19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

KORONAVİRUS NEDENİYLE REZERVASYON İADESİ VAR MI?

Erken rezervasyon yapanlar coronavirus nedeniyle ödemelerini nasıl geri alacaklarını düşünmeye başladılar.

Koronavirus nedeniyle rezervasyon iadesi var mı?

10 Mart 2020 Salı 13:00

İSTANBUL / NEW YORK / LONDRA  – Kononavirüs salgını dünyada yaşamı altüst ederken en fazla önceden rezervasyon yapan gezginleri ve beklenti içinde olan turizm sektörünü etkiledi. Erken rezervasyon yaparak seyahatlerini planlayanlar ödemelerini nasıl geri alacaklarını düşünmeye başladılar. Özellikle otel ve sayahat acenteleri ile internetten yapılan rezervasyonların geri ödemeleri tartışılmaya başlandı.
VRBO, Airbnb, Expedia, booking.com gibi internet siteleri arka arkaya duyurular yayınlarken, otel zincirleri de geri ödeme eplanlaranı yeniden güncellemeye başladılar.
 

vrbo,-airbnb,-expedia,-booking.com.jpgİPTAL POLİTİKALARI DEĞİŞKEN
Covid-19'un yayılmasıyla ilgili endişeler olarak, dünyanın dört bir yanındaki binlerce gezgin seyahat planlarını iptal ediyor veya yeniden gözden geçiriyor.

Ancak iptal yaparlarsa, bir otel veya tatil kiralaması için geri ödeme almak karmaşık olabilir ve politikalar şirketler arasında büyük ölçüde değişir.
VRBO'nun Covid-19 hakkındaki resmi duyurusu, şirketin "Güven Garantili Kitap" ın hava olayları, doğal afetler veya inşaat gibi "mücbir sebepler" olaylarını kapsamadığını belirtiyor.

Buna karşılık Airbnb, Çin, Güney Kore ve İtalya'nın bazı bölgelerine gidip gelen yolcuları kapsaması için İptal Koşulları Politikasını genişletti.

Covid-19 yayıldıkça, politikalar sık ​​sık güncellenen durum akıcı olmaya devam ediyor. Artık bir seyahati iptal etmeyi planlayanların geri ödeme alma hakkını bilmesı gerekiyor.

vrbo,-airbnb,-expedia,-booking.com-002.jpgVRBO VEYA AIRBNB İADESI ALINIYOR MU?
Airbnb ile rezervasyon yapanlar ise, şirketin esnek ve süper arasında değişen altı iptal politikasından birine muhatap oluyor. Şirket, Covid-19 ile ilgili bazı iptallerin, İptal Koşulları Politikası uyarınca geri ödemelere hak kazanabileceğini duyurdu. Web sitesi, yolcuların etkilenen belirli alanlara gideceğini veya belirli alanlardan geldiğini fark ettiğinde, herhangi bir ceza vermeden iptal etme şansı sunan otomatik bir mesaj oluşturuyor. İptal alanları Çin, İtalya'da Lombardiya, Veneto ve Emilia-Romagna bölgeleri, Güney Kore olarak bildirildi. Airbnb’de Covid-19'dan ciddi şekilde etkilenen İran mevcut değil.

CORONAVIRUS SALGıNı YAYıLMAYA DEVAM EDIYOR

Yine de otomatik olarak geri ödeme almaya hak kazanan bir bölgeye gelmemek veya gitmemek halinde bile parayı geri almak mümkün olabiliyor. Airbnb, web sitesinde, Covid-19 nedeniyle iptal edilirse gezginlerin iptal koşulları kapsamında olacağını belirtiyor. Covid-19 tanısı konan veya şüphesi olan herkes de geri ödeme alabiliyor. VRBO’nun kiralık tatil evi iptal politikasında Covid-19 ile ilgili herhangi bir istisna sunulmuyor.

CORONAVIRUS’TE OTEL IADESI
İptal politikaları şirketler arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Otel zincirleri son günlerde açıklamalırını güncellemeye devam ediyor Ancak son bildirimlerde bile, geri ödeme politikalarının kapsadığı coğrafi alanlar CDC önerilerine uymuyor.

Dünyanın en büyük otel zinciri olan Marriott, etkilenen bölgelere gidip gelenler için iptal ücretlerinden feragat ediyor, ancak İran listede görülmüyor.
Sleep Inn ve Rodeway Inn gibi markalardan oluşan bir grup olan Choice Hotels, CNN'e yaptığı açıklamada, Çin'e gidip gelen yolcuların 31 Mart'a kadar konaklamalarını cezasız olarak iptal edebileceğini bildirdi.

Howard Johnson, Travelodge ve Wyndham Hotels & Resorts, Çin, Güney Kore ve İtalya'ya gidip gelen yolcuların doğrudan şirketle rezervasyon yaptığında cezasız olarak iptal edebileceğini bildiren bir açıklama yaptı.

Yaklaşık 100 ülkede oteli olan InterContinental Hotels Group, 31 Mart'a kadar Çin, Hong Kong, Makao, Tayvan, Güney Kore ve İtalya'ya gidiş ve dönüşler için doğrudan rezervasyonlar için ücretsiz iptal imkanı sunuyor.

vrbo,-airbnb,-expedia,-booking.com-001.jpgÜÇÜNCÜ TARAF REZERVASYONLARı
Covid-19'dan etkilenen seyahatler hakkındaki birçok otel, iptal politikalarının yalnızca doğrudan otel üzerinden yapılan rezervasyonlar için geçerli olduğunu belirtiyor.

Bu, Expedia veya Booking.com gibi üçüncü taraf bir site üzerinden rezervasyon yapan gezginlerin bu sitelerle doğrudan iletişim kurması gerektiği anlamına geliyor. 7 Mart'ta güncellenen bir açıklamada, Booking.com Covid-19'un Mücbir Sebep / Zorunlu Duruma hak kazandığını duyurdu.
 

NITELIKLI REZERVASYONLAR CEZASıZ IPTAL EDILEBILIR.
Zorunlu durum Çin’in yanı sıra İtalya ve Güney Kore'nin belirli bölgelerine yapılan seyahatleri de kapsıyor. Buna ek olarak, Zorunlu Durumlar politikası seyahat yasaklarından etkilenen yolcular ve "bir yolcunun makul bir şekilde seyahat etmesi / kalması beklenemeyen bireysel durumlar" için de geçerli oluyor.

Rezervasyon sitesi Expedia, müşteri portalına para iadesi talep eden yolcuların 14 gün içinde cezalardan feragat etme taleplerine yanıt vereceğini yazdı. Web sitesinde yer alan bir açıklamada, şirketin yüksek düzeyde başvurular nedeniyle şirkete telefonla ulaşmayı zorlaştırdığını belirtiyor.

SEYAHAT SIGORTANıZ YARDıMCı OLUR MU?
TravelInsurance.com'un kurucu ortağı Stan Sandberg, CNN'ye verdiği demeçte, "Standart seyahat sigortası çok değerlidir. Ancak koronavirüsü kapsamıyor. Standart seyahat sigortası seyahatte bu haliyle gezginleri endişelendiriyor” dedi. Sandberg, daha fazla esneklik sunan sigorta olan "Herhangi Bir Nedenle İptal Et" olanınının satın alınmasını öneriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA