19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

KISA TURİZM SEZONUNDA KALİFİYE ELEMAN BULMAK ZOR

Turizmcilerin ölü sezon dediği kış döneminde turizm çalışanlarının 5-6 ay işsiz kalması, çalışanları farklı iş yapmaya itiyor

Kısa turizm sezonunda kalifiye eleman bulmak zor

13 Temmuz 2020 Pazartesi 19:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA - Turizmin Antalya'da 6-7 ay ile sınırlı olması aktif turizm sezonunda otelcilerin '' kalifiye eleman bulmasını zorlaştırıyor. Turizmcilerin ölü sezon dediği kış döneminde turizm çalışanlarının 5-6 ay işsiz kalması, çalışanları farklı iş yapmaya itiyor. Aktif turizm sezonunda 650 bin yatak kapasiteli Antalya'da 280 bin turizm çalışanı otellerde çalışarak tatile gelenlere hizmet veriyor.

kalifiye-eleman.jpgELEMAN KOLAY YETİŞMİYOR
Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, Antalya'da turizmin 6-7 ay ile sınırlı olmasının turizm sektöründe kalifiye eleman bulmayı zorlaştırdığını söyledi. Turizmde müşteri memnuniyetinin aynı zamanda bir sonraki yılın erken rezervasyonu olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Aydoğan, '' Bir otelin kılın 5-6 ay kapalı olması turizm çalışanın sezonun yarısının işsiz gezmesi demek. Bir mutfak elemanı kolay yetişmiyor.

kalifiye-eleman-001.jpgKALIFIYE ELEMAN YOKSA IŞINIZ ÇOK ZOR
Turizmde müşteri memnuniyetini kaldığı otelin temizliği, yiyecek içecek kalitesi ve yanı sıra hizmet sunumunun da yüzde 70'nı oluştur. Ne kaliteli nitelikli ve konforlu konaklama tesisi yaparsanız yapın kalifiye elemanın yoksa işini çok zor demektir. Nitelikli elemanları başka iş kollarına kaptırmamak için turizmi bölgede kademeli olarak 8-10 ve 12 aya çıkaracak çalışmalar yapmak zorundayız. Covıd 19'un dünyada insanların tatil yapma alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmelerini sağladığını, bu nedenle turizmde çeşitliliğe gidilmesinin aciliyet arz ediyor. '' dedi.

tisoyab-baskani-huseyin-aydogan.JPGTURIZMDE YUMURTALARı TEK SEPETE KOYMAKTAN VAZGEÇELIM!
Turizmde yumurtaları tek sepete koyma' mantığıyla turizm yatırımı yapmanın yanlış olduğunu, bir kriz anında sepetin altından yumurtaların döküldüğünün görüldüğünün altını çizen Aydoğan, pandemi sürecinin turizm yatırımlarında tek düzelikten kurtulmanın yollarını aramanın hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

kalifiye-eleman-002.jpgFARKLI TURİZM GELİŞTİRMELİYİZ
Aydoğan, sözlerini şöyle tamamaladı:
“Antalya Kemer'den Gazipaşa'ya kadar kıyı bandında beş yıldızlı otel konseptinin yüzde 85'i aynı. Dünya turizminde farklı olan kazanıyor. Yumurtaları tek sepete koyma alışkanlığından vazgeçelim. Kıyı bandında plak tek olmasına karşı otel dikimi ise 5 blok oldu. Artık, golf, kongre, ornit (kuş bilimi), botanik, eko, doğa sporları, sağlık, spor, tenis, su sporları ve gastronomi turizmine yönelik oteller yapmalıyız. Böylece kalifiye elanlar kışın boş kalıyorum diye başka iş kollarına atlamamış olur.''

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA