MERHABA VE SELAMÜNALEYKÜM
Özkan Altıntaş
18 Ekim 2009 Pazar 14:55
Merhaba demek ne demek?
Hiç düşündünüz mü?
Ya da bilen var mı içinizde?
'Merhaba' ne anlama geliyor diye?.
Çok ilginç bir o kadar da hoş ve sıcak bir anlamı varmış meğer...
'Merhaba' aslında Farsça kökenli olup ''benden size zarar gelmez'' anlamına geliyormuş.
Çok hoş değil mi? Bunu öğrendikten sonra karşımdaki insana merhaba demek daha bir anlamlı oldu benim için, bu mesajı okuyan herkese benden;
'Merhaba ! '
ÖNEMLI BIR NOT:
Türk Ordusuna merhabayı öğreten Atatürktür.
Bilindiği gibi Osmanlı ordusunda içtimalarda komutanlar askeri '' Selamün aleyküm asker '' diye selamlar, askerde ''esselamün aleyküm '' diye cevap verirdi.
Atatürk üsteğmen iken Selanik'te alay komutanı rahatsızlanıyor istirahat verilip gönderiliyor. Alayda bir çok kıdemli subay olmasına rağmen alay komutanı vekilliği geçici olarak Atatürk'e veriliyor. Atatürk ilk içtima sabahı atının üstünde alayın önüne geliyor ve birden aklına Selamün aleyküm yerine ''merhaba asker'' demek geliyor.
Asker önce ne cevap vereceğini bilemiyor bir an alay efradında duraksama yaşanıyor. Atatürk ikinci kez ve daha gür ve sert bir şekilde merhaba askeri tekrarlıyor.
Asker de o an kendiliğinden ''Sağol '' ile cevap veriyor.
Atatürk can dostu Nuri Conker ile İstanbul Floryada sohbet yaparken ''Nuri biliyormusun merhaba asker'i bu orduya ben soktum '' diyerek yukardaki olayı anlatmıştı.
Yukarıdaki bilgileri gönderen gazeteci arkadaşım Erdoğan Dermancı'ya teşekkür ederken bir bir kez daha büyük lider Atatürk'ü anma fırsatı verdiği için teşekkür ederim.
Türkiye'nin Mehter Takımı gibi bir ileri bir geri gittiği dönemde Atatürk'ün yeni Türkiye'nin en küçük detaylarına kadar müdahale ederek daima ileriyi gösterdiğine ön önemli örneklerden biri de "merhaba" sözüdür herhalde...
Ulusumuzun büyük lideri Atatürk'ü minnetle anıyorum.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm