22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

MUĞLA KÜTÜPHANESİ TAMAM

Muğla'da Şeyh Cami ve Hocamustafaefendi Kütüphanesi'nde Vakıflar Genel Müdürlülüğü tarafından restorasyon tamamlandı.

Muğla kütüphanesi tamam

24 Aralık 2007 Pazartesi 14:30

MUĞLA -Muğla'da Şeyh Cami ve Hocamustafaefendi Kütüphanesi'nde Vakıflar Genel Müdürlülüğü tarafından geçen mayıs ayında başlatılan restorasyon tamamlandı.

Muğla halkı, daha önce güvenlik ve eserlerin aslına uygun saklanması gibi gerekçelerle tarihî kütüphaneden alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Süleymaniye ve Konya Koyuncuoğlu kütüphanelerinde sergilenmeye başlayan yaklaşık bin el yazması kitabı geri istiyor.

 



Yaklaşık bin adet el yazması kitap, kütüphanenin bakımsız olması, güvenlik ve kitapların aslına uygun korunamayacağı gibi gerekçelerle Hocamustafaefendi Kütüphanesi'nden 1975 yılında alındı. Bu yazmaların 350 tanesi Süleymaniye, 350'si Konya Koyuncuoğlu ve yaklaşık 300 adedi de Diyanet İşleri Başkanlığı kütüphanelerinde sergilenmeye başladı.

 

Tarihî kütüphane, 18. yüzyılda Osmanlı dönemi Tanzimat hareketleriyle Muğla'da artan okul sayısı ve insanların okumaya ilgisi sebebiyle 1870 yılında Hocamustafaefendi tarafından kurulmuştu. Muğlalılar, el yazması kitapların burada sergilenmesinin ilin turizmine ve kültürüne de katkıda bulanacağını söylüyor.

 

Çalışmalarıyla şehrin kültürüne önemli katkılar yapan Muğla Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, kütüphanenin yeniden açılması için restorasyonun yeterli olmadığını belirtti. Açıkgöz, eski eserlerin bulunduğu kütüphanelerde üç temel unsur gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: "HocaMustafendi Kütüphanesi, şehir kültürü için çok önemli. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden hizmete açılması ve içinde bulunan bine yakın el yazması kitabın yeniden sergilenmesi konusunda Muğla kamuoyunun bir talebi var ancak sadece restorasyonla bu kütüphaneyi açamayız. Bunun için güvenlik, nem ve ısı yalıtımı ve personel unsurlarının yerine getirilmesi şarttır. Zira bu kitapların hepsi çok değerli. Yetkililer bu şartları yerine getirilebilirse, Hocamustafendi Kütüphanesi kendisine ait el yazması kitaplarla yeniden açılabilir."

 

SON DAKİKA