23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

MAKEDONYA'DA TURİZM YATIRIMI

Makedonya Yatırım Timi'nin "Avrupa'nın Yeni İş Cenneti Makedonya'da Yatırım Yapın" konulu toplantısını Hüsnü Gümüş izledi ve yazdı

Makedonya'da turizm yatırımı

25 Aralık 2007 Salı 13:20

ANKARA- TOBB bünyesinde oluşturulan Turizm Meclisi'nde konaklama kesiminin danışmanı Turizm Bakanlığı eski Tanıtma Genel Müdürü Hüsnü Gümüş,  Ankara’da izlediği ‘Makedonya’da turizm yatırım imkanları’ konulu toplantıyı izledi ve gözlemlerini yazdı.Hüsnü Gümüş’ün yazısı şöyle:

 

Makedonya’da turizm yatırım imkanları


Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski Başkanlığındaki Bakanlardan ve üst düzey bürokratlardan oluşan Makedonya Yatırım Timi'nin "Avrupa'nın Yeni İş Cenneti Makedonya'da Yatırım Yapın" konulu toplantılarından ikincisi 18Aralık 2007 tarihinde Ankara'da TOBB salonlarında yapıldı.

Dünya Bankası ve uluslarası kuruluşların değerlendirmelerine "4 th Best Reformer in the World ve Best European Economic Development Region 2008 " olarak ilan edilen Makedonya'da yabancı yatırımcılara sağlanan imkanlar Arazi Tahsisi, Vergi muafiyetleri (% 0), Altyapı kolaylıkları, Yetişmiş işgücü ve 4 saat içersinde şirket kurulması olarak özetlenebilir. ( www.investmacedonia.com )

Ayrıca yatırımın özelliğine göre talep edilecek diğer teşviklerin de görüşmeler sırasında elde edilmesi imkan dahilindedir.

Büyüme hızının % 4 ve enflasyonun % 1 olduğu ülkede 2006 yılında yapılan yabancı yatırımların toplamı 350, 5 milyon Euro ; bunların içinde turizm amaçlı yatırımların oranı % 3 tür.

2006 yılı verilerine göre Makedonya'da 67.186 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Ziyaretçi sayısı 499.473 (Türkiyeden 7800 kişi) olup yapılan geceleme 1.917.395 tir.

Toplantı sonrasında 25,7 km.2 kare yüzölçümü ve 2,1 milyon nüfusu bulunan AB ve NATO'ya katılmaya aday Makedonya'da Türk yatırımcıların özel bir kategoride değerlendirileceği yönünde bir inancın ve güvenin bulunduğu gibi bir sonuca da ulaşılmış oldu.   

Makedonya Ekonomi Bakanı Vera Rafajlovska'nın yaptığı açıklamalara göre ülke Türkiye'deki ve Avrupa'daki Türk turizm yatırımcıları ve işletmecileri için değerlendirilmeye hazır önemli bir potansiyele sahip. ( www.exploringmacedonia.com) Bu potansiyel kayak merkezleri, göller ve kırsal kesimde yapılabilecek doğrudan yatırımlar yanında, turizmin ihtiyacı olabilecek diğer destek ürünler ve eğitim tesislerine kadar geniş bir potansiyele sahip. Ayrıca kültür turizmi alanında da zengin imkanlar kış ve yaz turizmi için yatırım ve işletmecilerin taleplerine açık bulunuyor.

Toplantıda gündeme getirdiğimiz "kendi çözümlerini oluşturmuş ve kalıcı başarıları için tedbirler üreteme yeteneği kazanmış olan Türk turizmcilerinin bilgi ve deneyimlerini   dünyadaki tüm ülkelere aktarabilecek bir seviyede olmaları nedeniyle somut projelere ilgi duyabilecekleri" yönündeki görüşümüz Bakan Rafajlovska ve Invest Makedonya Başkanı Viktor Mizo tarafından da ilgi ile karşılandı.

Bu kapsamda hava alanlarında turist uçaklarından herhangi bir vergi ve ücretin alınmadığı ve bir turizm master planı da bulunan   Makedonya'da turizmciler için hazır olan doğrudan turizm yatırım imkanları konusunda edindiğimiz bilgilere göre : ( www.economy.gov.mk adresinden Maceronia Investing in the Tourism Sector adlı dokümana ulaşılabilir.)

 

KIŞ TURİZMİ MERKEZLERİ

Yeni yatırımlara da (72 milyon dolar)  da açık olan

Mavrovo (1255-1800m. 6000 kişi/saat kapasiteli)  ; Popova Shapka (1600-2600m);

Kozufdağı,  Strezovo- Babadağı

 

GÖLLER .

Ohrid (UNESCO Dünya Kültür Mirası; eko turizm; dini turizm); Prespa (milliparklar; kırsal turizm eko turizm ve 2000 kişilik SPA merkezi) ve Doyran (flora ve fauna zenginliği) 

 

ŞİFALI SULAR

1100 şifalı su kaynağı ve 60 termal merkezden oluşan potansiyelin değerlendirilebileceği

Jeo-Termal ve SPA Merkezleri  Katlonovo; Kosel ; Ohrid; Kocani; Gergalija

 

ETNOPARK ALANLARI

Cucer ; Sandevo- Skopsk; Crno; Gora

 

ELİT TURİZM BÖLGELERİ

Ohrid ; Petrovec; Zelenikova

 

KIRSAL TURİZM MERKEZLERİ

Vodno ; Mariovo; Berovo; Tikve Şarapyolu

 

GOLF TURİZMİ

Petrovec ; Zelenikovo

 

DİN VE KÜLTÜR ve EĞLENCE TURİZMİ

İkonoları ile tanınan 1000 kilise ve  4200 arkeolojik alan (Heraclea ve Stobi gibi)

Kokino gözlemevi

Suparkları ve temalı parklar ve

 

TURİZM EĞİTİMİ YATIRIMLARI

Alanlarında  yapılacak yatırımlar için mevcut ve kapsamlı tüm teşvik tedbirlerinden ve görüşmeler sırasında talep edilecek kolaylıklardan yararlanma imkanı bulunmaktadır.

Sayın Başbakanın Türkiye'nin kendilerini Anayasal adlarıyla tanıyan ilk ülke olması nedeniyle Türkiye'ye duydukları yakınlığı ifade etmeleri ve Devlet Bakanı Adnan KAHİL'in Türkçe yaptığı konuşmalar Türkiye'ye 650 km. mesafede bulunan Makedonya'da Türk yatırımcıların ve özellikle turizm yatırımcılarının ayrıca bir ilgi göreceği anlaşılmaktadır. 

SON DAKİKA