23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

MAHMUT ARİFİ PAŞA KONAĞI RESTORE

Mahmut Arifi Paşa Konağı'nın restore edilerek Etnografik Maraş Kültür Evi ve Müzesi olarak hizmete açılması için Valilik ile Belediye protokol imzalandı.

Mahmut Arifi Paşa Konağı restore

15 Aralık 2007 Cumartesi 16:00

KAHRAMANMARAŞ- Kahramanmaraş'taki tescilli tarihi yapılar arasında bulunan Mahmut Arifi Paşa Konağı'nın restore edilerek Etnografik Maraş Kültür Evi ve Müzesi olarak hizmete açılması için Valilik ile Belediye arasında protokol imzalandı. Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır, tarihi eserlerin korunmasının kültür ve turizm açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Vali Niyazi Tanılır, restorasyonuna İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin de katkıda bulunacağı Mahmut Arifi Paşa Konağı'nın Kahramanmaraş'taki tescilli 601 tarihi eserden yalnızca biri olduğunu belirtti. İldeki tarihi eserlerin korunması ve turizme kazandırılmasında devlet yanında varlıklı vatandaşlara, sivil toplum kuruluşlarına ve mahalli idarelere de önemli görev düştüğünü kaydeden Tanılır, şöyle konuştu:

 

''Kahramanmaraş'ta tescilli ve tescilsiz çok sayıda tarihi eser var. Tescilli 601 tarihi eser mevcut. Vakıfların mülkiyetinde olmayan eserler bakımsız ve harap durumda. Bu eserler bizim milli kültürümüzün parçaları. Valilik olarak bu eserleri kazanmaya büyük önem veriyoruz. Tarihi eserlerimizi korumamız kültürümüz ve turizmimiz için büyük önem taşıyor. Tarihi eserlerimizi korumak için önümüze bir hedef koyduk. Mahmut Arifi Paşa Konağı'ndan başlayarak eserlerimize sahip çıkacağız. Bu protokolle bu çalışmayı başlatıyoruz. Bu çalışmayı devam ettirmek elbette başlamaktan çok daha önemli. Bu konuya meslek odalarımız ve işadamlarımız da el atmalı.''

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da konuşmasında, Mahmut Arifi Paşa Konağı'nın restorasyonunu en kısa sürede tamamlama çabası içinde olacaklarına dikkati çekti. Mustafa Poyraz, kentteki tarihi eserleri ekonomik olanakları ölçüsünde sahiplenmeye çalıştıklarını, Mahmut Arifi Paşa Konağı'nın restorasyonunun bu alanda yürüttükleri çalışmaların son örneği olduğunu bildirdi.

SON DAKİKA