23 Aralık 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara7°C
  • Antalya15°C

KRUVAZİYER TURİZMİ İÇİN İZMİR’DE HAREKET BAŞLIYOR

İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği’nin girişimleri sonucu izmir İl Turizm Komitesi bünyesinde Kruvaziyer Turizmi Alt Komisyonu kuruluyor.

Kruvaziyer turizmi için İzmir’de hareket başlıyor

26 Ocak 2022 Çarşamba 09:00

İZMİR- İzmir’in deniz turizminde hakettiği yeri alması için çalışmalar sürdüren İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği - İZKUDET Başkanı Korhan Bilgin ve Başkan Yardımcısı Şenol Süs'ün girişimleri sonucu izmir İl Turizm Komitesi bünyesinde Kruvaziyer Turizmi Alt Komisyonu kuruluyor.

kruvaziyer-turizmi.png

KRUVAZİYER TURİZMİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLIYOR

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret eden İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği yöneticileri projelerini anlattı. Toplantıya katılan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın desteğiyle İzmir’in deniz turizminde istenilen düzeye ulaşmasında işbirliği içinde çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

İZMİR ALSANCAK LİMANI ALTIN DEĞERİNDE

Bilindiği gibi İzmir, geçtiğimiz sezonlarda Alsancak Limanı’nda dünyanın önemli kruvaziyer şirketlerinin gemilerini ağırlıyordu. İzmir turizmi için kruvaziyer turizminin altın değerinde olduğunu belirten İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği Başkanı Korhan Bilgin şunları anlattı: “İzmir’in hakettiği yere gelmesi için tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarını harekete çağırıyoruz.

KRUVAZİYER TURİZMİ İZMİR VE KOMŞU İLLERİ BESLİYOR

Bizim çalışmamız sadece kendimiz için değil, Ege’de Türkiye’nin tarih boyunca en önemli deniz kapısı olan İzmir’in kruvaziyer turizminde dünyanın gözbebeği olması içindir. İzmir’de seyahat acenteleri, oteller ve bir çok işyeri kruvaziyer turizminden gelir sağlıyorlar. Ayrıca İzmir ülke ekonomisine en büyük katkıyı verecek kruvaziyer turizmi için çok önemli bir limandır. İzmir’e gelecek kruvaziyer gemileri çevrede bulunan komşu iller ve tarihi yerlere ulaşım için önemli bir noktadadır. İzmir Alsancak Limanı’nın yeniden eski parlak günlere dönebilmesi için profesyonal bir yönetime ihtiyacı oldğjnu biliyoruz. İzmir Valisinin desteğiyle Alsancak’ı yeniden kruvaziyer turizminin yıldızı haline getirmek istiyoruz.”

İZKUDET BAŞKANI KORHAN BİLGİN: KOMİSYONUN KURULMASI ŞARTTI

İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği- İZKUDET Başkanı Korhan Bilgin. İzmir Valisi’ne sundukları raporda “Eğer daha önceleri mevcut bir kruvaziyer komisyonu olsaydı ve çalışmalar daha önceden yapılmış olsaydı, 2022 için İzmir limanına gelecek gemi sayıları 2014-2017 arasında olduğu gibi 250-300 rakamlarına ulaşması kaçınılmazdı. Zaten valimize sunulan raporda da, bu sektörde bulunan profesyonellerin ortak çalışmaları ile bu eksikliklerimizin giderilmesi amacı ile bu komisyonun kurulması gerekliliğiydi” dedi.

İZMİR İL TURİZM KOMİSYONU'NDA ALT KOMİSYON KURULUYOR

İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği- İZKUDET Başkanı Korhan Bilgin. İzmir Valisi ile ilgili yaptıkları toplantı hakkında şu açıklamayı yaptı:

İZKUDET İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği olarak, AK Parti İzmir Milletvekilimiz Sayın Mahmut Atilla Kaya’nın organizasyonu ile, İzmir Valisi Sayın Yavuz Selim Koşger’i ziyaretimiz neticesinde, valimizin talimatları ile İzmir İl Turizm Komisyonu bünyesinde çalışacak Kruvaziyer Turizm alt komisyonunun kurulmasına 24-01-2022 tarihi itibari ile karar verilmiştir.

Kruvaziyer Alt Komisyonuna, İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk başkanlık edecektir. Komisyonun çalışma şekli, bünyesinde yer alması öngörülen birimler gibi konular, ileri ki günlerde, başkanımız tarafından bir basın açıklaması ile sektöre duyurulacaktır. Komisyonumuzun kurulma amacı; öncelikle İzmir’e kruvaziyer gemilerin gelmesidir. Bu amaca hizmet edecek tüm diğer alt hedefler, bu bağlamda komisyonun ilgi alanı içerisinde olacaktır. Gerek İzmir’in Kruvaziyer turizm sektöründe tanıtılması, gerek kruvaziyer gemi firmalarının vazgeçemeyecekleri bir destinasyon olarak kabul etmeleri, gerekse İzmirde ki destinasyon çeşitlendirmeleri konusunda ki çalışmalar, bu hedefe yönelik, komisyon çalışmalarında yer alacaktır. Ama asıl önemli olan çalışma; yaklaşan sektör fuarlarına hazırlanarak iştirak etmek, bu fuarlar da kruvaziyer gemi firmaları ile görüşmeler ve sunumlar olacaktır.

Türkiyede ki sektör liderlikleri tartışılmayacak, Kuşadası ve İstanbul limanlarına gelecek gemi sayılarının açıklanmasından sonra (Ege Port’a 650, Galata Port a 450), 2022 senesi için İzmir limanına gelecek kruvaziyer gemi sayısının 31 olarak açıklanması üzücüdür. Bu da İzmir de 2017 senesi itibariyle kruvaziyer ve deniz turizm sektörünün hamisinin olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Eğer daha önceleri mevcut bir kruvaziyer komisyonu olsaydı ve çalışmalar daha önceden yapılmış olsaydı, 2022 için İzmir limanına gelecek gemi sayıları 2014-2017 arasında olduğu gibi 250-300 rakamlarına ulaşması kaçınılmazdı. Zaten sayın valimize sunulan raporda da, bu sektörde bulunan profesyonellerin ortak çalışmaları ile bu eksikliklerimizin giderilmesi amacı ile bu komisyonun kurulması gerekliliğiydi.

Hızlı ve olması gerektiği gibi bir çalışma ile ileri günlerde inşallah İzmir’in kruvaziyer ve deniz turizm alanında hakettiği yerlere gelişini hep birlikte izleyeceğiz. İzmir'imiz için hayırlı olması dileklerimle.

İZKUDET’İN İZMİR KRUVAZİYER VE DENİZ TURİZM RAPORU ŞÖYLE:

İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği’nin 2020”de; ‘’Kruvaziyer ve deniz turizmi başta olmak üzere, İzmir ve Kruvaziyer limanında, turizm alanında, çalışmalar yapmak, bu çalışmaları, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, ilgili kurum ve kuruluşlar, tüm turizm paydaşları, STK lar, basın kanalıyla, halkımız ile paylaşmak suretiyle, sektörün bilgi sahibi ve organize olmasına katkıda bulunmak, sektörde ki gelişmeleri duyurmak, tanıtmak ve sektöre ilgi çekmek’’ amacı ile kurulduğu bildirildi. Kuruluştan sonra ise İzmir için “Kruvaziyer ve Deniz Turizm Raporu” hazrladı.

Görüşmede İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği - İZKUDET Başkanı Korhan Bilgin tarafından  İzmir Valisi’ne sunulan rapor şöyle:

Kuruluş amacımıza uygun olarak hazırlanan bu raporda, kişi, kurum ve kuruluşlar hedef alınmadan, bir sivil toplum örgütü anlayışı ve siyaset üstü bir yaklaşım ile, yanlızca sektörün beklentileri ve menfeatleri göz önüne alınmak suretiyle, İzmir Turizminin ve İzmir Alsancak kruvaziyer limanının aktif ve doğru kullanılması için, tüm İzmir turizm paydaşlarının neler yapması gerektiği, hangi adımların, nasıl atılması gerektiğini vurgulanmaya çalışılmıştır. Bunu yaparken sektörde yaşanan gelişmeler incelenmiş, bu konuda dernek olarak görüş ve yorumlarımız sunulmuştur.

2019 dan beri, ilimizde ki kruvaziyer turizmini canlandırma konusunda, yapılan bir çok girişim, maalesef yeterli ilgiyi ve etkiyi sağlayamamıştır. Halbuki pandemiden dolayı, global turizmin ve dolayısıyla kruvaziyer turizmin, resetlendiği bu fırsat yıllarında, yapılması gereken çok önemli çalışmaların olması gerekliliği kaçınılmazdır. Hala sektörde ki değişikleri ve beklentileri çok iyi analiz edip, çalışmalar yapılarak, kruvaziyer turizm konusun da İzmir’i, pandemi sürecinde, bu değişikliklere hazırlamak ve tanıtmak mümkün olabilir. Yeter ki, kamu ve yerel yönetimlerimizce, sektör hakkında ki kararların, ivedilikle ve kararlılıkla alınması sağlansın.

KRUVAZİYER TURİZMİNE HERKESİN İHTİYACI VAR

Bu rapor; İzmir halkının menfaatleri ve sektör paydaşlarının, yerel yönetimlerden beklentilerini göz önüne alarak hazırlanmıştır.

Sektör paydaşları olan; turizmciler, acentalar, rehberler, turizm taşımacıları, taksiler, esnaf, cefe ve restaurant işletmeleri, tedarikçiler... v.b gibi yüzbinlerle ifade edilebilecek, İzmir halkının büyük çoğunluğu, kruvaziyer gemi ile ilimize gelecek turistin harcayacağı, 2014 de İzmir Ticaret Odasınca yapılan istatistiki çalışmalarca belirlenmiş ve açıklanmış; kişi başı ortalama 115 dolar olarak kayıtlara geçmiş olan, bu döviz harcamalarına, sektörün çok ama çok ihtiyacı vardır. Halkımızın yararlanması için, yeni iş alanları ve istihdam yaratma konusunda çalışmalar yapan yerel yönetimlerimizin dikkatlerini odayacakları ilk sektör turizmdir ve bir liman şehri olma özelliğiyle, ön plana çıkan, yatırım yapılması açısından ilk düşünülecek sektör ve pazar kruvaziyer ve deniz turizmidir.

Belirtildiği gibi; 2019 dan beri bu konuya dikkat çekme gayretleri sonuçsuz kalmıştır. Sadece İzmir’e gelecek kruvaziyer gemiler konusunda değil, tüm İzmir’in turizm konusunda tanıtma ve marka olma ihtiyacı kaçınılmazdır. Daha önce ki yönetimlerin ne yapıp yapmadığı konusunda tartışmanın yersiz olacağını bilerek, bugün itibari ile, ne yapılması gerekliliği üzerinde ivedilikle çalışmalar başlatılmalı, neticelendirilmeli ve çalışmaların sonuçları derhal hayata geçirilmelidir, çünkü turizm sektörü her gün yeni katılan pazarlarla büyümekte ve rekabet artmaktadır. Raporumuzun geri kalan kısımlarında, dernek olarak fikirlerimiz, önerilerimiz ve tavsiyelerimiz olacaktır. Bu konuların dikkate alınması ve uygulanması İzmir turizminin geleceği açısından bizlerce önemlidir.

Derneğimizin sektör hakkında ki görüş ve önerilerini bildirmeden önce, İzmir turizminin planlanması ve karar alma mekanizması hakkında ki görüşlerimizi sunmak isteriz;

2019 yılında, İZTO ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Mahmut Özgener’in ev sahipliğinde, Tursab Ege BTK ve bizlerin isteği doğrultusunda düzenlenen, ‘’1.inci ve 2.inci ’Kruvaziyer Platformları’’, kruvaziyer turizmi için umutları yeşertmiş, platforma katılım üst düzeyde gerçekleşmiş, kruvaziyer ve deniz turizm sektörünün canlandırılması, tekrar eski günlerde ki ivmenin yakalanabilinmesi için, İzmirde ki tüm kamu ve yerel yönetimler başta olmak üzere, odalar, birlikler, STK lar ve bu konuda ki uzman kişiler konuşmalar yapmış, kendi birimleri adına ve genel üzerinden görüşlerini bildirmişlerdir. Platformlarda, neler yapılması gerektiği, nasıl yapılması gerektiği, eksiklikler, yanlışlıklar konuşulmuş, bu konuşmalar, kayıtlara geçirilmiştir. Platformların devam etmesi ümit ve isteğinde olan biz sektör paydaşlarının beklentilerinin aksine, platformlardan hiç bir sonuç alınmadan bu toplantılar nihayete erdirilmiştir.

ISRARIMIZ İZMİR İÇİN OLDU

Sektörün ihtiyaçları ve güçlükleri herkes tarafından bilinmesine ve kabul edilmesine rağmen, tarafımızca bunların üzerinde çalışılması için önerilen ‘’çalışma komisyonları’’ hem İzmir Büyük Şehir Belediye yetkilileri hem de İzmir Ticaret Odası yetkilileri tarafından red edilmiştir. Sebep olarak; bu çalışmaların kendi içlerinde ki birimler tarafından yapılacağı ve biz sektör paydaşlarına en kısa zamanda, çalışmaların sonuçlarını açıklanacağı belirtilmişdir. Lakin platformların düzenlenmesinin üzerinden üç sene geçmesine rağmen hala bu bildirimler ve açıklamalar gerçekleşmemiştir. Çalışmaların olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığımız için, her iki kuruma da dernek olarak toplantı isteğimiz iletilmiş ama cevap alınamamıştır. Toplantı istek kayıtları tarihleri ile elimizde mevcuttur. Raporumuzun başında da belirttiğimiz üzere; amacımız bellidir, israrımız İzmir içindir. İsteklerimiz bellidir ve raporumuzun ilerleyen bölümlerinde yer almıştır.

Öncelikle İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından kurulmuş bir turizm komisyonunun varlığından haberdarız, lakin bu komisyonun çalışmaları hakkında bilgi sahibi değiliz, çünkü bu komisyonun ve belediye bünyesinde ki Turizm Müdürlüğünün çalışmaları hakkında, kamu oyuna paylaşımlar yapılmamaktadır. Kruvaziyer platformlarına davet görmüş bireyler olarak, bu yerel yönetimlerin derneğimizin mevcudiyetinden haberdar olduklarını bilmemize rağmen, derneğimiz STK olarak muhattap kabul edilmemektedir. Bunun ivedilikle giderilmesini öncelikle ilgili kurum ve kuruluşlardan talep etmekteyiz.

BELEDİYEDE KRUVAZİYER TEMSİLCİSİ YOK

Her ne kadar İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından bir turizm komisyonu kurulmuş olsa da, kruvaziyer ve deniz turizm konusunda şehrimizin geleceği ile ilgili sorunların paylaşıldığı, kararların alındığı bir komisyonda, sektörümüzü temsil eden temsilcilerin bulunmadığı kanaatindeyiz. Ticaret Odası eski yönetimin de, bir fiil kruvaziyer ve deniz turizmi konusunda uzmanlaşmış, şu an da danışman olarak tekrar İZTO da görev yapan  Mine Güneş’in bu toplantılarda yer alıp almadığı konusunda, tarafımızca bilgi sahibi olunulmamaktadır ama İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk maalesef kendi odasını temsilen bu toplantılarda fikir ve görüşlerine başvurulunmadığı bilinilmektedir. Yıllarca bu sektörde bir çok deneyimi olan bu insanlardan yararlanılmaması çok büyük bir eksikliktir ve bu eksikliğin giderilmesinin, kruvaziyer ve deniz turizminin geleceği ve menfaatleri açısından, gerekliliği düşünülmektedir.

Bu komisyon toplantılarının, İzmir Büyük Şehir Belediyesi çatısı altında olduğu bilinmekte ve bu komisyonun kuruluşuna ve çalışmalarına da saygı duyulmaktadır, lakin üç senedir İBŞB Başkanlığından şehrimizi alakadar eden konularda sonuç beklenmekte ve beklenen çalışmalar ve sonuçlar maalesef hala kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Aynı zaman da İzmir Ticaret Odamızın da bünyesinde bir turizm komisyonu olduğu bilinmekteyse de, İZTO nunda, gerek İzmir in tanıtımı konusunda, gerekse İzmir turizminin geliştirilmesi konularında, bünyesinde mevcut turizm komisyonunun nasıl bir çalışma yaptığı hala bilinilmemektedir. Aynı İBŞB gibi; bir çalışmaları varsa bile bunu kamuoyu ile paylaşmadıkları gözlemlenmektedir. Yine Valilik bünyesinde bulunan İzmir Turizm İl Müdürlüğünün de, İzmir Valimizin yetkilendirmesi ile kendi bünyesinde kurduğu ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ki, Türkiye Tanıtım Ajansı (TGA) tarafından fonlanan ve konusu İzmir Turizm olan bu komisyonun da çalışmalarının neler olduğu konusunda fikir sahibi değiliz.

KRUVAZİYER TURİZMİNE LİDERLİK EDECEK SİSTEM KURULMALI

Toplum Kuruluşları olarak bu ketum ve konservatif yapılardaki komisyonların çalışmaları hakkında bilgilendirilmek, bilgilendirilmemiz durumunda ise, bu çalışmalar hakkında ki görüşlerimizi bildirmek, fikir beyan etmek ve yapıcı eleştirilerimizi paylaşmak isteriz. Tekrar hatırlatmakta yarar görülmektedir ki; bu istek, tüzüğümüz doğrultusunda en doğal ve tabii hakkımız olarak kabul edilmelidir. Ama asıl önemli olan konu ise, İzmir şehrinin, İzmir halkının, bu kurum ve kuruluşların, yerel yönetim ve odaların oluşturdukları komisyonların atıl ve yavaş kalmaları nedeniyle, hak ettikleri konumlara bir türlü gelememelerine neden olmasıdır.

Bu komisyonların işleyişlerinin takip edilmesi ve daha etkin bir şekilde çalışmalarının sağlanması için bir üst komisyon kurulması elzemdir çünkü mevcut komisyon çalışmalarının yetersizliği ve etkisizliği, biz STK temsilcilerini karamsarlığa ve umutsuzluğa itmektedir. İşte bu durumda raporumuzun amacını teşkil edecek olan, bir üst komisyonun oluşturularak, bahsettiğimiz tüm diğer alt komisyonların çalışmalarına liderlik edecek bir yapı oluşturulması yani şu an mevcut olan İzmir İl Turizm Konseyinin, turizm konusunda ki çalışmaların koordinasyonu ve organizasyonu açısında liderliği önemlidir ve bu raporda talep edilmektedir.

İZMİR TURİZM KONSEYİ'NDE YER ALMAK ÖNEMLİ

Bu konseyin kendi cümleleri ile tanımı şu şekildedir;

‘’Esasen, İzmir ilinin tanıtımı amacıyla kurulan ‘İzmir İl Turizm Konseyi’ , Türkiyenin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara, ulusal yasalara ve 02-03-2007 tarih, 26450 sayılı resmi gazetede yayınlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Stratejisi -2023 e dayanmaktadadır. İzmir valisi konseyin doğal başkanı olup, İzmir de faaliyet gösteren turizm sektörü ile doğrudan ve dolaylı olalarak bağlantılı kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, Üniversiteler, Sivil Toplum Örgütleri ve ilgili özel sektör temsilcileri konseyin doğal üyeleridir. İl turizm konseyi icra kurulu, alt çalışma komiteleri ve sekreteryadan oluşur. İzmir ilinin gelişiminde sürdürülebilinir turizm yaklaşımı ile, turizmin öncü bir sektör konumuna ulaştırılması, uluslararası turizm pazarında önemli bir destinasyon olarak ön sıralarda yer alması ve marka kent haline getirilmesini sağlamak için, ‘ İzmir Turizm Konseyi’ oluşturulması amaçlanmıştır’’.

Ayrıca bu amaç kapsamında;

İzmir’in mevcut kültür ve turizm potansiyelini kullanmaya yönelik çalışmalar yapmak.

İzmir için turizm ve eylem stratejisi hazırlamak.

İzmir de turizm alt yapısını geliştirmeye yönelik, planlama çalışmalarını koordine etmek,

Örgütlenme,

Kent kimliğinin benimsetilmesine yönelik faaliyetleri organize etmek; İzmir’in uluslararası, ulusal ve bölgesel ölçekte bir marka olması amacıyla çalışmalar yürütmek ve organizasyonlar geliştirmek,

Ulusal ve uluslararası alanda turizm profesyonellerine ve kitlelere yönelik tanıtım faaliyetleri organize etmek,

İzmir’de turizm sektöründe işgücü niteliği ve yeteneklerini geliştirmek üzere eğitimler organize edilmesini desteklemek,

İzmir’de turizm sektörü ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile, STK lar arasında etkin bir iletişim, işbirliği ve koordinasyon sağlamak,

İzmir’de turizmin geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir kılınmasına yönelik ürün geliştirme faaliyetlerini organize etme amacıyla, ortak stratejiler geliştirmek ve eylem planları hazırlanmasını sağlamak,

İzmir’de turizmin geliştirilerek, yerel, ekonomik kalkınmada öncü bir sektör olmasına destek vermek,

Turizm alanında yeni istihdam olanakları yaratılarak, kent ekonomisine canlılık getirmek üzere çalışmalar yapmak ve bu olanaklara kolay erişim sağlamak,

Turizm konusunda hazırlanan ulusal, bölgesel ve yerel plan ve stratejilerin uygulanmasını takip etmek ve her aşamada durum değerlendirmesi yapmak

Sektöre yönelik yapılacak çalışmalarda, teknik destek ve danışmanlık hizmeti verilmesi konusunda yardımcı olmak,

Taşınmaz kültür varlıklarının restore edilerek, turizme hizmet edecek şekilde işlev kazandırılmasına yönelik projelendirmesine destek vermek,

Turizm alan ve merkezlerindeki planlamaların tamamlanarak, yatırımcıları teşvik edici çalışmalarda bulunmak ve tahsise çıkarılması sürecini hızlandırmak,

Yapılan çalışmaların ve uygulama projelerinin takibi ve değerlendirmesini yaparak geri bildirimi sağlamak gibi çalışmalar öngörülüyor.


İZMİR TURİZMİ İÇİN TÜM KURULUŞLARIN İŞBİRLİĞİ

İzmir valisi başkanlığında, vali yardımcısı, İl Kültür ve Turizm Müdürü, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, Sağlık İl Müdürü, İzmir Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü, Etik Başkanı, İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanlığı, İlgili Belediye Başkanlıkları, Dört yıllık Turizm Lisans Programı Olan Üniversiteler, Oteller, Acentalar, Ulaşım Hizmeti veren Kuruluşların Temsilcilerinin katıldığı bu komitenin genişletilerek, kruvaziyer ve deniz turizm sektörü temsilcilerinin de bu komisyon bünyesine dahil edilmesi arzu edilmektedir.

Tüm İzmir kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri, odaları ve birlikleri, STK ve uzman niteliği taşıyan bireyleri ile oluşturulacak, başkanlığını sayın valimizin yaptığı, yukarıda faaliyet alanlarının yazıldığı, İZMİR TURİZM KONSEYİ nin, İzmir Turizminde bayraktarlık görevini üstlenip, alt komisyonları oluşturan; Yerel yönetim, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Odalar, Birlikler ... gibi kendi iç turizm komitelerini kurmuş ama çalışmalarında atıl ve yavaş kalan, bağımsız gibi görünen, diğer tüm turizm komisyonlarının, koordinasyon ve organizasyonlarını yapmak için liderlik etmelidir. Hali hazırda mevcut olan bu üst komisyonun, etkin çalışmaları ile, aktifleşen, enerji kazanan, diğer turizm paydaşları, İzmir İl Turizm Konseyi önderliğinde, kurumlar arası tıkanmış olan işbirliği ve yardımlaşma konularında sorunların giderilmesiyle, her kesimin fikir beyan edeceği bir yapı oluşturulmuş olacaktır. Tüm İzmir turizm paydaşlarının görüşleri ve beklentileri doğrultusunda, nihayi kararların yine turizm üst komisyonunda alınacağı bir üst Turizm Konseyi beklentimizdir.

KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER GÜCLENDİRİLMELİDİR

Büyük Şehir Belediyesinin hazırlamış olduğu; İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planı 2020-2024 raporunda yer alan, 3.2. başlığında hazırlanan, Turizmi Swot Analizinde ki ‘Zayıf Yönler’ değerlendirmesinde de itiraf niteliğindeki; ‘’önemli Turizm alanları başta olmak üzere destinasyonların yönetiminde ilgili kurumlar arası iletişim ve koordinasyonun eksikliği destinasyonların bütüncül bir şekilde yönetilememesi’’ maddesi ve Tehtidler bölümünde yer alan; ‘’Yerel yönetim ve merkezi hükümet turizm politikaları konusunda yeterince ortaklık bulunmaması’’ maddelerinde, açık ve net olarak anlaşılan; İzmir’in turizm yönetiminde kurumlar arası ilişkilerinin zayıf olduğu belirtilmiştir.

Yine kurumlar ve yönetimler arasında ki ilişkiler yönüyle, aynı raporda ki, swot analizi başlığında ki, Fırsatlar bölümünde yer alan; ‘’Yeni oluşturulan Türkiye turizm ve tanıtıma yüksek bir bütçe ayrılması’’ maddesi dikkatleri, İzmir Turizminin tanıtımı için gerekli bütçenin hangi kaynaklardan, hangi kurumun yönetimine bırakıldığı konusuna dikkat çekmektedir. Türkiye de, tanıtım konusunda, her alanda, Turizm tanıtımlarının, Turizm Bakanlığı alt kuruluşu olan Turizm Tanıtım Ajansı TGA nın bütçesinden yapılmasının kanunlaştırıldığını ve illerin turizm tanıtımlarının, TGA tarafından fonladığının ve tanıtım bütçelerinin yine TGA tarafından ödendiği bilinmekte olup, bu bütçenin İzmir de kontrolünün, İzmir Valiliğinin yetkilendirmesi ile Turizm İl Müdürlüğüne verildiği bilinmektedir. İzmir turizm tanıtım bütçesinin, İBŞB ye ait olan, İzmir Vakfının hazırladığı raporunda da belirtti gibi; İzmir Büyük Şehir Belediyesinin kendi kaynaklarından fonlandığı imajı verilmektedir. Bu da İzmir de turizmin her konuda planlanmasından, şekillendirilmesine, bütçe harcamalarından, son kararların verildiği mercinin; İBŞB Başkanlığında olduğu düşündürülmektedir. İşte bu yüzden İBŞB kendi turizm komitelerini kurmakta ve diğer kurum ve kuruluşlarla ilişkileri konusunda uyum bulunmadığını raporunda dile getirmektedir. Bu şartlar altında da; diğer turizm paydaşları olan odaların temsilcilerini, kendi bünyesinde ki, turizm komiteleri çalışmalarına davet etmemektedirler. Bu uygulama da, belirttiğimiz kamu ve yerel yönetimler arasında ki uyumsuzluğa neden olmaktadır.


İZMİR'İN STRATEJİK PLANINDA KRUVAZİYER TURİZMİ YER ALMIYOR

Bu durum neden önemlidir; İBŞB sinin İzmir Vakfı tarafından hazırlanan, 3.6.1 bölüm numaralı; 2020-2024 Stratejik Turizm Planında; İzmir turizmi hedeflerinde, kruvaziyer ve deniz turizmi ile ilgili hiç bir planlama ve düşünce sunulmamaktadır. Gerçi yine aynı raporun 3.6.3 bölüm numarası ile, İzmir Ticaret Odası Stratejik Planı 2019-2022 ve 3.6.4 bölüm numaraları ile yayınlanmış İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Stratejik Planı 2019-2023 de de, İzmir kruvaziyer ve deniz turizmi ile ilgili bir istişare bulunmamaktadır. Bu da şunu göstermektedir ki; bir liman şehri olan İzmir’de; kruvaziyer ve deniz turizmine yeterli önem verilmemektedir. Bu şehrin, bu şehirde yaşayanların, geleceklerini emanet ettikleri kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler, odalar, birlikler ... kısaca tüm İzmir ili erkanı olarak, halkımızın beklenti ve istekleri yönünde tavır almalılardır. Bu beklentilerden birisi de; İzmir’de kruvaziyer ve deniz turizminin eski günlerine geri döndürülmesidir.

Bu da bir ekip çalışmasının neticesinde mümkündür. Dernek olarak önerilen; direk olarak, İzmir İl Turizm Konseyine bağlı, Kruvaziyer ve deniz turizmi alanında çalışacak, bir çalışma grubunun kurulmasıdır. Bu çalışma grubuna, sektöründe çalışmaları ile saygı görmüş, beğeni kazanmış kişiler olacaktır. Teklif götürülmesi düşünülen çalışma grubu üyeleri şu kişilerden oluşacaktır;

İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı, Sayın Yusuf Öztürk

İzmir Ticaret Odası danışmanı, Sayın Mine Güneş

İzmir Büyük Şehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü

Tursab Kruvaziyer İhtisas komisyonu Başkanı

Tursab Ege BTK ve İzmir Acentaları

Türkiye de temsilcilikleri bulunan yabancı gemi firmaları yetkilileri

Yerel yönetimin bünyesinde ki turizm komisyonlarında, ay da bir kere ve bir kaç saat ile sınırlı kalan turizm konularının bütününün görüşülmesi, kruvaziyer ve deniz turizm gibi, bu tip spesifik konuların layığı ile incelenmesi ve görüşülmesinin mümkün kılmamaktadır. Bu çalışma grubunun etkin ve verimli çalışabilmesi için tüm yetki ve sorumluluklar İzmir İl Turizm Konseyi tarafından, çalışma grubuna sağlanmalıdır.

Öncelikle İzmir’de ki tüm kruvaziyer ve deniz turizmi ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, müdürlükler, yerel yönetim, özel sektör, odalar, birlikler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve konusunda uzman bireylerle yakın ilişkiler kurulması, ortak çalışmalar yapılması, veri paylaşımları, fon yönetimi... gibi her konuda ortak çalışma olanağının sağlanması için, temasa geçilmeli ve çalışma grubu ile ilgili bilgilendirmelerin İzmir İl Turizm Komisyonu tarafından aktarılması sağlanmalıdır.

KRUVAZİYER TURİZMİ ÇALIŞTAYI

İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm çalışma grubu hangi konularda çalışacaktır;

İzmir limanına, Kruvaziyer gemi getirilmesinin birincil önceliği; çalışma grubunun, gemi firmaları ile direk iletişime geçecek yolları ve yöntemleri belirlemesi olacaktır. Çalışma grubumuzu temsil eden katılımcılar, bu konuda ki daha önce yapmış oldukları çalışmalar neticesinde, elde ettikleri tecrübeleri kullanmak suretiyle, kruvaziyer gemi firmaları yetkilileri ile temasa geçerek, tüm uluslararası kruvaziyer gemi firmalarının katılım sağlayacağı fuar etkinliklerine katılmak ve bu süreçte yapılacak toplantılar neticesinde, anlaşmalar sağlamak amaçlanmalıdır.

İzmir İl Turizm Müdürlüğünün bilgisi dahilinde ki, kruvaziyer ve deniz turizm fuarları listesinde yer alan tüm kruvaziyer fuarlarına, kimlerin, hangi görevle katılacağı çalışması çok önem teşkil etmekte olup, sektör bilgisi ve tecrübesi olan insanların fuara katılımları sağlanmalıdır. Ayrıca bu fuarlara katılım sağlanmadan önce, kruvaziyer gemi firmaları ile bağlantı kurulması, fuar öncesi kurulan bu bağlantıların neticesinde, fuar esnasında, gemi firmalarının yetkili ve karar mercileri ile buluşulmalı ve anlaşmalar yapılmalıdır. Bu anlaşmaların yapılabilmesi için de, İzmir limanı için, gemi firmalarına sunulması için teklif dosyalarının hazırlanması gerekmektedir, ki aslında çalışma grubunun en önemli çalışma konusu bu olmalıdır.

Gemi firmalarına sunulacak teklif dosyalarının kapsamında, tüm dataylar bulunması gerekeceği için, böyle bir dosyanın hazırlanması sürecinde tüm çalışmalar, ortak bir çalışma grubu çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Liman müdürlüğü bünyesinde ki tüm ücretlendirmeler, limanın ISPS anlaşmalarına göre güvenlik durumu, gemi firmalarına sağlanacak maddi kolaylıklar, gemi firmalarının neden İzmir’i tercih etmeleri gerektiği konusunda hazırlanacak tüm tur alternatifleri, gemi müşterilerinin İzmir şehrinde neleri, ne şekilde bulabileceklerinin sunumu ... kısaca gemi firmalarını ikna etmek için gerekli olan tüm çalışmalar, bu teklif dosyasının içerisinde olmalıdır. İşte bu sebeple, profesyonel, ikna edici, cazibe unsurları ile süslenmiş bir teklif dosyasının hazırlanması da, oluşturulacak bir çalışma grubu ile mümkün olabilecektir. Bu sebeple, bu rapor; valiliğimizin başkanlığında ki, İzmir İl Turizm Komisyonluğuna bağlı bir Kruvaziyer ve Deniz Turizm çalışma grubunun oluşturulması amacı ile yazılmıştır.

Çalışma grubunda yer alacak temsilciler, bu grubun her bir alt komisyonu gibi değerlendirilebilinir. Örneğin; İzmirde ki turizm destinasyonlarının geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve tanıtımında ki eksikliğin ortadan kaldırılması için kurulacak alt komisyon çalışma grubunda; İzmir Turizm İl Müdürlüğü, Tursab Ege BTK, İZRO rehberler odası, İBŞB turizm müdürlüğü yetkilisi, İZTO turizm yetkilisi bulunacaktır. Bu çalışma alt grubu, kruvaziyer firmalarına hazırlanacak teklif dosyasında ki, İzmirde ki ziyaret edilebilinecek turistik yerlerin çeşitlendirilmesi, düzenlenmesi gibi konularda çalışacaktır. Kruvaziyer ve deniz turizm çalışma grubunun bir başka ilgi alanı olan, İzmir Alsancak limanının fiziki yapısı, modernizasyonu, etkin kullanımı ve bunun gibi konuların araştırılıp, çalışma konusuna dahil edilmesi için, Alsancak liman müdürü, TCDD 3.üncü Bölge limandan sorumlu müdürü, İzmir Büyük Şehir Belediye yetkilisi yer alacaktır. Bir başka ve çok önemli konu olan; İzmir in destinasyon olarak tanıtılması konusunda yine ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetim yetkilileri, odalar ve birlik temsilcilikleri, üniversiteler, STK temsilcileri ... gibi konu hakkında menfaat sağlayacak, çalışmalara katkıda bulunacak birimler katılıp, hazırlanacak teklif dosyasına ilave edilmek üzere çalışmalar yapacaklardır. Tüm bu çalışmalar, İzmir İl Turizm Komisyonunun kontrolünde ve başkanlığında gerçekleştirilecektir. Nihayi teklif dosyasını sayın valimiz başkanlığında ki turizm İl Müdürlüğü hazırlayacaktır.

YURT DIŞI TANITIM YAPILMALI

Bu hazırlanan teklif dosyalarının, yurt dışında ki fuarlarda ya da gemi firması yetkililerinden randevu almak suretiyle, yurt dışında yapılacak sunumlarda kimlerin bulunması gerektiği çok önemlidir. Bu teklifin hazırlanması kadar, sunumu yapacak heyetin de çok iyi seçilip, hazırlanması gerektiğidir. İzmir de şu an da bu sunumu yapabilecek insanlar kimlerdir?

Bu çalışma şekli, şu anda senede iki milyon instegram takipçisi konumunda ki Kotor şehrinin yapmış olduğu ve başarıya ulaşarak, kruvaziyer turizmin de, çok önemli bir destinasyon noktası olmayı başardığı çalışmaları, rol model alınarak, İzmir ilimiz için uygulanması teklif edilmektedir. İzmir ilinin bir turizm destinasyonu olarak, daha bir instegram tanıtım sayfası bulunmamaktadır. İnstegram sayfası neden önemlidir? Gemi acentaları, potansiyel müşterilerine; ‘nereye gitmek istersiniz’ başlığı altında bir anket düzenlemektedir. Bu anketlere verilen yanıtlara göre, gemi turları düzenlenmekte, gidilecek destinasyonlar belirlenmektedir. Bugün eğer İstanbul ya da Kuşadası yüzlerce geminin uğrak limanı olarak tercih ediliyorsa, işte bu sebeptendir, gemi ile seyehat eden müşterilerin tercih sebepleri oldukları içindir. İzmir in de bu şekilde tercih edilmesi ve bu tercihlere göre gemilerin rotalarını İzmir e çevirmesi olasıdır.

İzmir hala gemi firmalarına Efes, Meryem ana destinasyonlarını tanıtarak reklam yapmaktadır. Halbuki Kuşadası zaten bu tanıtımı seneler öncesinden yapmış, bölge ve liman olarak tanınmış, benimsenmiştir. Neden İzmir hala kendisini başka bir destinasyona rakip olarak görmektedir? İzmir olarak bölgemizde başka hiç destinasyon kalmamış mıdır? Gastronomimiz, Urla şarap destinasyonumuz, Çeşme plaj destinasyonumuz, şehir içi turlarımız, kemeraltımız, Agoramız... İzmir de tanıtılacak ve büyük ilgi duyulacak yüzlerce destinasyon bulunmaktadır ama yurt dışında bu destinasyonları bilen ve bunlar için İzmir’e gelmek isteyen milyonlarca turist mevcut olabilir. Yeter ki bu destinasyonlar tanıtılabilinsin.

İlimizin yurt dışında tanıtımı açısından bir reklam filmi bile mevcut değildir. Güncel olarak hazırlanan var ise de tarafımızca bilinmemektedir çünkü lansmanı yapılmamıştır. Son olarak sanatcımız Haluk Bilginer’in rol aldığı, İngilizce olarak hazırlanan tanıtım filmi, yurt dışında kaç televizyon kanalında, ne kadar süre ile gösterime sunulmuştur?

İzmir e neden kruvaziyer gemi gelmelidir? İzmir in diğer şehirlerden eksiği nedir? Üstünlükleri nelerdir? İzmir e gelecek bir kruvaziyer geminin avantajları nelerdir? Bu avantajlar bilinmekte midir?

İzmir Alsancak Yolcu limanına 2015 yılından beri hiç gemi gelmemiştir . 2022 senesini göz önüne alırsak, İzmir Alsancak limanına toplam da 29 kruvaziyer geminin geleceği bilgisi, liman müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. Kuşadası limanına 2022 senesi için 650 kruvaziyer gemi yanaşmaktadır. İzmir için geleceği açıklanan bu kruvaziyer gemi rakamları kabul edilemez. İzmir’in bir liman şehri olduğu unutulmuştur ama unutulmamalıdır. Raporumuzu inceleyerek, kruvaziyer turizm sezonunun başlamasına çok kısa bir süre kaldığı hatırlatılarak, belki 2022 için geç olabileceği düşünülebilinir ama ileri ki seneler düşünülerek, teklifimizin incelenip, değerlendirilmesini bilgilerinize sunar arz ederim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA