22 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

LONDRA ANADOLU YOLLARINDA

Londra The Pavilion Gallery’deki Türkiye’de yaşayan ünlü İngiliz Heykeltıraş David Cregeen ile Türk fotoğrafçı Timurtaş Onan’ın eserleri görücüye çıktı

Londra Anadolu yollarında

11 Aralık 2007 Salı 14:00

Emre Altıntaş-Türkiye Turizm


LONDRA- Londra'da dünyaca ünlü The Royal Geographical Society bünyesindeki The  Pavilion Gallery, Türkiye’de yaşayan ünlü İngiliz Heykeltıraş David Cregeen ile dünyaca tanınan Türk fotoğrafçı Timurtaş Onan’ın eserlerine “ev sahipliği” yapıyor.

Eşsiz sergide sanatseverler, İngiliz Heykeltıraş David Cregeen’in 17 parça bronz heykeli ile ünlü fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan’ın Anadolu’dan “sonsuzluk duygusu” veren fotoğraflarına gıpta ile bakıyorlar. 17 Aralık 2007 tarihine dek devam edecek olan sergi, T.C. Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi Sefire Bernev Alpogan tarafından da ziyaret edildi.

 

Anadolu’ya yolculuk

Alpogan’lar sanatçıların eserlerini, “17. yüzyılda Rönesans üstadlarının kilise altarlarını süsleyen dini resimleri gibi detaylı ve kusursuz” olarak değerlendirdi. Sanatçıların, “Anadolu’nun kalbine yapılan seyahatlerin izlerinin yer aldığı ve Hümanist gelenekten ilham alınarak vücut bulduğu” eserleri, görücülerin belleğinden uzun zaman silinmeyen bir iz bırakacağa benziyor. Renk ve ışıkla dolu fotografik incelemelerin bronzla yan yana sıralandığı sergi de, hareket halinde bir figür veya çoban bir kadın, tabiat ananın eski zamandan gelen bir sembolü gibi dimdik ayakta durmaktadır.
Ayrıca bir çocuğun, bir köy kadının veya bir kraliçenin portreleri; kimi fotoğraf kimi bronz heykel olarak sanatsevenlerin gözlerine ve ruhlarına hitap edebiliyor.

 

Sabit gerçeklikten kopuş

Aralarında Kraliçe 2. Elizabeth,  Papa John-Paul II, İngiltere Eski Başbakanı Margaret Thatcher ve Sabancı Ailesi’nin yer aldığı birçok ünlü simanın büstünü yapmış olan David Cregeen ile sayısız ulusal ve uluslararası ödül sahibi sanatçı Timurtaş Onan, gün boyu ilgi odağı oldular. Serginin dünkü bölümünde, geliri İstanbul’daki Umut Cocukları Vakfı’na bağışlanması kararlaştırılan “Heykel ve Fotoğrafta Zamansız An” konulu bir de konferans gerçekleştirildi. Slayt gösterileriyle renklenen konferans izleyicilerini, “Sabit gerçeklikten koparıp başka bir gerçeklik ve zamanın paradoksluğunda sonsuzluğun hareket halindeki görselliğine” taşıdı.

 


Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi Sefire Bernev Alpogan, İngiliz heykeltıraş David Cregeen (sağda), ve  Türk fotoğrafçı Timurtaş Onan (solda) ile sanat üzerine fakir alış-verişinde bulundu.



Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi, sanat eserlerini “17. yüzyılda Rönesans üstadlarının kilise altarlarını süsleyen dini resimleri gibi detaylı ve kusursuz” olarak değerlendirdi.



Timurtaş Onan, Antalya’nın Konak ve Kemer dağ köylerinin de aralarında bulunduğu Batı Toros dağlarının yüksek yaylalarında yaşayan yörükleri, özgürlük ve sonsuzluk veren fotoğraflarıyla buluşturdu.

SON DAKİKA