23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

MARDİN KALESİ’NDE RESTORASYON

Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan Mardin Kalesi Valilikçe yapılan ihale ile özel bir şirket tarafından güçlendirilmesine başlandı.

Mardin Kalesi’nde restorasyon

14 Kasım 2014 Cuma 09:30

MARDİN- Turizme kazandırılması için Mardin Kalesi'nde güçlendirme ve restorasyon çalışmaları başladı. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu'na (UNESCO) aday Mardin'de, Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, 1200 metre yükseklikteki kalenin restorasyonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı koordine ediyor. Mardin Valiliği tarafından ihale edilen Mardin Kalesi'nin özel bir şirket tarafından güçlendirilmesine başlandı.

mardin-kalesi11.jpg

Hazineye ait olan ancak askeriyeye tahsis edilen alanda bulunan kaledeki kaya parçalarının zarar vermmemesi için dağcılık deneyimli ekip çalışıyor. bu amaçla şehirdeki yaşam alanlarına düşme riskine karşı yaklaşık bir kilometrelik alanda yapılan güçlendirme çalışmalarında 450 metre çapında çelik bariyer ve halatlar kurularak, kaya ıslahı yapılıyor.
Üniversite gözetiminde yapılan restorasyon çalışması bir yıl devam edecek. Yaklaşık 20 milyon liraya mal olacak restorasyon çalışmalarının ardından Mardin kalesi 50 yıl aradan sonra dünya turizmine açılacak.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA