20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

KIL KEÇİLERİ KESİME GİDİNCE , ORMANLAR KORUNAKSIZ HALE GELDİ!

Eski Bakan Eroğlu’nun kıl keçisi yerine getirdiği İsviçre kecisinin Toroslarda yaşayamadığını belirten EDEP Başkanı Gündoğdu “Kıl keçisi gidince ormanlar sahipsiz kaldı ve yandı” dedi.

Kıl keçileri kesime gidince , ormanlar korunaksız hale geldi!

30 Ağustos 2021 Pazartesi 14:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu'nun Toroslara ve Teke Yöresinde ormanlık alanlara ''zarar verdiği '' gerekçesiyle 5 milyon '' kıl keçisinin kesime gittiğini söyledi. Eski Bakan Eroğlu’nun kıl keçisi yerine getirdiği İsviçre kecisinin Toroslarda yaşayamadığını belirten Gündoğdu “Kıl keçisi gidince ormanlar sahipsiz kaldı ve yandı” dedi.

kil-kecileri.JPG
kil-kecileri-001.JPG

ISVIÇRE KEÇISI TOROSLARDA YAŞAMADı

EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, ''Bakan Eroğlu İsviçre Alp Dağlarına özgü Saanen keçisi Yörüklere ve köylülere daha fazla üretim olacak diye zorladılar. Kıl keçilerini kasaba kestirilmesi için kampanyalar yapıldı. Beş yıl içinde 6 milyon kıl keçisi kesime gitti. Saanen keçileri de Toroslara uygun olmadığı için yaşamadılar.

kil-kecileri-002.JPG

kil-kecileri-004.JPG

KIL KEÇİSİ ORMANI TIMAR EDER VE YANGINA KARŞI KORUR

Kıl keçileri ormanlara zarar veren küçükbaş hayvanlar değil; bilakis ormanları koruyan ve tımar eden keçilerdir. Orman yangınlarında bir daha anladık ki; Toroslarda Yörüklerin yareni olan kıl keçileri ormanları hem tımar etmeleri yanı sıra yangına karşı koruyorlar. Bir çoban keçi kuyruğunu dikerse yağmurun yağacağını anlar ve ona göre tedbirini alır. Su geçirmeyen Yörük çadırları da kıl keçisi ipinden dokuma ile yapılır. Ormanların korunması köylüye ve Yörüklere zimmetlenmesi gerekir. Böyle yapılırsa köylü ormanları kendi çocuğu gibi korur. ' dedi.

orman-yangini-003.jpg

11 GÜNDE 3.441 EV YANDI

Manavgat orman yangınının 11 gün sürdüğünü, 38 köy, 65 bin hektar ormanlık alan, 5 bin kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile 5 binin üzerinde arı kovanı yandığını belirten Avukat Mücahit Gündoğdu, köylerde toplam 3 bin 441 evin yandığını kaydetti.

orman-yangini-turizmi-004.jpg

BORÇLANARAK EV YARDIMI OLMAZ

AFAD'ın yangında evleri yanan köylülere ev yapılmasında bedeli belli olmadan imza attırmasının hukuksuzluk olduğunu belirten Gündoğdu, şu bilgileri verdi:'' Bölge afet bölgesi kapsamına alınmış. Devlet yangın mağdurlarını 20 yıl borçlandırarak ev satmaya çalışıyor. Bunun adı aymazlıktır. Sosyal devlet anlayışına terstir.

orman-yangini-004.jpg

orman-yangini-turizmi-005.jpg

SOSYAL DEVLET ALMANYA GİBİ OLUR

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde bazı şehirler küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeni ile seller altında kalarak 1000'ye yakın insan hayatını kaybetti. Almanya Başbakanı Angela Merkel sel baskını felaketinde evleri, iş yerleri yıkılan otomobilleri sel sularında kaybolan vatandaşlarına yıkılanların tamiri için Türkiye ekonomisine denk 30 milyar Euro bütçe ayırdığını açıkladı. Sosyal devlet budur. Yangında son 15 yıl içinde Manavgat dikilen zeytin fidanları dahil 500 bin zeytin ağacı yandı. Bundan da 100 milyon Euro zarar var. Devlet köylülere yapacağı evleri ücretsiz verilmeli.''
merkel-sel-bolgesi.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA