25 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara0°C
  • Antalya12°C

KURTULMUŞ SUDAN’DA KÜLTÜR BAKANLARI TOPLANTISINDA

Kültür ve Turizm Bakan Kurtulmuş Sudan’da "TBMM'de kabul edilen ISESCO tüzüğü ile Türkiye ISESCO'ya tam üye oluyor." dedi.

Kurtulmuş Sudan’da Kültür Bakanları toplantısında

23 Kasım 2017 Perşembe 10:00

HARTUM- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde faaliyet gösteren İslam İşbirliği Teşkilatı İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu'na (ISESCO) tam üyelik sürecinde sona geldiğini belirterek, "TBMM'de kabul edilen ISESCO tüzüğü ile Türkiye ISESCO'ya tam üye oluyor." dedi.

kurtulmus-hartum.jpgKurtulmuş, Sudan’ın başkenti Hartum'da düzenlenen İİT 10. Kültür Bakanları Konferansı’na katıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İslam dünyası için kültürel strateji taslağı çalışmalarının sürdürüldüğü konferansta Türkiye adına bir konuşma yapan Bakan Kurtulmuş, Türkiye'nin ISESCO'ya üye olma yolunda önemli adımlar attığını vurgulayarak, bölgenin ortak iradesini ve otantik dokusunu yansıtan bu iş birliği platformunun parçası olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

ISESCO'nun İİT zeminini güçlendiren yapı taşlarından biri olduğunu ifade eden Bakan Kurtulmuş, "Çok geçmeden, ISESCO'ya üye olan Türkiye, İslam dünyasındaki bilim ve eğitimin önemini vurgulamak ve İslam kültürünü ön plana çıkarmak için tüm diğer üyelerle çeşitli alanlarda iş birliği yapmaktan mutluluk duyacaktır." dedi.

Türkiye olarak, kültürel mirasın korunması, insan ticaretinin önlenmesi, somut olmayan kültürel mirasın kayıt altına alınması, İslam belgeleri ve eserlerin arşivlerinin yanı sıra fikri mülkiyet alanlarında sağlam bilgi ve tecrübeye sahip olduklarını anlatan Bakan Kurtulmuş, Türkiye’nin gelecekteki herhangi bir proje ve çalışma gruplarında da bilgi alışverişi yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

İslam kültürünün kalbinde yatan çeşitliliğin birlikte yüceltilmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"İslam'ın ruhuna yönelik yürütülen manipülasyon ve aşındırma çabalarına karşı görevimiz İslam’ın hiç bitmez zenginliğini vurgulamak ve İslam kültürünün tam kalbinde yer alan çeşitliliği öne çıkarmaktır.

İslam'ı şiddet ve terör dini olarak adlandırmaya çalışan, artan İslamofobik eylemlere rastlarken, bu dinin ne kadar güzel olduğunu ve İslam dünyasının kazanımlarını vurgulamamız gerekiyor. Bu nedenle, hala İslam'ın tarihsel mirasının çoğunu yürüten şehirler de dahil olmak üzere, toplumlarımızın kültürel ve diğer zenginliklerini keşfetmek yoluyla İslam'ı daha iyi anlamamız gerekir."

Büyük tarihçi ve filozof İbn Haldun'un 'coğrafya kaderdir' sözlerine atıfta bulanan Kurtulmuş, "Coğrafya, insanlığı ve onunla ilgili olan her şeyi karakterize eder. Kendi coğrafyasını bilen birinin dünyanın bütününü anlamaya başlaması gerekir. Bu noktada, şehirler son derece önem kazanmaktadır. Bugün, şehirler ülkeler hakkındaki algıları şekillendirmede etkili bir rol oynamaktadır. Londra'dan Tokyo'ya, İstanbul'dan Hartum'a tüm dünyada şehirler kendi ülkelerinin medeniyetlerini temsil etmektedirler." dedi.

Kudüs şehrinin İslami kimliği ve kültürel mirasına da değinen Kurtulmuş, "Bu çerçevede İİT üyesi ülkeler için Kudüs şehrinin İslami kimliği ve kültürel mirasının korunması en önemli önceliklerden biri olmalıdır. Kültürel ve tarihsel olarak zengin şehirlerimiz aynı zamanda medeniyetimize açılan kapılar için de birer araçtır." diye konuştu.

Bakan Kurtulmuş, konferans vesilesiyle mevkidaşlarıyla da ikili görüşmelerde bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Ürdün Kültür Bakanı Nabih Shequem ile bir araya gelen Bakan Kurtulmuş'un görüşmesinde, kültür ve turizm alanındaki iş birliğini geliştirmek üzere bakanlıklar nezdinde bir çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı.

Kurtulmuş'un, Tunus Kültürel İşler Bakanı Muhammed Zine El-Abidine ile yaptığı görüşmede ise karşılıklı olarak, Tunus ve Türkiye'de kültür merkezleri açılması kararı alındı.

Irak Kültür, Turizm ve Antik Eserler Bakanı Fryad Rwandai ile de bir araya gelen Kurtulmuş, Türkiye'nin müzecilik faaliyetleri ve yurt dışına kaçırılan eserlerin iadeleriyle ilgili tecrübelerini paylaştı.

Kurtulmuş - Filistin Kültür Bakanı Ehab Besieso görüşmesinde ise Filistin ile iş birliklerinin daha da derinleştirilmesi teyit edildi.

ISESCO Genel Direktörü Abdülaziz Bin Osman Tuveycri ile de görüşen Kurtulmuş, Türkiye'nin ISESCO'ya üyeliği ve bu önemli kuruma katkıları konusunda istişarelerde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA