KASTAMONU GASTRONOMİ FESTİVALİ'NE HAZIRLANIYOR
Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu, ilçe belediye başkanları ve Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda festival hakkında detaylar paylaşıldı.
07 Ağustos 2019 Çarşamba 14:00
KASTAMONU- "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla 27-28 Eylül 2019 tarihlerinde ilk kez düzenlenmesi planlanan Kastrofest – Kastamonu Gastronomi Festivali’nin Kastamonu Belediyesinde tanıtıldı. Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu, ilçe belediye başkanları ve etkinliğe öncülük eden Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda festival hakkında detaylar paylaşıldı.
800’den fazla yemek çeşidine sahip Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkıp tanıtarak, ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş olan Dünya Mirası Kastamonu İnsiyatifi (DMKİ) öncülüğünde, Kastamonu Valiliğinin himayesinde, Kastamonu Belediyesinin destekleriyle düzenlenecek ve Kastamonu mutfağını en doğru mesajlarla yerelden evrensele tanıtacak Kastrofest – Kastamonu Gastronomi Festivali, 27-28 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleşecek.
Bu yılki teması "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” olarak belirlenen festivalle ilgili detayların aktarıldığı basın toplantısı, 6 Ağustos 2019’da Kastamonu Belediyesinde Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu’nun, ilçe belediye başkanları ve Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
Kastamonu’nun mutfak kültürünün zenginliğine rağmen henüz keşfedilmemiş bir gastronomi destinasyonu olduğunu belirten Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu festivalle ilgili şunları ifade etti: “Böyle bir organizasyonun Kastamonu’ya çok büyük katkısı olacağına eminim. Gastronomi herkesi kucaklayan bir alan. Belediyemizin yürekten desteklediği Kastrofest – Kastamonu Gastronomi Festivali’nin Kastamonu’nun tarihi kültürel, doğal ve gastronomik zenginliğin herkese tanıtacağından eminim. Festivalimiz boyunca gastronomi dünyasının değerli isimlerini şehrimizde ağırlayacağımız için heyecanlıyız. Bu değerli projede emeği geçen, Kastamonu’ya katkı sağlayan herkese şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum”.
Üyeleri arasında Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Dr. Atıf Uğurlu gibi Kastamonu’nun önde gelen isimlerinin yer aldığı DMKİ’nin sözcülüğünü üstlenen Gülsen Kırbaş, “Festival için hazırlıklarımız hızla devam ediyor. Bugüne kadar şehrimizin mutfağını hep İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde tanıtmaya çalıştık. Artık herkesin Kastamonu’ya gelmesi ve bu lezzetleri yerine deneyimlemesi gerekiyor. Kastamonu’nun geleneksel tatlarını tüm Türkiye’ye, hatta tüm dünyaya duyurmasını amaçladığımız Kastrofest, kentin gastronomi turizmi alanındaki tanıtımı için büyük bir adım olacak” dedi.
Festivalin sponsorları arasında yer alan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı ve DMKİ üyesi Kastamonulu iş insanı Mehmet Reis ise şu ifadeleri kullandı: “Kastamonu’da 800’den fazla yemek çeşidi var; her ilçemizin farklı yemekleri mevcut. Bu zengin mutfak kültürünün herkese tanıtılması için DMKİ olarak yola çıktık. Kastrofest, Kastamonu’nun gastronomi turizminde markalaşması için bu alanda kente katma değer yaratacak ve bir ilki gerçekleştirecek. Bundan sonra festivalin sürdürülebilir olması da çok önemli. Gaziantep ve Hatay bunu başardı. Biz de festivalle başlayarak, yöresel mutfak mirasımızı tanıtmaya yönelik, yeni projeleri de hayata geçirmeye devam edeceğiz”.
FESTİVAL PROGRAMI ÇOK RENKLİ
Hazer Amani, Danilo Zanna, Sahrap Soysal gibi gastronomi dünyasının yıldız isimlerinden gastroshowlar, “Geleneksel Kastamonu Köy Yemekleri” gibi birbirinden eğlenceli yemek yarışmaları, “Kastamonu Ev Yemekleri”, “Kastamonu Saray Mutfağı” gibi geleneksel Kastamonu mutfağını yansıtan atölyeler, “Geleneksel Kastamonu Mutfak Avadanlıkları” sergisi ve çocuk etkinlikleri ile dolu dolu bir içerik sunacak Kastrofest’in konuk ülkesi ise İtalya olacak. İtalya’nın yeni nesil şeflerinden Michele Esposito Sahrap Soysal ile birlikte yapacakları gastroshowda, Kastamonu ve İtalya’nın geleneksel erişte ve makarnalarını birlikte yorumlayacak. Festivalde ayrıca etkinliğe destek veren kuruluşlardan Mutfak Dostları Derneği öncülüğünde, gastronomi ve turizm dünyasından uzman isimlerin katılımıyla “Gıdanın Geleceği” üst başlıklı paneller ve söyleşiler düzenlenecek. İtalyan konuklar arasında yer alan Ayrıca Rareche Organik Çiftliği’nin kurucusu, sürdürülebilir tarım uzmanı Valentina Stinga ise bu çerçevede “Sürdürülebilir Tarımda Geleneksel Ürünlerin Önemi” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. “Kenevirin Dönüşü”, “Duayenlerden Kastamonu Mutfak Kültürü başlıklı söyleşiler” ve “Geleneksel Mutfaklar ve Gastro Turizme Etkileri” gibi paneller de festival programında yer alan diğer etkinlikler olacak.
27-28 Eylül 2019 tarihlerinde düzenlenecek Kastrofest – Kastamonu Gastronomi Festivali, Kastamonu’nun tarihi kültürel, doğal ve gastronomik zenginliğini ulusal ve uluslararası platformlarda en doğru mesajlarla tanıtacak. Festivalin, Kastamonu’nun tarih boyunca farklı kültürlerle zenginleşmiş yerel gastronomik değerini öne çıkartarak kentin “yükselen turizm destinasyonu” olarak markalaşmasına katkı sağlaması bekleniyor.
DMKİ – Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi
Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak, yerel değerlere ait bilinirliği artırarak Türkiye’de ve dünyada tanıtmak üzere 2017 yılında kurulmuş bir sivil girişimdir.
Amacımız
Kastamonu’ya evrensel gerçek değerini yeniden kazandırmak ve kamuoyu yaratmak için; sosyo-kültürel konular üzerine kar amacı gütmeyen faaliyetlerde bulunan bağımsız bir üst akıl, apolitik sivil bir yapı olmak, aynı amaca sahip hemşehrilerimizi ortak amaç çerçevesinde örgütlemek, Kastamonu halkını ve Kastamonu kökenli bireyleri bu doğrultuda bilinçlendirmek.
Misyonumuz
Kastamonu’nun sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihsel değerleri ortaya çıkarmak ve daha iyi tanınmasına, korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla düşünce üretmek, proje geliştirmek ve etkinlikler düzenlemek suretiyle, bölgenin, ulusal ve uluslararası ölçekte hak ettiği yere gelmesini sağlamak.
Vizyonumuz
Özgün ve iyi korunmuş, doğal, kültürel, tarihi ve insani değerleriyle Türkiye’de saygın bir yere sahip ve dünyada tanınan bir marka: Kastamonu.
İlke ve Değerlerimiz
Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ);
Kar amacı gütmez
Düşünce üretir, proje geliştirir ve etkinlikler düzenler
Siyasetten bağımsız ve tarafsızdır
Atatürk ilke ve devrimleri ile Cumhuriyet değerlerine bağlıdır
Evrensel insani ve etik değerleri benimsemiştir
Şeffaf, katılımcı ve demokratiktir
Din, dil, ırk, mezhep, yaş, cinsiyet, toplumsal sınıf, vb ayrımı gözetmez
Kastamonu’lu olmak koşulu aramaz; Kastamonu’yu sevmek yeterlidir
Doğal, kültürel, tarihi mirasa saygılıdır
Toplumsal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği gözetir
Organizasyonel Yapımız
Dr. Atıf Uğurlu’nun fikir önderliğinde bir araya gelen grubun organizasyonel yapı ve işleyişinde hiyerarşik bir düzen yoktur.
DMKİ’ne katılım grup üyesi iki kişinin referansı ve İnisiyatif üyelerinin ortak kararı ile gerçekleştirilir.
DMKİ’nin amaçları doğrultusunda belirlenen faaliyetleri yürütmek üzere oluşturulan çalışma grupları ile etkinlikler düzenlenir ve yönetilir.
İnisiyatif ayda bir gün bir araya gelerek gündemi değerlendirir.
DMKİ yönetimi her yıl Aralık ayında grup üyelerinin toplu kararı ile yenilenir.
Üyeler
Ahmet Erkurtoğlu, Mimar
Dr. Atıf Uğurlu, Hekim
Aydın Ilgaz, Yayıncı
Prof. Dr. Dursun Kırbaş, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkanı
Ender Yılmaz, Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Başkanı
Dilek Kalem, Koç Lisesi Öğretmen
Gülfer Cezayirli, Şehir Plancısı
Gülsen Kırbaş, Kastamonu Uğurlu Konakları ve Novitas Turizm Genel Müdürü
Prof. Dr. İzzet Tor, Biruni Üniversitesi
Mehmet Reis, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Melikşah Yıldırım, Emekli Orman Yüksek Mühendisi
Mine Esen Ergür, Gazeteci
Muzaffer Bal, Ali Raif İlaç Sanayi Genel Müdürü
Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Nurdoğan Aymete, Emekli Albay
Prof. Dr. Sakine Esen Eruz Emekli İstanbul Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Almanca Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı Başkanı Yaşar Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Başkanı
Dr. Sedat Kalem, WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü
Tahir Gündoğdu, Emekli Öğretmen Albay
Prof. Dr. Zeki Alpan, Doğuş Üniversitesi STF Dekanı
Zafer Küçükşabanoğlu KASGEG Genel Başkanı
Zeynep Esen, Cubis Art İstanbul Kurucu Ortak
- British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldıBritish Museum, 1 milyar sterlin değerindeki Çin seramiklerini satın alarak, İngiltere'de bir müzenin aldığı en değerli hediye olarak değerlendiriliyor.21 Kasım 2024 Perşembe 19:00TURİZM
- THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyorTHY, İstanbul Havalimanı'nda uzun aktarma süresi olan yolcularına ücretsiz şehir turu imkanı sunuyor. "TourIstanbul" programıyla, yolcular İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfederek yeni bir deneyim yaşıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 18:00ULAŞTIRMA
- Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filmindeAntalya’nın 'Kıyamet' filmi, 7 kişilik ekip yapay zekayı da kullanarak 15 gün boyunca, günde 13 saat çalışıp, hazırladı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:00GÜNDEM
- Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışıEsas Holding, Pegasus sermayesinin yüzde 3,85'ini temsil eden paylarını uluslararası yatırımcılara sattığını duyurdu.21 Kasım 2024 Perşembe 16:00ULAŞTIRMA
- THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdıTürk Hava Yolları, AJet Hava Taşımacılığı AŞ'nin sermayesini 15 milyar lira artırdığını açıkladı.21 Kasım 2024 Perşembe 15:00ULAŞTIRMA
- Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa ettiSabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy “Yaklaşık 6 ay önce başladığım görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Heyecanla başladığım görevde maalesef beklemediğim hayal kırıklı21 Kasım 2024 Perşembe 14:00ULAŞTIRMA
- Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildiTürkiye’nin ilk ve tek yerli patentli propolis üreticisi BEE’O ve BEE& YOU markalarının kurucusu ve CEO’su Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en başarılı kadın girişimcisi seçildi.21 Kasım 2024 Perşembe 13:00YEME İÇME
- Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyorAkdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, ürettikleri 20 bin mersin balığı yavrusunu Karadeniz'e bıraktıklarını belirterek, bu balıkların çiple izlendiğini söyledi.21 Kasım 2024 Perşembe 12:00YEME İÇME
- İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtıTürkiye İş Bankası, stratejik açıdan önem verdiği sektörlerde daha verimli çıktılar elde edilmesi ve katma değerli ürünler üretilmesine katkıda bulunmak amacıyla ihtisas şubeleri açmaya devam ediyor.21 Kasım 2024 Perşembe 11:00KURUMSAL
- Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacakSuudi Arabistan turizm sektörüne olan yatırım planını genişleterek 15 yıl içinde 500 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.21 Kasım 2024 Perşembe 10:00TURİZM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.