19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara20°C
  • Antalya29°C

KRUVAZİYER TURİZMİ 2021'DE NEDEN BİR PATLAMA İLE GERİ DÖNECEK?

Tatilcilerin bastırılan talepleri sonrası kruvaziyer seferlerinin 2021’in ikinci yarısında bir patlama ile geri döneceği ileri sürüldü

Kruvaziyer turizmi 2021'de neden bir patlama ile geri dönecek?

09 Ocak 2021 Cumartesi 09:00

EMRE ALTINTAŞ – TÜRKIYE TURİZM
LONDRA-
Pandemi krizi nedeniyle engellenen gemi seferleri ve tatilcilerin bastırılan talepleri sonrası gemi seferlerinin 2021’in ikinci yarısında bir patlama ile geri döneceği ileri sürüldü. Dünyanın dev kruvaziyer şirketlerinin yöneticileri gemileri dünyanın en güvenli seyahat imkanlarıyla donatırken, “Aldığımız güvenlik önlemleriyle turizm ve ekonomi dünyasında yer alan bir çok şirketten “Bir kaç ışık yılı öndeyiz” dediler.
Gemilerde pandemiye karşı karada bulunmayan her türlü sağlık önlemlerini aldıklarını belirten kruvaziyer şirketleri “Olumsuzluk tehlikeli bir şeydir. Kontrol edilmezse orman yangını gibi yayılabilir. Tüm iyimserlik bir anda buharlaşabilir ve tüm zorluklar aşılmaz görünür. Aşı çalışmalarındaki gelişmeler tatilcilerin umutlarını artırdı. Ayrıca kruvaziyer şirketleri olarak aldığımız önlemlerle pandemiyi aşmak ve tatilciye güvenli geziler sunmak üzere her bakımdan hazırız” dediler.

kruvaziyer-turizmi-012.jpg

VIRÜS BOMBA GIBI ORTAYA DÜŞTÜ
Kruvaziyer sektörü hakkında haberler yapan dünyanın önemli yayın organlarından Word of Cruising editörleri kruvaziyer endüstrisinin son zamanlarda bu duygularla ilginç bir dönem yaşadığını belirterek “ Tüm sektörlerde geçtiğimiz dönemde artan yolcu sayısının büyümesi o kadar güçlüydü ki, yıllarca genel bir pozitiflik duygusu içinde başka bir şey yapmadı. Sonra aniden bu virüs bomba gibi ortaya düştü ve herşeyi bitirdi” diyerek şöyle yorumlar yaptılar.

GAZETE MANŞETLERI
Pandemi geliştikçe, üzücü haberler yayıldı. Gazete manşetleri, gemileri tehlikeli hastalık yatakları olarak ilan ettiler. Bunları üzücü manşetler takip etti. Sosyal medya paylaşımları ise genellikle sayısız soru işareti ile birlikte denizlere dönüşü hayal etmeye cesaret edenleri yeni gerçekliği kavrayamayan fantezi düşkünleri olarak kınadı.

kruvaziyer-turizmi-013.jpgMSC Cruises, bu yıl Akdeniz seferlerinin yüksek talep gördüğünü söylüyor

Bu durumda açıkça görülmesi gereken ince bir çizgi var. Sektör liderleri, hala virüsün hala engellenmesi çok uzakta iken, insanları gemi seyahati satın almaya teşvik ederken halkın algısına dikkat etmeye çalışıyor.

ÖNLEMLER DİĞER SEKTÖRLERİN BİR KAÇ IŞIK YILI ÖTESİNDE
Yine de gemilerde güvenlik önlemleri geliştirme konusunda çalışmalar devam ediyor? Bakıldığında başka hangi sektör böylesine kapsamlı bir sağlık ve güvenlik protokolleri ürettiğini görmek lazım. Başka hangi sektör böyle bir işbirliği seviyesi gösterdi? Başka hangi sektör, dünyanın dört bir yanından bu kadar kapsamlı tıp uzmanlarıyla çalıştı? Kısacası, yapılan hazırlıklara bakıldığınde gemi seferlerinin diğer birçok sektörün bir kaç ışık yılı ilerisindedir.

AŞı ÇALıŞMALARı DESTEK VERIYOR
Bu nedenlerden dolayı, gemi uzmanları, 2021'in gemi yolculuğunun en iyi yaptığı şeyi yaparak, her yaştan insanın keyif aldığı benzersiz tatil deneyimleri sunuyorlar. 2021 yılının geri dönülme yılı olabileceğini söylüyorlar. Uzun zamandır beklenen aşı, bu çabalara elbette büyük bir destek veriyor.

ŞOK YAŞANDı
Thorne Travel'ın kıdemli danışmanı John Ferguson, pandeminin çok uzun süredir iyi zamanların devam etmesini bekleyen gemi endüstrisi için ciddi bir şok olduğunu belirterek "Geçen yılın önceki yıllardan daha büyük ve daha iyi olması gerekiyordu" diyor.
John Ferguson: 'Her zaman gemi yolculuğu yapılması için adeta çığlık atacağım, Çünkü gemi yolculuğu gerçekten en harika deneyim. Sektör hala kruvaziyer turizmine inanıyor. Çoğu zaman heyecanlanacak çok az şey varmış gibi görünüyor. Evet, kelimeler ancak çok şey başarabilir, ancak iyimserlik uzun bir yol kat ediyor ve olumlu düşünme, sektörün önümüzdeki haftalarda ve aylarda söylediği ve yaptığı her şeyin ön saflarında yer alacaktır.

kruvaziyer-turizmi-014.jpgAurora Expeditions, bu yaz Kuzey Kutbu'nun büyüleyici manzarasına geri dönecek

BU YıL, DOKUZ AYıNı KAYBEDENLERI TELAFI EDEBILIR
Ferguson sözlerine şöyle devam ediyor: "İngiltere'den ayrılan daha küçük gemilerle seferlere olan talepte büyük bir artış gördük. Müşteriler, kalkış limanına kadar uçağa binmelerine gerek kalmayan limana kendi boş zamanlarında gidebilecekleri için İngiltere'den denizcilik seferlerini daha kolay buluyor.

Cruise konusunda tutkulu ve hevesli olmaya devam etmeliyiz. Son birkaç yılda, sektör en yüksek satışını ve denizde en yüksek insan sayısını elde etti. Patlama yaşıyordu. Acenteler olarak bizim işimiz, kötü şöhretten sıyrılmamıza ve müşterilerimiz için doğru gemiyi seçmemize yardımcı olmak, yeni güvenlik önlemlerini ve daha da önemlisi gemide alabilecekleri fantastik avantajları açıklamaktır."

ŞIRKETLER 2021 VE ÖTESINI SATMAYA HAZıR
A-Rosa nehir hattının İngiltere genel müdürü Lucia Rowe, seyahat ticaretinin kruvaziyerin geri dönüşünde oynayacağı hayati bir role sahip olduğunu düşünüyor . Rowe “Eğitim kurslarını tamamlamak için kilitlenme dönemini kullanan pek çok gemi şirketi temsilcisi artık her zamankinden daha bilgili ve 2021 ve ötesini satmaya hazır" dedi.

2021'IN IKINCI YARıSı IÇIN EN BÜYÜK TALEBI YAŞıYORUZ
Pazar canlanmaya başladığında, özellikle bir sektörün başı çektiğini anlatan Lucia şunları söyledi: "Şu anda nehirde seyir yapmayı deneyen okyanusa giden müşterilerin sayısında önemli bir artış gördük. Geleneksel olarak çok fazla geçiş yoktu. Ancak, okyanus gezintisinin yakında tam bir dönüş yapacağını yürekten umarken, şu anda seferlere geri dönmek isteyenlerin nehri denediğini görmek cesaret verici. 2021'in ikinci yarısı için en büyük talebi yaşıyoruz. Önemli aylarda en popüler yaz güzergahlardan bazıları zaten dolu.”

kruvaziyer-turizmi-015.jpg

MSC CRUISES: OKYANUS SEFERLERINDE IYIMSERLIK VAR
MSC Cruises'ın İngiltere satış direktörü Steve Williams okyanus seferleri sektöründe iyimserlik bulunduğunu belirterek '2021 yazında MSC Magnifica, Southampton'dan yelken açarak başka bir tam sezon için İngiltere'ye dönüyor. Şimdiye kadar, bu yelkenlere olan talep, özellikle mini yolculuklara ve 7 Ağustos 2021'de yelken açan 14 gecelik Akdeniz yolculuğuna odaklanarak gerçekten iyi oldu” dedi.

OLUMLU GERI BILDIRIM
Aurora Expeditions'ın İngiltere ve Avrupa satış direktörü Craig Upshall müşterilerin gelecek yıl ve sonrası için rezervasyon yapmalarının pek de şaşırtıcı olmadığını belirterek “2021'i bir 'geri dönüş fırsatı' olarak değerlendirerek Ferguson'un duygularını yansıtıyor” dedi.

Aurora Expeditions'un Ekim ayında Antarktika ile birlikte Kuzey Kutbu'nda yaz sezonunda yapılacak seferleri dört gözle beklediğini belirten Craig Upshall, Alaska ve Kanada'nın Haida Gwaii takımadaları, Kuzeybatı Geçidi seferleri son derece iyi sattığını bildirdi. Ayrıca Rusya Uzak Doğu dahil olmak üzere 2022 için yeni güzergahlar açıkladı. Aurora ayrıca bu sonbaharda 132 yolcudan oluşan yeni bir gemi olan Sylvia Earle'yi sefere hazırlanıyor.

DÜNYA VİRÜSLE YAŞAMAYI ÖĞRENECEK
Upshall, "Aşı olsun veya olmasın, geçmiş pandemilerde ve dünyadaki diğer zorluklarda olduğu gibi, dünyanın virüsle yaşamayı öğrenmesi gerekecek. Dünyada yeniden açılmaya başlamasıbeklenen hatların Kovid içermeyen bir ortamda, nehirlerde, okyanuslarda ve niş destinasyonlarda seyir halinde çalıştığını gördük.

CLIA’NIN GÜVEN TAAHHÜDÜ
Cruise Lines International Association- CLIA adlı kruvaziyer ticaret birliğinin yaptığı test gezilerinde verdiği güven önemlidir. Hem tecrübeli kruvazörlerden hem de gemi yolculuğuna yeni başlayanlardan, özellikle keşif sektöründe, kruvaziyer endüstrisine büyük miktarda destek var. Kitlesel pazar gezintisi, olumsuzlukla başa çıkma ve bir araya gelme açısından büyük adımlar atıyor.”

kruvaziyer-turizmi-016.jpgMSC'den Grandiosa, sosyal mesafeye iyi uyarlanmış göz kamaştırıcı ortak alanlarıyla geçen Ağustos ayında geri döndü.

Cruise Lines International Association üyeleri tarafından verilen bu taahhüt, sektör genelinde gerçekleşen işbirliğinin sadece bir örneğidir. Geçtiğimiz Ekim ayı başında SLIA’nın yayınladığı Covid-19 işbirliği aynı zamanda dış kuruluşlarla proaktif olarak işbirliği yapıyor. Endüstri, son derece etkileyici bir Covid karşıtı önlemleri almak için zorunlu kesinti sürelerini kullandı.

BUNLAR MÜŞTERI DENEYIMINI NASıL ETKILEYECEK?
A-Rosa'dan Lucia Rowe, "Konuklarımıza, bu yeni zamanlarda nehir gezintisine çıkmanın olduğu kadar eğlenceli olabileceğini kanıtladık" diyor. Craig Upshall ekliyor: 'Müşterilerin bir gemide seyahat etmek istememeleri için hiçbir neden yok', yeni önlemler uygulandığında.

Büyük okyanus hatları arasında, MSC erken bir dönüş yaptı ve Grandiosa geçen Ağustos ayında bazı Akdeniz güzergahlarında yelken açtı. Avrupa çapındaki daha fazla kilitlenmenin ışığında, hat daha sonra seyahatin ortasında misafirler için ilave gemide test ve gemide mürettebat üzerinde daha fazla test dahil olmak üzere başka bir güvenlik önlemleri katmanı getirmek zorunda kaldı.

MSC Cruises'ın İngiltere satış direktörü Steve Williams, Ağustos ayından bu yana birlikte sefere çıktıkları 20.000'den fazla misafirin geri bildirimlerinin çok olumlu oldu ğunu belirterek"Konuklar, korumalı, balonlu, kıyı gezilerimizin sağladığı güvenliğin tadını çıkardılar. Birçoğu gemide kendilerini karaya çıktıklarından daha güvende hissettiklerini belirtti."
Steve Williams şunları ekledi "Nisan ayında MSC Virtuosa ve Ağustos ayında MSC Seashore da dahil olmak üzere 2021'de yeni gemileri ile birlikte, gelecek için alınacak pek çok olumlu şey var."

TAM YOL ILERI
Ponders Travel'ın genel müdürü Clare Dudley, bu gibi ilerlemelerin umut verdiğini endüstrinin geleceğe odaklanmasını sağladığını belirterek şöyle konuştu:

"Gelecek hakkında daha çok konuşulmalı, geçmişten daha az söz edilmelidir. Pandemi bittikten sonra herkes tatil yapmayı her zamankinden daha fazla isteyecek. Bu nedenle 2022 ve 2023 için güzergahlar ile daha fazla operatörün çok daha erken sefere hazırlanması gerekiyor. ÇÇünkü insanlar önceden rezervasyon yapmak istiyorlar. Talep yüksek olacak.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA