20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

KARYAĞDI ARMUDU BAHÇELERİ BETONLAŞMAYA KURBAN OLDU

Kesilen ve sökülen elma ve Karyağdı Armudu bahçelerinin  yerini beton yığınları alması yayla turizminde önemli söz sahibi olan Korkuteli'nde çevreci ve geleneksel değerleri korumak isteyenleri tedirgin etti.

Karyağdı Armudu bahçeleri betonlaşmaya kurban oldu

08 Temmuz 2020 Çarşamba 15:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
KORKUTELİ/ANTALYA-  Antalya'nın Korkuteli ilçesinde son 25 yıl içinde Antalya'nın yazlığı olma nedeniyle coğrafi işaretli ürünlü Karyağdı(Ankara Armudu-Sadece Korkuteli'nde yetişiyor), elma bahçeleri yapılaşmaya kurban gitti. Antalya'da yaşayan Korkuteliler ,babalarından miras düşen meyve bahçelerinin yerine lüks villalar ile konutlar inşaa etti. 

karyagdi-armudu-.jpg
karyagdi-armudu--001.jpgKesilen ve sökülen elma ve Karyağdı Armudu bahçelerinin  yerini beton yığınları alması yayla turizminde önemli söz sahibi olan Korkuteli'nde çevreci ve geleneksel değerleri korumak isteyenleri tedirgin etti. Antalya'da yaşayan ve yazları Korkuteli'nde yaşayan mimar Veli Güllü ile inşaat mühendisi Ali Kemal Güllü kardeşler çocukluklarındaki elma ve Karyağdı Armudu bahçelerinin yerinde bugün lüks villa ve konutlar yer almasından derin üzüntü duyduklarını söyledi.

karyagdi-armudu--002.jpgCoğrafi işaretli Karyağdı Armudu'nun Türkiye'de kendine özgü aromalı tadı ve dayanıklılığıyla sadece Korkuteli'nde yetiştiğini belirten Mimar Veli Güllü, bundan öncede Aksu'da Serik ve Mnavgat'ta da verimli pamuk tarlalarının '' turizmle birlikte yapılaşmaya kurban gittiğini söyledi. Veli Güllü, '' Çocukluğumuzun  güzelim armut ve elma bahçelerinin yerinde  bugün yazlık evleri, lüks villalar ve konutlar inşaa edilerek betonlaşmayı arttırdı.  Buda Korkurteli'nin yayla olma özelliğine zarar vermeye başladı. Son yıllarda yoğun Karbon kullanımı ve betonlaşma ile Antalya'da görülen sıcaklıklar Korkuteli'ndede görülmeye başladı. Güzelim meyve bahçelerini koruyalım ve betonlaşlmaya kurban vermeyelim. Bu konuda  Coğrafi işaretli ürün olan Finike Portakal'ının korunması noktasında Finikeliler çok güzel rol model oldu. Kendine özgü aromalı tadıyla tüketilen Finike Portakalı Mavikent ve Turunçova gibi yerlerde betonlaşmaya kurban verilmeden yöreye özgü Finike Portakalı bahçeleri korunuyor. '' dedi. 

karyagdi-armudu--003.jpgAntalya'da yaşayan ve çocukluğunun Korkuteli İmrahor Mahallesi'nde geçtiğini anlatan İbrahim Dorum, ''' bugün çocukluğumuzun güzelim yemyeşil elma, armut, şeftali, vişne, kiraz, kayısı ayva ve Karyağdı Armudu bahçelerinin yerinde yeller esiyor diyeceğim. Betonlaşma nedeniyle rüzgarda esmiyor artık.Yazın Antalylıların sıcak ve nemli havada yaşamama ya bağlı  yoğun talepleriyle baba yadigarı paylaşılan bahçelerin '' müteahhide veririm kat karşılığı'' gül gibi yaşar giderim mantığı Korkuteli'nde betonlaşmayı getirdi. Buda sürekli ilçede iklim değişikliğine bağlı hava sıcaklığının artmasına neden oluyor. '' diye konuştu. 

 Avrupa Birliği(AB) Erasmus+ Eğitim Projesi Uzmanı Erdem Uysal, son 10 yıl içinde Korkuteli'nde  betonlaşma en yüksek noktaya ulaştığını söyledi. Özellikle Korkuteli'nin kalbi, olan ve yoğun Anadolu Selçuklu eserlerinin olduğu Alaaddin Mahallesi'nde elma ve armut bahçeleri sökülerek betonlaşmaya izin verilmememesi gerektiğinin  belirten Erdem Uysal, '' Alaaddin Mahallesi'nin doğal dokusu korunmalı. Sivil mimari eserleri korunarak gelecek nesillere aktarılması yanında Alman, İngiliz, Lüksemburg, Avusturya, Belçika,Hollanda ve Fransız kültür turları kazandırılmalı. Belediye Başkanı Ömer İşlek'in Alaaddin Mahallesi'nde yapılaşmanın önüne geçmesini bekliyoruz. Korkuteli Brarajı üstünden bakıldığında Korkuteli'nde yapılaşmanın hangi noktaya gelindiğini en net şekilde gösteriyor. Köyüm Sülekler bile  betonlaşmaya kurban gitmiş. Güzelim meyve bahçelerinin yerini  binalar almış. ''

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA