23 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara2°C
  • Antalya11°C

MİLETOS ANTİK KENTİ'NDEKİ "KUTSAL MAĞARA" ZİYARETE AÇILDI

Aydın'ın Didim ilçesindeki Miletos Antik Kenti'nde tarih içinde varlığı unutulan ancak yeniden yapılan keşfin ardından temizlenerek turizme açılan "Kutsal Mağara" ziyaretçilerini bekliyor.

Miletos Antik Kenti'ndeki "Kutsal Mağara" ziyarete açıldı

03 Ekim 2021 Pazar 16:00

DİDİM - Aydın'ın Didim ilçesindeki Miletos Antik Kenti'nde tarih içinde varlığı unutulan ancak yeniden yapılan keşfin ardından temizlenerek turizme açılan "Kutsal Mağara" ziyaretçilerini bekliyor. Antik Yunan medeniyetinin bilimde ilerlemesinde önemli paya sahip olan, felsefe, bilim ve sanatla öne çıkan Miletos, "Filozoflar Şehri" olarak anılıyor. Ünlü filozof Thales'in de yaşadığı kentte 1899'dan bu yana kazı yapılıyor. Miletos, Ege'nin en fazla ziyaretçi çeken ören yerleri arasında bulunuyor.

kutsal-magara.jpgİl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, "Kutsal Mağara"da gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kentteki tiyatronun altında bulunan mağaranın varlığının, önünde oluşan bitki örtüsü ve içine girilecek yolun kapanmasından dolayı zaman içinde unutulduğunu belirtti

kutsal-magara-001.jpgKUTSAL SU
Kazı çalışmaları sırasında yapılan keşfin ardından mağarada çalışma yürütüldüğünü söyleyer Tuncer, mağarada, geçmişte kutsal olduğuna inanılan suyun bulunduğunun tahmin edildiğini arcak, bu suya ulaşılamadığını söyledi.
Miletos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı, Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Christof Berns de doğal oluşum olan mağarada milattan önce 3. yüzyılda kayaların işlendiğini saptadıklarını belirterek, "Mağara içinde adak objeleri bulduk. O yüzden kutsal bir yer olduğunu düşünmekteyiz' dedi

TARİHİ ESERLER BULUNDU
Miletos Müze Müdürü Baran Aydın mağaraya hakkında şu bilgileri verdi: "Kutsal mağara denmesinin sebebi sağlık tanrısı olarak bilinen Asklepios kültüne ilişkin birtakım izlerin bulunmasıdır. Burada heykel parçaları bulunmuş. Bergama Asklepion'da insanları çeşitli hastalıklardan iyileştiren içmeler gibi faydalı bir suyun varlığı düşünülebilir. Belki de o dönemde tiyatronun önünde liman vardı. Belki de gelen gemiciler burada tedavi görüyordu. Bunlar tabii soru işaretleri olsa da elimizdeki bazı tarihi eserler bu yönde kuvvetli ipuçları veriyor."

Kaynak: yeni ses, Kültür ve Turizm Müdürü,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA