19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

MAVİ BAYRAKLİ PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN 33 KRİTER BULUNUYOR

Dr. Bayaz,'' Her bir Mavi Bayraklı plajda engelliler için plaja, çevresindeki binalara ve tuvaletlere erişim imkanı sağlayan olanakların bulunması şiddetle tavsiye edilmektedir.

Mavi bayrakli plajlarda engelliler için 33 kriter bulunuyor

01 Aralık 2019 Pazar 23:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA- Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Cenk Bayaz, Mavi Bayraklı plajlarda engelli olanaklarıyla ilgili Uluslaarası Çevre Vakfı('FEE)'nın belirlediği 33 kriterin bulunduğunu bildirdi.

dr.-bayaz,.jpgBir turizm beldesinde en az bir Mavi Bayraklı plajda engelliler için tuvalet, erişim rampası gibi imkanlar bulunması gerektiğini belirten Dr. Bayaz,'' Her bir Mavi Bayraklı plajda engelliler için plaja, çevresindeki binalara ve tuvaletlere erişim imkanı sağlayan olanakların bulunması şiddetle tavsiye edilmektedir. Her bir beldede en az bir Mavi Bayraklı plajda bu imkanların olması bir Mavi Bayrak zorunluluğudur. Ayrıca fiziksel engelli insanların suya girebilmesi için olanakların bulunması da FEE tarafından önerilmektedir. Bayaz, Antalya’da 2019 yılı itibariyle 202 plaj, 5 marina ve 8 yat ödüllü olup, 2020 yılı için başvurular devam etmektedir. Ödüllerin geçerlilik süresi 1 yıl olduğunu bildirdi.

dr.-bayaz,-001.jpgENGELLİYE UYGUN OLMALI

Plaja erişim, farklı engelli gruplarına hitap edecek şekilde düzenlenmiş rampalarla sağlanmalıdır. Rampaların tasarımının doğal çevreyle uyumlu olması ve kullanılan malzemelerin mümkünse çevre dostu olması, örneğin geri dönüştürülmüş kompozit plastik gibi, tavsiye edilmektedir. Ayrıca, tesiste engelli odası bulunsa bile, plaj tuvalet ünitelerinde veya tesis giriş katı tuvalet ünitelerinde de bu imkanın bulunması beklenmektedir.'' dedi.

dr.-bayaz,-002.jpg

dr.-bayaz,-003.jpgUYGUN YOLLAR
Tesislerin tekerlekli sandalye kullananlar ve diğer engellilere hitap edebilecek şekilde düzenlenmesi ve “ISO Standart Erişim Kodu (ISO Code for Access)”na ve ülkemizde TSE standartlarına uygun olması gerektiğinin altını çizen BAYAZ,şu bilgileri verdi:: Plaj, engelli insanların erişim ve tesisleri kullanımı ile ilgili ulusal düzenlemelere uymak zorundadır.İskeleden engelli iniş asansörü,denizin içine kadar iniş rampası), plajda engelliler için şezlong ve şemsiye ayrılması, Engelli araçları için otopark, tüm bu engelli olanakları için yönlendirme işaretleri,Plajda tuvaletlere tuvaletlerden plaja kadar rampa ve engelli araç geçişine elverişli yol bulunması,

dr.-bayaz,-004.jpgEngellilerin kullanımına uygun standartlarda plajda veya tesiste plajaj yakın bir noktada tuvalet bulunması bir zorunluluktur. Bu zorunlu kriterin yanı sıra Vakfımız,plajın coğrafi koşulları elverdiği ölçüde (bazı plajlar kayalık yapısı ve yüksek eğim gibi nedenlerle engelli kullanıcılar için uygun değildir) aşağıdaki olanakların da plajlarda sağlanmasını tavsiye etmektedir, Denize giriş olanakları (kumda ve denizde kullanılabilen engelli şezlongu, iskeleden engelli iniş asansörü,denizin içine kadar iniş rampası), plajda engelliler için şezlong ve şemsiye ayrılması''
engelli-plaji.jpg
engelli-plaji-001.jpg
engelli-plaji-002.jpg
engelli-plaji-003.jpg
engelli-plaji-004.jpg


 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA