20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

KARKAMIŞ ANTİK KENTİ'NE ÇELİKTEN KORUYUCU ÇATI TAMAMLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış Antik Kenti'ne Göbeklitepe modelinde çelikten bir koruyucu çatı yapıldığını açıkladı.

Karkamış Antik Kenti'ne Çelikten Koruyucu Çatı Tamamlandı

08 Temmuz 2024 Pazartesi 12:00

GAZİANTEP - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış Antik Kenti'ne Göbeklitepe modelinde çelikten bir koruyucu çatı yapıldığını açıkladı.

 Başkan Şahin, ekopark çalışmalarına da başlanacağını ve tamamlandığında Karkamış'ın daha fazla ziyaretçi çekeceğini belirtti.

karkamis-antik-kenti.jpgGöbeklitepe Modeli Koruyucu Çatı

Başkan Fatma Şahin, Karkamış Antik Kenti'nin tarihi önemine vurgu yaparak, kentin Suriye sınırında yer aldığını hatırlattı. Şahin, güvenli bölgeyi tesis ettikten sonra antik kentin restorasyonuna devam ettiklerini ve eserlerin muhafazası için büyük bir çaba sarf ettiklerini söyledi. Göbeklitepe'de yapılan koruma çalışmasına benzer bir çatı sistemi ile antik kentteki eserlerin korunmasını sağladıklarını belirtti.

Yaklaşık 2 bin metrekarelik alanı kapsayan çelik çatı, eserlerin korunması amacıyla dışarıda tamamlandı ve parçalar halinde antik kente getirilerek monte edildi. Çatının, kazık çakılmadan yapılmasıyla arkeoloji alanında dünyadaki sayılı özgün koruma çalışmalarından biri olduğu ifade edildi. Şahin, bu çatı sisteminin "Aşağı Saray Alanı"nın üstünde yer aldığını ve antik kentin ziyaretçilere açık olduğunu belirtti. Karkamış'ın Hitit döneminin en güzel eserlerine ev sahipliği yaptığını ve kültür turizmi açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Karkamış Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, İtalya'nın Bolonya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nicolo Marchetti ve İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Peker'in başkanlığında, Türk-İtalyan işbirliğiyle sürdürülüyor. Büyükşehir Belediyesi, SANKO Holding ve İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın desteklediği kazılar, Karkamış tarihini detaylı bir şekilde aydınlatmayı hedefliyor.

Önceki kazılarda "Aşağı Saray Alanı"nın doğu kısmında "Mühür Evi" olarak adlandırılan idari yapıda, Hitit idaresinin en yüksek görevlilerine ait 100'ün üzerinde baskılı kil mühür bulundu. Ayrıca, kadınların devlet yönetiminde söz sahibi olduğunu gösteren ve Anadolu'da ilk kez karşılaşılan bir çömlek üzerindeki "Kentin İdarecisi, …patu" yazan Anadolu hiyeroglifi de keşfedildi.

Karkamış Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalar, hem tarihi bilgilere ışık tutmakta hem de bölgenin kültür turizmi potansiyelini artırmaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA