19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

MANAVGAT ATA SPORU YAĞLI GÜREŞİ TURİZMDE TANITIYOR

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve turizmci Hasan Özden ile çok sayıda turizmci Manavgat’ta yağlı güreşlerin sürdürülmesi ve turizme kazandırılması için destek veriyor

Manavgat ata sporu yağlı güreşi turizmde tanıtıyor

04 Ocak 2024 Perşembe 09:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA -
Manavgat Belediyesi ve ilçedeki turizmcilerin desteği ile ata sporu yağlı pehlivan güreşleri turizmle buluşarak tanıtımda özel bir özellik oldu. Böylece Manavgat yağlı güreşlerin yaşatıldığı özel bir destinasyon olarak turizmde etkin yer edindi.
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile grup otelleri bulunan turizmci Hasan Özden ve çok sayıda turizmci yağlı güreşlerin yapılmasına destek verdi.
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen,'' Son 10 yıl içinde düzenlediğimiz yağlı pehlivan güreşi organizasyonları ile otel sahipleri turizmcilerimizin verdiği destekle ata sporumuz yağlı pehlivan güreşini turizm sayesinde yerelden evrensele bir anlamda dünyaya tanıttık. Tanıtmaya da devam ediyoruz. Kırkpınar'da son 5 yıl içinde en fazla altın madalya, kupa birincilik ve başpehlivan çıkartarak altın kemeri turizm kenti Antalya' ya getiren şehir oldu'' dedi.

ata-sporu-yagli-guresi-.jpgata-sporu-yagli-guresi--001.jpgTURİSTLERE YAĞLI GÜREŞ TANITILIYOR
Yağlı pehlivan güreşlerini Manavgat'ta geleneksel hale getiren Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve Güreş Ağası Manavgatlı turizmci oteller sahibi Hasan Özden, güreş organizasyonlarında ata sporu yağlı pehlivan güreşlerini yerelden ulusala taşımak için gayret gösteriyor. Otele tatil için gelen Alman, İskandinav, Avrupalı ve Rus turistleri önce kendi dillerinde bilgilendirerek güreş gününde otobüslerle otelde güreş alanına taşıyarak tanıtımını yapıyor

ata-sporu-yagli-guresi--002.jpgÇOCUK YAŞTA BAŞLIYORLAR
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen bölgenin güreşle olan ilgisini şöyle anlattı: '' Antalya ve ilçelerinde yeşil bir alan gören her anne ve baba ‘Haydi bakalım bir güreşinde ne kadar güçlü olmuşsunuz görelim’ diyerek çocuklarını güreşle tanışır. Antalya insanı için yağlı güreş ata sporumuzu sürdürme ve gelecek kuşaklara taşıma çok önemlidir. Manavgat Belediyesi olarak güreş takımımız var. Kırkpınar'da başpehlivan olmuş derece yapmış hem minder hem yağlı güreş yapan Serhat Gökmen ve Fatih Atlı isimli başpehlivanlarımız var.

ata-sporu-yagli-guresi--004.jpgÜNLÜ PEHLİVANLAR YETİŞTİ
Antalya'nın yetiştirdiği başpehlivanlar arasında Recep Gürbüz, Cengiz Elbeye, Ali Gürbüz, Mehmet Yeşil Yeşil, Hasan Tuna, Osman Aynur, Nizamettin Akbaş, Orhan Okulu, Fatih Atlı Serhat Gökmen, İsmail Balaban, Mustafa Taş, Cengizhan Şimşek, Recep Çakır, Salih Dorum ve en son Kırkpınar Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek bulunuyor.
Son 100 YIL içinde ise Kırkpınar'da üç yıl üste üste başpehlivan olan ve Altın kemerin ebedi sahibi sadece üç isim bulunuyor. Bunlar Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve 25 yaşında yağlı güreşe başlayan iki defa Altın Kemerin ebedi sahibi olan Karamürselli Ahmet Taşçı’dır.
ata-sporu-yagli-guresi--006.jpg
ALTIN MADALYA KAZANDILAR
Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Pehlivan güreşlerinden daha eski olan ve Türk'ün ilk er meydanı adı ile bilinen Tarihi Elmalı Güreşleri vardır. Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı, Aksu ile 19 ilçesi Korkuteli, Elmalı, Finike, Manavgat, Alanya, Kumluca , Demre, Kemer, Gazipaşa ilçelerinde güreş takımları bulunuyor.”

Antalya'ya tarihi Kırkpınar Güreşinde ilk altın kemeri 1988 yılında Antalya'ya getiren başpehlivan Korkutelili Recep Gürbüz olduğunu belirten Başkan Sözen, ”Recep Gürbüz'den 10 yıl sonra 1998 yılında ikinci defa Altın Kemeri getiren isim ise yine Korkutelili Cengiz Elbeye oldu. Her iki güreşçi de beyin tümörü kanserine yenik düştüler. Kırkpınar'da üç yıl üst üste başpehlivan olarak kaçıran başpehlivanlar ise Korkutelili Ali Gürbüz ile Antalya Karaözlü Mehmet Yeşil oldu” dedi.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA