Avrupa yatılı ziyaretçi sayısı sıralamasında üçüncülüğünü korurken, dünyada ise bir basamak yükselerek 9. sıraya çıktı. Antalya ise 2016 yılında 5,89 milyon ziyaretçiyi ağırlarken, 2017 yılında büyük bir sıçrama yaparak 9,42 milyon ziyaretçiye ulaştı. Rapora göre Antalya, 2018 yılında yatılı ziyaretçide yüzde 19,66 artış beklentisi ile ilk 20şehir arasında en yüksek orana sahip. Beklentilere göre 2 şehir büyümeye devam ederek ayrı ayrı yüzde 20’ye yakın rekor bir büyüme gösterecek. 2018 raporunda dünya sıralamasında 20 milyon ziyaretçi ile Bangkok ilk sıradaki yerini korurken, ilk 10 şehir sıralaması Londra, Paris, Dubai, Singapur, New York, Kuala Lumpur, Tokyo, İstanbul ve Seul şeklinde oldu.

HALALBOOKING.COM 2022'DE 1 MILYAR ABD DOLARıNA ULAŞACAK
Mastercard’ın CrescentRating ile birlikte Müslüman turistlerin seyahat tercihlerine yönelik yayınladığı “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporuna göre Müslüman seyahat pazarının 2026 yılında 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu pazarın yüzde 60’ını 18-34 yaş arasında bulunan Y ve Z kuşağı oluşturuyor ve Müslüman turistler giderek dijitalleşiyor. Rapora göre dijitalleşme konusunda öncü olan Y ve Z kuşağının 2026 yılında online seyahat pazarında yapılacak harcamanın yüzde 60’ını gerçekleştireceği belirtiliyor. Bu nedenle, ülkelerin ve hizmet sağlayıcıların dijitalleşmeye önem vermeleri gerektiğini vurgulayan rapor ayrıca tüm yaşlardaki Müslüman turistler için sosyal medya uygulamalarını da geliştirmelerini öneriyor.

HalalBooking.com sitesi dünya çapında helal dostu bir konaklama imkanı sunuyor. Müşterilerinin otel ve villala konaklamalarında helal yiyeceklerin bulunduğu, alkolsüz alanlar, özel spa tesislerinin ve havuzlar gibi özel tesislerin yanı sıra aile dostu eğlencelerle buluşmalarını sağlıyor.

Şirketin net kârı 2017 yılında 830.000 ABD dolarına ulaştı. Geçen yılın sonuna kadar, HelalBooking 45 ülkede 1150 konut listeledi ve gelirinin o yıl için 21 ila 22 milyon ABD Doları arasında olabileceğini bildirdi.

Şirket yönetimi “2019'da tekrar 40 milyon ABD dolarına iki katına çıkacağımızı ve genel olarak 2022'de 1 milyar ABD doları değerleme hedefimize ulaşma yolunda ilerliyoruz” dedi.

HELALBOOKING’TE, AYLıK YAKLAŞıK 300.000 ZIYARETÇI
Raporda ayrıca Müslüman turistlerin sosyal medya platformu tercihleri ile internet davranışlarının küresel trendler ile aynı olduğu belirtiliyor. Bu açıdan küresel vatandaş olan ve giderek önemi artan Müslüman turistleri çekmek için ve ülkelerin bu kesime ulaşması için online ve mobil kanalları etkin kullanmaları ve onlara yönelik doğru içerik ile tanıtım yapılması gerektiğinin de altı çiziliyor.
Analitik şirketine göre Similarweb, helal bilinçli pazar için dünyanın 1 numara olduğunu iddia eden HelalBooking, aylık yaklaşık 300.000 web ziyaretçisi var ve şu ana kadar CrunchBase'e göre iki fonlama turunda 800.000 ABD doları artırdı. Bu arada, Malezya merkezli Tripfez'in aylık yaklaşık 180.000 web ziyaretçisi var ve bir finansman turu artırdı ve Singapur’daki Halatrip’in açıklanmış bir fonu bulunmayan 230.000’e ulaştı.

2026'YA KADAR 180 MILYAR ABD DOLARı HARCAYACAKLAR
Bu rakamlar, Traveloka veya Klook gibi sitelerde seyahat pazar payı tek boynuzlu atlara oranla daha azdır. Ancak Mastercard-Crescentrating Dijital Müslüman Seyahat Raporu, Müslüman turistlerin çevrimiçi ortamda 2026'ya kadar 2026'ya kadar 180 milyar ABD Doları harcayacağını tahmin ediyor.,

musluman-seyahat-pazari-.png

GÜNEYDOĞU ASYA MÜSLÜMAN GEZGINLER IÇIN POPULAR DESTINASYON

Güneydoğu Asya da bölgesine girmeden önce GCC (Körfez İşbirliği Konseyi) ülkeleri ve Kuzey Afrika’ya daha fazla yayılmayı planlıyor. Bu arada, Güneydoğu Asya da Müslüman gezginler için popüler bir destinasyondur ve dünyadaki Müslüman halkın önemli bir kısmını barındırır; bu da onu kategorideki şirketler için cazip bir yer yapar.

2023’E KADAR YİYECEĞE 3 TRILYON ABD DOLARı HARCAYACAKLAR
Bir İslami ekonomi araştırma enstitüsü olan Dubai İslami Ekonomi Geliştirme Merkezi'nin (DIEDC) 2018/19 tarihli Küresel İslami Ekonomi Raporuna göre, dünya çapındaki Müslümanlar yiyecekler arasında 2.1 trilyon ABD Doları harcamış, içecek ve yaşam tarzı sektörlerinin 2017 yılında 2023 yılına kadar 3 trilyon ABD dolarına ulaşacağı tahmin edilmektedir. Yalnızca seyahat için, harcamaların 2017 yılında 177 milyar ABD dolarına, 2020 yılına kadar ise 220 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin edilmektedir.

MALEZYA VE ENDONEZYA, GIRIŞLERIN %15’INI TEMSIL EDIYOR
Mastercard-Crescent Rating Global Müslüman Seyahat Endeksi'ne (GMTI) göre 2018, Malezya ve Endonezya, İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) ülkeleri arasında önde gelen destinasyonlardı. Dahası, raporda, Güneydoğu Asya’nın 2020’de 18 milyon’dan fazla Müslüman ziyaretçiyi ağırlayacağını ve bu da bölgedeki tüm ziyaretçi girişlerinin yaklaşık %15’ini temsil edeceğini belirtti.

musluman-seyahat-pazari--002.png

ENDONEZYA, 2019'DA 20 MILYON TURIST HEDEFLIYOR

Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi ve aynı zamanda dünyanın en büyük Müslüman nüfusu olan ülke olan Endonezya, 2019'da toplam yabancıların %25'ini temsil edecek helal turizm segmentinden en az beş milyon yabancı gezgin çekmeyi umduğunu söyledi. 20 milyon turist hedefi. Endonezya’nın turizm bakanı Arief Yahya, geçtiğimiz yıl yerel basına verdiği demeçte, küresel Müslüman gezginler için en dost canlısı turizm merkezi olan Endonezya’yı GMTI endeksinde birinci sıraya çıkarmak istediğini söyledi.
Helal Gezi ve Dijital Müslüman Seyahat Raporu 2018’e göre helal turizm hizmet ihtiyaçlarında uzayda seyahat için rezervasyonu ötesine uzanan fırsatlar olabilir deniliyor. Tüm dijital içerik türleri Müslüman gezginlerin seyahatlerini daha iyi planlamalarını ve deneyimlemelerini sağlayabilir. Raporda, bugünün gezginleri bağlantıda kalmak için sosyal ağ hizmetlerine yönelecek ve son yıllarda toplumda temelli helal yiyecek ve seyahat rehberleri bolca yer alacağı belitiliyor.

TAYLAND’IN MÜSLÜMAN DOSTU ÇALIŞMASI
Güneydoğu Asya'da, Singapur merkezli medya teknoloji şirketleri Have Halal, Will Travel (HHWT) Müslümanların, müslüman olmayan destinasyonlarda helal yiyecek bulmak seyahatlerini planlamalarına yardımcı olacak kaynaklar ve araçlar sunuyor. 2015 yılında bir topluluk blogu olarak başlayan HHWT, şimdi Müslüman gezginler için özel bir seyahat planlama uygulaması haline geliyor. 2015'te Tayland Turizm Otoritesi (TAT), Tayland'ı Müslüman dostu bir yer olarak konumlandırma stratejisinin bir parçası olan Tayland Müslüman Dostu çalışmasını başlattı. İngilizce, Tayca, Arapça ve Malayca olmak üzere dört dilde sunulan uygulama, BAE'den ve Singapur, Malezya ve Endonezya gibi komşu ülkelerden gelen ziyaretçileri hedefliyor. Benzer hizmetler sunan diğer platformlar Japonya'dan Helal Navi, Avustralya’nın Helal Advisor, İngiltere merkezli Helal Spot,’ta aynı pazarı hedefliyor.

SEKTÖRÜN FARKLI ÜRÜNLERE İHTİYACI VAR
GMTI tarafından Shaza Hotel zincirinin gelişim başkan yardımcısı Christian Nader ile Müslüman seyahat pazarı için yatırım öngörüleri hakkında yapılan bir röportajda, endüstrinin Müslüman gezginlerin ihtiyaçlarını karşılayan ve çeşitli ülkelerden dijital alanda da dahil olmak üzere bin yıllık ülkelerin mevcut helal seyahat sektörüne hakim olduğunu belirterek, sektörün daha çeşitli hizmetler sunan yeni oyunculara ihtiyaç olduğunu söyledi.

PAZARDA DAHA FAZLA BÜYÜMEYE YER VAR
Christian Nader şöyle devam etti: “Bu kuşak için teknoloji yaşamın önemli bir parçasıdır ve turizm zincirinin herhangi bir bileşeni bu gerçeği benimsemelidir. Müslüman turizm için inovasyonu daha da önemli kılan şey, bu alanın yeni ve hızlı bir şekilde büyümesidir. İnsanlar ancak son zamanlarda bu pazara dikkat etmeye başladılar. Sektör ilk önce inovasyon hedeflemelidir. Sektür daha ileri ihtiyaçlara bakmadan önce temel ihtiyaçları karşılamaya odaklanıyor. Dolayısıyla pazarda daha fazla büyümeye yer var.”

FINANSMAN KAYNAKLARı OLGUNLAŞMALı
Bu durumda, itici güç olarak bin yıllık Müslüman gezginler hiç şüphesiz Müslüman turizminin küresel ekonomik etkisini artırmada önemli bir rol oynuyorlar. Başarı elde etmek için HalalBooking, Tripfez ve Halaltrip gibi girişimlerde, pazar talebinin ekosistemi ve helal dostu olabilmeleri için ​​finansman kaynaklarının olgunlaşması gerekiyor.

Kaynak: Ben Jiang ve Nadine Freischlad / KrAsia
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA