26 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya6°C

MASUMİYET MÜZESİ'NE DÜNYA İLGİSİ

Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’ne Küba’dan, İsrail’e, İspanya’dan Kore’ye kadar dünyanın dört bir yanından gelen medya kuruluşları yoğun ilgi gösterdi.

Masumiyet Müzesi'ne dünya ilgisi

24 Haziran 2012 Pazar 16:00

İSTANBUL- Orhan Pamuk’un 28 Nisan 2012’de İstanbul Çukurcuma’da açılan Masumiyet Müzesi dünyada büyük ilgiyle karşılandı. Bir romandan esinlenen ilk müze olma özelliğini taşıyan Masumiyet Müzesi’nin açılışından önce İstanbul’da gerçekleştirilen basın toplantısına Küba’dan, İsrail’e, İspanya’dan Kore’ye kadar dünyanın dört bir yanından gelen medya kuruluşları yoğun ilgi gösterdi.
100’den fazla yabancı basın mensubunun katıldığı toplantının ardından Masumiyet Müzesi’nin açılışı dünyanın beş kıtasında yankı buldu. Açılışının üzerinden bir ay geçmesine rağmen Masumiyet Müzesi Avrupa’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Orta Doğu’ya kadar, yayın yapan önemli televizyon, dergi, gazete ve internet sitelerinde yer almaya devam ediyor.

musumiyet-muzesi-1.jpg

Washington Post: “Bir yazarın dünyada eşi benzeri görülmemiş projesi”

ABD’nin en prestijli gazetelerinden The Wall Street Journal “dünyada kendi türündeki tek müze” olarak nitelediği Masumiyet Müzesi’nin açılışını, Orhan Pamuk ile yaptığı röportajla duyurdu. Wall Street Journal’ın haberinde Pamuk’un müzesinin özgünlüğünün altı çizildi. On yıllık emekten sonra Pamuk’un muazzam bir zafere imza attığı ve yazarın belki de en iddialı bu projesiyle bütün edebiyata yeni bir yön verdiği belirtildi. Washington Post gazetesi Masumiyet Müzesi’ni “bir yazarın dünyada eşi benzeri görülmemiş projesi” olarak adlandırırken, ABD’nin diğer önemli gazetelerinden The New York Times Orhan Pamuk’la yaptığı özel röportajı sayfalarına taşıdı. Times, Financial Times, International Herald Tribune gibi diğer önemli yayınlar da Masumiyet Müzesi’ni köşe yazıları ve özel haberlerle okuyucularıyla buluşturdu.

Financial Times müzeyi “Postmodern bir harikalar dolabı” olarak nitelendirdi ve müzenin hem oyuncaklı hem de esaslı ve derin olduğunu kaydetti.
Müze açılışını haber ve Pamuk’la yapılan röportajlarla basta Le Monde, Nouvelle Observateur ve Le Figaro olmak üzere pek çok dergi ve gazete duyurdu. Fransa’nın en önemli gazetelerinden Le Figaro haberini “Orhan Pamuk, Gerçeklik ve Hayal arasında bir Müze” başlığı ile yayınlarken, ülkenin çok izlenen kanallarından France24 televizyonu da Orhan Pamuk’la röportaj yaptı. Arte kanalında ise müzeyi tanıtan detaylı bir röportaj yayımlandı.

İspanya, açılışa ilgi gösteren ülkelerden biriydi. Ülkenin en çok satan gazetelerinden El Mundo ve El Pais müze açılışı ve müze hakkında ayrıntılı haberler yayınladı.
BBC Radyo, Orta Doğu’nun önemli yayınlarından Al Jazeera ve Alman ARD kanalı. açılışı duyuran ilk yayın organları oldu. İngiltere’den The Guardian, Orhan Pamuk’un müzeler hakkında görüşlerini bildiren manifestosunu okuyucuları ile paylaştı. İtalya’dan La Repubblica, Almanya’dan Zeit ve Der Spiegel, Danimarka’dan Politiken, Norveç’ten Dagbladet yazarları müze ile ilgili izlenimlerini okuyucularına aktardı.
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’nin açılışı sadece Avrupa sınırları içerisinde değil, dünyanın 5 kıtasındaki haber ajansları ve gazeteciler tarafından da yakından takip edildi. Küba Devlet Haber Ajansı, Çin Devlet Televizyonu ICCTV, Hindistan’dan The Hindu ve Avustralya International Business Times da haberi yayınlayan denizaşırı haber organları arasında yer aldı. AFP Haber Ajansı’nın dağıttığı haber ise pek çok Latin Amerika ülkesinde dergi, gazete ve televizyonlarda yer aldı.
Masumiyet Müzesi’nin açılış haberleri yayınlayan diğer ülkeler arasında Kanada, İsrail, Makedonya, Slovenya, Yunanistan, Hollanda, Kanada, İsveç, Japonya, Belçika, Suudi Arabistan, Çek Cumhuriyeti, Malezya ve Kore bulunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA