25 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya21°C

KAR YAĞIŞI TURİZMCİLERİ SEVİNDİRDİ

Küresel ısınma nedeniyle geçen yıl geciken kar yağışı bu yıl erken başladı. Kayak merkezlerinde kar kalınlığının 1,5 m'ye ulaşması turizmcileri sevindirdi.

Kar yağışı turizmcileri sevindirdi

21 Aralık 2007 Cuma 11:30

İSTANBUL-Küresel ısınma nedeniyle geçen yıl geciken kar yağışı bu yıl erken başladı. Kış turizmi ve kayak merkezlerinde kar kalınlığının 1,5 metreye kadar ulaşması turizmcileri sevindirdi.

Bu yıl yağan karın çok kaliteli olduğunu ifade eden yetkililer, bayram ve yılbaşı için doluluk oranının yüzde 80’e ulaştığını bildirdi.

Geçen yıl kar yağışı geciktiği ve azaldığı için sıkıntı çeken kayak merkezleri bu sezona daha rahat girdi.

Bu yıl kar yağışının bazı bölgelerde beklenenden önce başlaması bayramla birlikte turizmcinin yüzünü güldürdü.

Çoğu bölgelerde Kasım ayının başında yağan kar hem bayram hem yılbaşı tatilcisini harekete geçirdi ve kış turizmi beldelerinde doluluk oranı yüzde 80’e ulaştı.

Bu yıl yağan karın yetkililer kaliteli olduğunu belirten yetkililer "Bazen kar yağar ama zor tutar. Bu yıl yağan kar kaliteli ve sulu değil. Bayram öncesi ve yılbaşı dolayısıyla turizm merkezleri doldu." diyor.

 

ULUDAĞ’DA 1 METRE

Marmara Turistik Otelciler Birliği -GÜMTOB Başkanı Suphi Dilmen, bu yıl kar yağışının beklenenin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle Uludağ’daki otellerin doluluk oranlarının arttığını söyledi.

Uludağ’daki kar kalınlığının 1 metreye ulaştığını ifade eden Dilmen, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl küresel ısınma nedeniyle kar geç yağdı. Oteller ve turizmciler sezonu yüzde 50’ye yakın bir kayıpla kapattılar. Bu yıl sezon geçen hafta açıldı ve talep de hayli fazla. Bayram tatili ve yılbaşının da birbirine yakın olması yerli turisti Uludağ’a çekmeye başladı. Bunun yanı sıra Avrupa’dan da turist gelmesi bekleniyor."

 

TÜM SİSTEMLER VAR

Türkiye’deki kayak merkezlerinde artık Avrupa’daki tüm sistemlerin kullanılmaya başladığını da anlatan Dilmen "Kayak sporu yeni nesil için çok önemli bir spor olmaya başladı. Yarı yıl tatillerinde bir çok üniversiteli Uludağ’a geliyor. hem günü birlik turlar hem de dört gecelik programlara yoğun ilgi gösteriyorlar." şeklinde konuştu.

 

İNTERNETTEN İZLİYORLAR

Bolu Kartalkaya’daki kayak oteli Dorukkaya Ski&Mountain Resort Genel Müdürü Yusuf Avcı da bu yıl beklenenin üzerinde bir talep oluştuğunu anlatarak "Bölgedeki otellerde doluluk oranları yüzde 80 civarında. Geçtiğimiz yıla göre karın erken yağması turizmi canlandırdı." dedi.

Kartalkaya’nın İstanbul’a yakın olması nedeniyle tatilcilerin bölgeye akın ettiğini söyleyen Avcı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Müşterilere bölgedeki kar yağışını canlı olarak internetten izleme fırsatı sunuyoruz. Tatilciler bölgeyi görüp geliyorlar. Kar kalınlığı ise 1,5 metreye ulaşmış durumda. Bu yıl Kartalkaya’ya yaklaşık 12 bin turist çekebiliriz. Kış turizminin geçen yıla oranla daha iyi olacağını tahmin ediyoruz."

 

YARIYIL REZERVASYONU BAŞLADI

Erzurum Polat Renaissance Oteli Genel Müdürü Koray Korkmaz, bu yıl bayram tatili ve yılbaşında otellerin dolu olduğunu bildirdi ve "Kar bu yıl erken geldi ve yarı yıl tatili için bile rezervasyonlar fazla." dedi.

 

Geçen yıl Palandöken’deki otelcilerin çok büyük kayıplar yaşamadığını da hatırlatan Korkmaz, sözlerine "Bölgedeki kar kalınlığı şimdiden 1,2 metreye ulaştı. Önümüzdeki dönemde daha da artacak. Bu yıl karın erken yağması sektörü olumlu etkiledi." diye devam etti.

Üniversitelerarası kış olimpiyatları doping etkisi yaptı

Genel Müdür Korkmaz "Yörede düzenlenecek olan üniversitelerarası kış olimpiyatları da Palandöken’i kış turizminin merkezi haline getirdi. Bölgeye yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi var. Katıldığımız fuarlarda bölgenin tanıtımı iyi yapıldı. Kayak merkezlerine ise müşteriler akın ediyor. Türkiye’de artık kayak yapmak çok önemli bir spor haline geldi." dedi.

 

Kartepe’ye Rusya’dan bile turist geliyor

İSTANBUL’a bir saat mesafede, Kocaeli Maşukiye’deki Kartepe’de kar yağışının artması sevinç yarattı.

Bayram üstü doluluk oranlarını yüzde 84’e çıkaran Kartepe’de kar kalınlığı da 1,5 metreye ulaştı.

Kartepe’deki The Green Park Resort Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Üstündağ, geçen yıl ülkede kar yağışlarının az olduğunu hatırlatarak "Bu yıl yeni tesislerle birlikte yabancılardan bölgeye büyük ilgi var. Hollanda, Almanya ve Rusya’dan bile turist çekiyoruz." şeklinde konuştu.

bile kış sporu yapmak istiyorlar

Turizmciler, bu yıl doğa sporlarını daha cazip hale getirebilmek için otellerde farklı projelere imza atıyor.

Kimi gece kayak pistlerinde ateş yakarak müşterilerini memnun etmeye çalışıyor kimiyse yaptığı indirimlerle daha fazla tatilci çekmeyi amaçlıyor.

Tatil merkezlerindeki yetkililer ise yerli turistin doğa sporlarına yeni yeni ilgi duymaya başladığını belirterek "Türkiye’de artık bu sporları yapmak çok pahalı değil. Yerli turist sadece kış mevsiminde değil, yazın bile bu sporları yapabilecek yer arıyor." şeklinde konuşuyor.

 

SON DAKİKA