22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara12°C
  • Antalya14°C

KİŞİ BAŞI GELİR ARTIŞI DEMOKRASİYLE DOĞRU ORANTILIDIR

EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu: Türkiye’nin en büyük sorunu, ülkede toplumsal hürriyet, hukuk ve adaletin bozulmasıdır

Kişi başı gelir artışı demokrasiyle doğru orantılıdır

12 Aralık 2019 Perşembe 11:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA - Antalya Evrensel Değerler Platformu –EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, ''Kişi başi milli gelirde artış demokrasiyle doğru orantılıdır'' dedi. Türkiye’nin son dönemde yaşadığı hukuksal ve ekonomik sorunların çözümünün ülkenin fabrika ayarlarına, yani demokrasiye dönmesiyle mümkün olacağını belirten Gündoğdu, Almanların ''Demokrasinin olmadığı yerde kuru ot bile yetişmez'' şeklindeki sözünü hatırlatarak,''Teşebbüs hürriyeti, inanç hürriyeti, düşünce hürriyeti, fikir hürriyetinin olduğu ülkelerin ekonomi ve refah düzeyi de yüksektir. Bizim en büyük sorunumuz toplumsal hürriyettir. Para her taraftan kazanılır denilmemelidir. Para ve sermaye ancak demokratik rejimlerde yer bulur kök ve budak salar'' şeklinde konuştu.

avukat-mucahit-gundogdu,.jpg

TÜRKİYE, TANZİMAT’TA BATI DEĞERLERİNİ GÖRDÜ

AB kriterleriyle ilgili Antalya'da yerleşik yaşyan Avrupalı dostlarıyla bir araya gelerek çeşitli konularda görüş paylaştıkların belirten Gündoğdu, kalkınmanın yolunun evrensel değerleri yakalamada yönünü Avrupa'ya çevirmesiyle mümkün olacağını anlattı.
Türkiye’nin Tanzimat döneminde evrensel değerleri yakalamak için yönünü batıya çevirmeye başladığını belirten EDEP Başkanı Gündoğdu, Avdrupa’nın başta hukuk olmak üzere evrensel insanı değerler ve ileri demokrasi anlayışında son 50 yıldır rol model olduğunu söyledi. İfade hürriyeti, düşünce özgürlüğü, kişi hak ve hürriyetlerinin korunması, inanç ve basın özgürlüğü noktasında Avrupa Birliği'nin kriterlerine uyum sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

avukat-mucahit-gundogdu,-001.jpg

TÜRKİYE 10 YILDIR HIZLA AB’DEN UZAKLAŞTI
Gündoğdu, Almanya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa, İngiltere, İsviçre ve İskandinav ülkelerinde kişi başı gayri safi milli hasılanın yüksek olmasının en önemli nedenlerini şöyle açıkladı: “Bu ülkeler bugünkü durumlarını güçlü demokrasilerine, bağımsız yargıya, basın özgürlüğüne, inanç özgürlüğüne sahip olmalarına borçludur. Türkiye son 50 yıldır AB’ye girmek için çalıştı ve 2006’da bu durum zirveye çıktı. Ancak son 10 yıldır Türkiye AB degerlerinden hızla uzaklaştı. AB’den uzaklaşınca ekonomi ve yargı açısından sıkıntılı döneme girdi. Türkiye’nin acilen fabrika ayarlarına, yani gerçek demokrasiye dönmesi gerekiyor. Türkiye demokrasiye dönmeden sorunlarını çözemez.

ADALET VE DEMOKRASİ HERŞEYİ ÇÖZER
Türkiye’nin 58 yıllık AB kriterlerine ulaşma isteiğinden son 8-10 yıldır iyice uzaklaştı. Öncelikli olarak ifade ve düşünce özgürlüğünde sınıfta kaldık. Avrupa’yı Avrupa yapan bu değerlerdir. Örneğin İngiltere, bu konuda yazılı bir anayasası olmamasına rağmen bin yıldır süren geleneksel ve evrensel kriterleriyle ayakta duruyor. Günümüzdeki hukuk sisteminde Roma, İsviçre ve Alman hukukundan alıntılar vardır. Önemli olan evrensel değerlere sahip olmaktır. Temel hak ve hürriyetler konusunda AB normları dünyanın kabul ettikleridir. Türkiye özellikle hukuk sistemi ve yargılamada AB uyum yasalarını acilen hayata geçirmek zorundadır. Adaletin ve demokrasinin olduğu sistemde herşey çözüme ulaşır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA